Zonnepanelen kopen. 10-stappenplan.
10 augustus 2012 
3 min. leestijd

Zonnepanelen kopen. 10-stappenplan.

Zonnepanelen kopen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Waar moet je nou op letten en bij welk bedrijf moet je zijn? Fritts begeleidt jou van A tot Z in de zoektocht naar een passende oplossing. Waarover later meer. Zonnepanelen kopen is niet altijd heel makkelijk. We krijgen dan ook heel veel vragen binnen over hoe je het beste zonnepanelen koopt.

Mocht je besluiten deze weg zelf te gaan bewandelen, zijn er verschillende manieren om een installateur te vinden. Kort gezegd zijn er in dat geval drie mogelijkheden om een installateur te vinden:
1. Een installateur zoeken in uw regio
2. Een aanvraag doen bij een offertevergelijksysteem
3. Zoeken naar bedrijven op internet

Bedrijven in de regio

De verschillende mogelijkheden hebben natuurlijk ieder hun eigen voor- en nadelen. Waarschijnlijk is het eerste wat je gaat doen de Gouden Gids openslaan om te kijken wie er bij jou in de regio zonnepanelen kunnen plaatsen. Het voordeel van bedrijven in de buurt is natuurlijk dat u deze wellicht al kent en dus ook kan vertrouwen. Ook kunnen ze makkelijk langs komen om uw situatie te bekijken en offerte op maat af te geven. Mocht er onverhoopt is misgaan met het systeem, dan is hulp ook nooit ver weg.

Er kunnen ook nadelen zitten om zonnepanelen te kopen bij een lokaal bedrijf. Omdat je heel specifiek op zoek gaat naar een installateur in de regio is je vergelijkingsmateriaal ook kleiner. De kans bestaat dat je in dat geval misschien wel teveel betaalt voor je installatie. Een ander risico is dat je in zee gaat met een bedrijf dat nog veel meer doet dan alleen het installeren van zonnepanelen. Bij sommige bedrijven gaat dit helaas ten koste van de kennis over de laatste technieken en mogelijkheden.

Zonnepanelen kopen. Waar moet je op letten

Offertevergelijksystemen

Op internet zijn een aantal systemen beschikbaar waarmee je offertes met elkaar kunt vergelijken. Deze systemen doen niets anders dan jouw wens bij verschillende aanbieders neerleggen. Je voert je gegevens in en krijgt een eerste globale prijs. Zonnepanelen kopen doe je dus niet zo.

Dit is vaak een geautomatiseerd proces en dus niet nooit helemaal correct. De ontvangen offertes zullen in de praktijk vaak afwijken van de eerste schatting. Het is dus vooral zaak te kijken naar prijzen per paneel of wattpiek, kwaliteit en bereikbaarheid.

Met de partijen die uit de vergelijking rollen, zul je in de meeste gevallen geen ervaring hebben. Het is daarom verstandig om voordat je met een bedrijf in zee gaat eerst even op website van de bedrijven te kijken. Zo krijg je een eerste indruk van de installateur. Wat doen ze, hoe lang bestaan ze en hoeveel hebben ze al geïnstalleerd? Een simpele zoekopdracht op Google geeft natuurlijk ook de nodige informatie.

Bedrijven op het internet

Google is je vriend en met een druk op je entertoets heb je zo tientalle installateurs gevonden. Het internet staat werkelijk vol met honderden bedrijf(jes) die zonnepanelen aanbieden. Uiteraard beweren ze allemaal dat ze de beste in de branche zijn. De een is nog beter dan de ander maar die andere is weer goedkoper enz. enz. Het nadeel van zomaar op internet gaan zoeken is dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Op internet kunnen bedrijven allemaal mooie dingen beweren, maar jij als consument weet eigenlijk niet waar je aan toe bent en wat je moet geloven.

Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een installateur. Deze kun je vinden in ons gratis training.

Zonnepanelen kopen: Fritts neemt alle zorgen weg

Zoals je ziet is het nogal een gedoe om de ideale installateur te vinden. Zomaar zonnepanelen kopen is vaak een heel gedoe. Daar komt Fritts om de hoek kijken. Fritts is jouw gids voor als je er niet uitkomt of gewoon zeker wil zijn van een goede match. Wij nemen jou aan de hand op de weg naar zonnepanelen en zorgen ervoor dat je een installateur vindt die niet alleen bij jouw wensen past, maar bij voorkeur ook nog in de buurt zit.

Keuzehulp

Onze keuzehulp (zie menu) is de eerste stap die je neemt wanneer je via Fritts zonnepanelen gaat kopen. Aan de hand van de door jou ingevulde vragenlijst krijgen we een goed eerste beeld van jouw wensen. Hierdoor kunnen we een goede inschatting maken hoe wij de beste ondersteuning kunnen bieden.

Ben je bijvoorbeeld al heel ver in je zoektocht en heb je al een enorme berg met kennis opgedaan over zonnepanelen, dan hoeven wij alleen nog maar te zorgen voor een goede match. Jij weet immers al zeker dat zonne-energie jouw nieuwe way to go is. Je zal direct worden doorgestuurd naar onze offerteservice, mits je dit wilt uiteraard.

Aan de andere kant staan de nieuwkomers die nog niet zo ver zijn en mogelijk nog geen idee hebben wat ze willen. Misschien ben jij wel een nieuwkomer en ook jou wil en kan Fritts helpen. In eerste instantie zullen wij ervoor zorgen dat je enige kennis opdoet over zonne-energie. Dit kan zijn via ons blog of door het volgen van onze gratis webinars. Zo kun jij er rustig achter komen of je zonnepanelen wilt en wát je dan precies wilt.

 

Over de schrijver
Henk
Door

Henk

op 30 Oct 2013

Beste Lex, Ik heb een offerte gekregen van de firma Bongo ook via een vergelijkings systeem. Ik ken het bedrijf niet en ik heb ook nooit van het merk UPT panelen gehoord welke dit bedrijf aanbiedt. Graag jou mening hierover. Tevens heb ik een vraag over het plaatsen van een hoofdschakelaar zo dicht mogelijk bij de panelen op de zolderverdieping nog vóór de omvormer. Dit i.v.m. brand of dat er gewerkt moet worden aan de installatie. Want in dit soort situaties blijven de zonne panelen gewoon door produceren en staat er altijd spanning op de bekabeling. Alvast bedankt voor jou informatie, Met vriendelijke groeten, Henk Holtkuile

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 31 Oct 2013

Beste Henk, Het bedrijf Bongo en de zonnepanelen UPT ken ik niet. Ik doe ook meestal geen uitspraken over bedrijven en producten omdat alles afhankelijk is van de situatie. Normaliter zit er gewoon een DC schakelaar op de omvormer. Hiermee kunnen de zonnepanelen uitgeschakeld worden. Mocht u een extra DC schakelaar willen dan moet u een daarvoor geschikte schakelaar plaatsen. Deze moet een hoge gelijkstroom moeten kunnen schakelen. Uw installateur kan u daar alles over vertellen. Succes! Groeten, Lex

Peter van Uxem
Door

Peter van Uxem

op 01 Dec 2013

Beste Lex, Ik ben voornemens om zonnepanelen aan te schaffen maar zie door het bomen het bos niet meer. Ik heb inmiddels 10 offertes in mijn bezit en ze bieden allemaal wat anders aan. Afgezien het feit dat prijs een belangrijk punt is ga ik ook voor kwaliteit en het gevoel. Ik vind het heel lastig om een keuze te maken. Mijn dak is pal op het zuiden gesitueerd onder een hoek van 45 graden en heb geen schaduw. Ik kan max. 14 panelen plaatsen met de standaard afmeting. Wat ik graag wil is zoveel mogelijk kwh opwekken. Welk merk/ type komen daarvoor in aanmerking? Behalve de 250wp (Canadian Solar, BenQ, BYD, LDK, Suntech, ZNshine) panelen heb ik ook een offerte ontvangen met de Yingli panda 270wp. Ik weet het even niet meer. Kun jij mij aub van een advies voorzien. Alvast ontzettend bedankt voor je deskundig advies. M.vr.Gr. Peter van Uxem

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 02 Dec 2013

Beste Peter, Ik hoor het vaker inderdaad. Het is ook lastig omdat het een jonge markt is en er erg veel aanbod is. En iedereen roept dat het top kwaliteit is. Dat is niet zo maar goed wie het hardst roept.... De Yingli Panda zijn inderdaad zonnepanelen met een hoger rendement dan de standaard panelen. Ze zijn dan ook iets duurder maar doordat bijvoorbeeld montagearbeid en het montagesysteem hetzelfde blijft als bij 250 Wp zonnepanelen kan het soms gunstig uit vallen. Ik ga verder niet op de verschillende merken in maar met LDK moet u uit kijken. Op zich prima zonnepanelen maar LDK is zo goed als failliet dus ik zou me zorgen maken over de garanties. Mijn advies is om de 3 beste offertes te selecteren en hier nog eens goed naar te kijken. Wie plaatst de panelen, wat zijn de referenties, geeft de installateur goed antwoord op uw vragen en natuurlijk de prijs. Succes! Groeten, Lex

Gerda Meenhorst
Door

Gerda Meenhorst

op 24 May 2015

Beste Lex, wij willen graag op ons huis in Spanje zonnepanelen voor de verwarming van ons zwembad. In Spanje wordt het ons echter afgeraden (te duur en geen subsidie!), terwijl daar de zon vaker schijnt.......... Kortom ze zijn er daar nog niet mee bezig. Nu wordt ons zwembad elektrisch verwarmd, maar dat is erg duur (€ 60,- p.wk. gedurende zo'n 20 weken!). Wat denk jij??? M.vr.gr. Gerda

Lex
Door

Lex

op 26 May 2015

Hallo Gerda, Zonde! Ik ken de situatie in Spanje een beetje. Er waren super goede subsidies en daar is het eigenlijk mis gegaan rond 2009. Sindsdien gebeurt er weinig. Tuurlijk zijn zonnepanelen daar geschikt voor. Zelfs zonder subsidie. Ik zou 2 dingen adviseren. 1: Uitzoeken of PV (photovoltaic = elektra zonnepanelen) mogen terug leveren op het elektriciteitsnetwerk. Ook al levert het niets op. Dan kan er een berekening gemaakt worden hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en wat het oplevert. 2. Uitzoeken of Thermische zonnepanelen voor jullie niet interessanter is. Voor verwarming van zwembaden zijn er vele mogelijkheden op met behulp van zonnecollectoren het water te verwarmen. Dat kan al heel simpel met een zwarte tuinslang die opgerold ligt. Succes en als er vragen zijn dan hoor ik het wel. Groeten, Lex

John leijen
Door

John leijen

op 18 May 2020

Hallo lex Ik ben voornemens 12 sts zonnepanelen te plaatsen van 345wp maar wat is de beste stille omvormer met Wi-Fi of ethernet . Kan ik de gelijkstroom kabel (6mm2) vanaf de panelen naar huis leggen in een mantelpijp +-25 m te overbruggen ?? Groet John

Reactie plaatsen