Als zonnepanelen expert op TV bij Radar (AVROTROS)
11 november 2015 
3 min. leestijd

Als zonnepanelen expert op TV bij Radar (AVROTROS)

Daar sta je dan. Met je hoofd vol in beeld te vertellen hoe de zonnepanelenbranche in elkaar zit in consumentenprogramma Radar. Gelukkig wist ik niet van tevoren dat er 1,6 miljoen (!) mensen naar kijken.

Een paar weken geleden werd ik door Radar benaderd. In het begin puur als vraagbaak. Hoe zit dit? Klopt dat? En vervolgens kwam de uitnodiging om als expert mijn mening te geven. Natuurlijk doe ik dat!

Bekijk de volledige uitzending.

Opnames

Voor de opnames hadden we afgesproken op de Uithof in Utrecht bij UtrechtINC.  Dat is de startup incubator van de Univesiteit Utrecht waar Fritts voor geselecteerd is.

Het was mooi weer en de cameraploeg wilde het liefste buiten opnemen. Vlakbij is een zonnepanelen testfaciliteit van de Universiteit Utrecht. Deze staat op een gebouw van +/- 10 verdiepingen. Iedereen die er mee te maken had was net die week op vakantie. Helaas kwamen we niet verder dan de deur die toegang geeft tot het dak.

De opnames werden uiteindelijk opgenomen in de Botanische Tuinen. Het voordeel van een beetje met de verslaggever en cameraploeg op pad zijn is dat ik al snel helemaal met hun vertrouwd was. Geen zenuwen meer.

Nou, daar gaan we dan. Zoals de camera man zei: “We gaan er een mooi National Geographic shot van maken.”  Nou dat betekent dat je vlak voor én naast je gezicht een LED schijnwerper krijgt. Maar ik moet zeggen: het ziet er prima uit.

Lex Schiebaan in Radar AVROTROS

Uitzending

Ik had de uitzending niet gezien van tevoren. Ik wist dus niet hoeveel er over zou blijven van het interview van ruim een half uur. Er kan een beetje van over blijven zoals gebeurde bij de professor van de TU Delft. In mijn geval was het nogal veel. Het leek wel of ze de hele uitzending om mijn interview hadden gebouwd. Erg knap van de verslaggever en redactie om uit zoveel verschillende bronnen 1 samenhangend verhaal te maken.

Ben ik tevreden met het item?

Ja absoluut. Volgens mij is de boodschap:

Als je zonnepanelen koopt doe het dan goed. Of doe het niet.

En ga zeker niet voor de goedkoopste.

Natuurlijk zijn er ook punten die van mij meer uitgelicht hadden mogen worden. Maar gelukkig heb ik daar een goed gelezen blog voor waarmee ik alles kan uitleggen. Eén punt wat mij betreft naar voren had moeten komen is het keurmerk Zonnekeur. En helaas is hier mijn uitleg over Zonnekeur gebruikt als toelichting op iets heel anders. In mijn artikel over het verschil tussen Zonnekeur en het garantiefonds lees je hoe het zit.

Verder kan ik mij indenken dat je als consument niet echt zin meer hebt om zonnepanelen te kopen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Moet je nog wel zonnepanelen kopen?

Zeker weten! Ik heb veel mensen gesproken die na de uitzending zoiets hadden van ‘moet je die dingen nog wel op je dak leggen?’. Uiteraard moet je dat doen. Maar doe het goed of doe het niet.

Ik ben nu ruim 9 jaar in de zonne-energie branche actief en ik wil dat er zoveel mogelijk zonnepanelen geplaatst worden. En zo snel mogelijk. Zo’n uitzending is dan ook zeker niet bedoeld om je te ontmoedigen. Het is bedoeld om het tij te keren in zonnepanelenland. Ik wil niet dat zonnepanelen de woekerpolissen van de komende jaren worden. En daar moet iemand voor waarschuwen.

Hoe doe je het slecht?

Dat consumenten een verkeerde keuze maken als ze zonnepanelen maken is helemaal niet gek. De branche is nieuw en vrijwel niemand kan überhaupt één zonnepanelenmerk noemen. De markt is een beetje vaag en daar maken zonnepanelenverkopers handig gebruik van. Het slechtste wat je kan doen: blind afgaan op de verkoper en uiteindelijk kiezen voor de laagste prijs. Dit is wel duidelijk.

Hoe doe je het goed?

Waarschijnlijk heb je nog nooit zonnepanelen gekocht. Je moet je dus goed voorbereiden. Mocht je geen zin hebben om dagenlang het internet af te struinen op zoek naar informatie dan heb ik wat voor je gemaakt. In de Fritts Online staat alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken. De online tool die jouw in 5 weken door het aankoopproces heen helpt. Zo geniet jij tientallen jaren van een perfect werkend systeem.

Bekijk wat de Fritts Online is en wat de voordelen zijn voor jou.

Over de schrijver
Tonnie v.d.Broek
Door

Tonnie v.d.Broek

op 13 Dec 2015

mooi hoop dat je veel mensen behoed van slechte aankopen

Jacq Reijnders
Door

Jacq Reijnders

op 09 Jan 2016

Ik ben blij Lex (fritts) op internet gevonden te hebben op mijn zoektocht naar een verstandige keuze in zonnepanelen. Hij help je werkelijk bij het nemen van de juiste beslissing.

Reactie plaatsen