Zonnepanelen kopen - in 5 simpele stappen naar de beste deal
30 december 2016 
7 min. leestijd

Zonnepanelen kopen - in 5 simpele stappen naar de beste deal

Steeds meer mensen willen iets met zonne-energie doen. Vaak is dit omdat er een mooi financieel rendement gemaakt kan worden. Maar ook omdat mensen het belangrijk vinden hun steentje bij te dragen aan een beter milieu of graag onafhankelijker worden van de grote energiemaatschappijen. Daarnaast worden zonnepanelen ook steeds goedkoper en blijft de spaarrente voorlopig historisch laag. Allemaal goede redenen om zonnepanelen toe te voegen aan jouw lijstje goede voornemens in 2017! Maar waar begin je? Waar moet je op letten? En hoe zorg je ervoor dat je een goede deal hebt? Fritts heeft voor jou een simpel stappenplan gemaakt voor het kopen van zonnepanelen.

Dit stappenplan bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Is jouw dak geschikt?
  2. Financieringsmogelijkheden
  3. Installateur kiezen
  4. Wat is de beste deal?
  5. Opbrengst!

Hier volgt het grote Fritts ik-wil-iets-met-zonne-energie-stappenplan:

1. Is het rendabel om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen?

Technisch gezien zouden op praktisch elk dak wel een paar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. De vraag is echter of het voor elk dak ook zin heeft om dit te doen. Het is voor de meeste mensen namelijk wel belangrijk dat het ook rendabel is om de zonnepanelen op het dak te plaatsen. (Al blijkt uit dit onderzoek dat veel Amerikanen hun zonnepanelen aan de zichtbare kant van het huis leggen, en niet aan de zijde waar de panelen het meeste opbrengen). Om financieel rendabel te zijn moeten de zonnepanelen genoeg elektriciteit kunnen opwekken. De elektriciteit is namelijk niet alleen geld waard, je hoeft ook geen belasting te betalen over de stroom die je zelf verbruikt. Ook hoef je minder stroom van je energieleverancier te kopen. Zo bespaar je maandelijks een hoop geld aan stroom en energiebelasting.

De hoeveelheid opgewekte stroom hangt van veel factoren af, zoals oriëntatie van je dak, objecten op het dak, schaduwvorming op het dak en locatie in Nederland. Om een eerste indicatie te krijgen of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen, kun je gebruik maken van de gratis tool Zonnekaart of de Zonatlas. De meeste gemeenten in Nederland zijn hierbij aangesloten en het geeft vaak een grove indicatie of een dak wel of niet geschikt is. Je vindt de lijst met deelnemende gemeenten hier:

http://www.zonnekaart.nl/Municipalities

Let wel op dat de tool vooral gebruikt moet worden voor een eerste indicatie. De tool kan geen nauwkeurige opbrengst berekenen en houdt met veel objecten geen rekening.

Is het niet rendabel om op jouw dak zonnepanelen te plaatsen? Of woon je in een huurhuis of zit je met vergunningen? Dan kun je altijd nog een optie zijn om te investeren in zonnepanelen op een ander dak. Zo kun je toch nog een rendement maken en iets goed doen voor het milieu. Kijk voor de mogelijkheden eens op zonnepanelendelen.nl

2. Financieringsmogelijkheden?

Is je dak geschikt voor zonnepanelen? Mooi! Dan kun je nu beginnen met de volgende stap naar een financieel rendement en onafhankelijkheid. De belangrijkste vraag is of jij voldoende geld hebt om deze investering nu te doen. Uiteindelijk zijn er verschillende manieren om zonnepanelen te kopen. De belangrijkste mogelijkheden zijn als volgt:

a. Zonnepanelen kopen met eigen spaargeld
b. Zonnepanelen kopen met een duurzaamheidslening
c. Zonnepanelen meefinancieren met je nieuwe hypotheek
d. Zonnepanelen huren/leasen
e. Meedoen met een collectief zonne-energieproject.

Welke manier spreekt jou het meest aan? Kijk hieronder voor een uitleg van de verschillende manieren.

a. Zonnepanelen kopen met eigen spaargeld

Op dit moment is dit de meest populaire optie voor mensen om zonnepanelen te kopen, omdat het ook altijd de goedkoopste vorm is om gebruik te maken van zonne-energie. Momenteel krijg je namelijk weinig rente op je spaargeld. Zie onderstaande afbeelding voor het historische verloop van spaarrentes. Daarom kan het verstandig zijn om een deel van je spaargeld te investeren in zonnepanelen. Hiermee koop je als het ware een deel van je elektriciteit af voor de levensduur van je zonnepanelen (25 jaar) en maak je, door vermeden inkoopkosten, een mooi rendement op je spaargeld. Een groot bedrag in het begin, maar 25 jaar lang bespaar je weer maandelijks geld op je energierekening. Lees deze blog om de vergelijking te kunnen maken tussen spaargeld en rendement op zonnepanelen.

 

Door de lage rente zijn zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Hierdoor is het rendabel om zonnepanelen te kopen

Met de huidige historisch lage spaarrentes is het zeer rendabel om zonnepanelen te kopen (bron: Europese Centrale Bank en Rabobank)

 

b. Zonnepanelen kopen met een duurzaamheidslening

Niet iedereen heeft zomaar een paar duizend euro beschikbaar voor zonnepanelen. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om, tegen gunstige rentetarieven, geld te lenen om zonnepanelen aan te schaffen. Dit kan op regionaal niveau en op landelijk niveau. Op landelijk niveau heeft de overheid, samen met de Rabobank en de ASN bank, een energiebespaarfonds opgericht. Hier kun je een lening afsluiten voor het kopen van zonnepanelen. De voorwaarde is wel dat je maximaal 75% van het geleende bedrag besteedt aan zonnepanelen en minimaal 25% aan energiebesparende maatregelen. De rente staat voor de hele periode vast en is voor 10 jaar ongeveer 2,6%.

Ook veel provincies en gemeenten hebben mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. De verschillen tussen de leningen zijn vaak klein, al kan er wel een verschil zijn in voorwaarden. Zo kun je in de gemeente Utrecht geld lenen voor het kopen van zonnepanelen. De rente bij deze lening is een stuk lager (momenteel 1,6%), maar geldt er wel een maximaal inkomen voor je huishouden. Het loont de moeite om uit te zoeken of er lokale duurzaamheidsleningen voor jouw toepasbaar zijn.

Een handig overzicht van alle lokale en regionale mogelijkheden om duurzaamheidsleningen af te sluiten vind je op de website van de energiesubsidiewijzer. 

c. Zonnepanelen meefinancieren met je nieuwe huis

Veel mensen denken na over het kopen van zonnepanelen wanneer zij een nieuw (of eerste!) huis kopen. Een nieuw dak, een nieuwe kans, waarschijnlijk blijf je er langere tijd wonen en vaak wordt er toch al geklust aan het huis. Daarom is het goed te weten dat je zonnepanelen mee kunt financieren met je hypotheek. In 2017 mag je nog maar 101% van de waarde van je huis lenen. Daarmee wordt het lastig om ook nog zonnepanelen mee te financieren.

Gelukkig is er voor energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen, de mogelijkheid om meer hypotheek te krijgen. Zo kun je op eenvoudige wijze toch je zonnepanelen financieren. Dit kan tot een bedrag van €9.000,-. Voor de meeste mensen is dit ruim voldoende om zonnepanelen te kopen die ten minste het eigen verbruik afdekken (wat sowieso financieel gezien het meest aantrekkelijk is). Daarnaast zijn er een aantal hypotheekverstrekkers die korting geven op de rentelasten als jouw woning energiezuinig is. Zo maak je een nog mooier rendement op jouw zonnepanelen.

d. Zonnepanelen huren of leasen

Een andere mogelijkheid is het huren of leasen van zonnepanelen. Er zijn in Nederland tegenwoordig een aantal bedrijven die zonnepanelen verhuren aan consumenten. Voor een vast huurbedrag per maand kun jij zonnepanelen op je dak laten installeren. Ook op deze manier hoef je niet de grote investering zelf te doen. Ook is het vaak mogelijk om de zonnepanelen op een later moment over te nemen. Ook hiervoor geldt dat het voordeel is dat je niet in 1 keer veel geld hoeft uit te geven,. Wel is het iets duurder dan het zelf kopen van zonnepanelen. Als je zelf koopt is het wel erg belangrijk dat je waar krijgt voor je geld, een verstandige investering doet en dat de prijs-kwaliteitverhouding goed is. Zorg daarom altijd dat je verschillende offertes met elkaar vergelijkt en je weet wat je precies koopt.

Denk jij na over het huren van zonnepanelen? Kijk eens op de website van solease om te kijken naar de mogelijkheden.

e. Meedoen met een collectief zonne-energieproject

Voor mensen die geen zonnepanelen op het dak kunnen of willen plaatsen, is het toch mogelijk om iets met zonne-energie te doen. In Nederland zijn er op verschillende plekken gezamenlijke ‘postcoderoosprojecten’. Dit houdt in dat een lokale energiecoöperatie een grootschalig zonne-energieproject ontwikkelt, waarbij de leden de zonnepanelen financieren. De leden krijgen hiervoor een fiscaal voordeel op hun energierekening, zodat zij hun investering kunnen terugverdienen. Je kunt dit zien als een manier om op papier elektriciteit uit je zonnepanelen geleverd te krijgen, al is dat in het echt natuurlijk niet het geval. Op dit moment zijn 55 postcoderoosprojecten in Nederland geregistreerd.

3. Een installateur kiezen

Nu je weet dat je zonnepanelen op je dak kunt plaatsen en hoe je ze gaat financieren, wordt het tijd om te kijken waar je zonnepanelen gaat kopen. Het is altijd goed om meerdere aanbieders te spreken, om te kijken wat de verschillende prijzen, technologieën en opstellingen zijn die ze aanraden. Misschien hebben jouw buren wel zonnepanelen en waren zij erg tevreden over de installateur. Kijk ook eens op internet wat je kunt vinden over verschillende aanbieders. Dit kan heel gemakkelijk via Fritts. Via het platform van Fritts kun je gemakkelijk installateurs kiezen waar jij graag in contact mee komt. Deze installateurs worden door Fritts gecheckt, dus je weet in ieder geval zeker dat ze goed zijn in het installeren van zonnepanelen. Wij raden aan om altijd minimaal 2 offertes op te vragen.

4. De beste deal kiezen

Nu begint het lastige werk; bepalen waar je de beste deal krijgt. Want ongetwijfeld bestaan jouw offertes uit verschillende merken zonnepanelen, omvormers, onderstellen, opstellingen en andere verschillen. Hoe weet je nou of het verstandig is om iets meer geld uit te geven? Ga je dat terugverdienen? Ook hier kan Fritts je gelukkig verder helpen. We kijken graag mee met offertes die je via ons hebt opgevraagd, en kunnen die vergelijken met andere offertes. Wij brengen dan een gratis, onafhankelijk advies uit samen met een mooi beoordelingsrapport van jouw offertes en op basis daarvan kun je zelf de keuze maken waar je uiteindelijk je aankoop gaat doen.

5. Genieten maar

Na een paar weken komt de installateur langs om de zonnepanelen te plaatsen. Dit gebeurt meestal in een paar uur tijd. Nu kan het allerleukste eindelijk beginnen, namelijk bij je energieleverancier melden dat je zonnepanelen hebt en je maandbedrag naar beneden bijgesteld kan worden. Vervolgens kun je met een app gaan bijhouden hoeveel elektriciteit je op dit moment opwekt en geniet je nog meer van de zonnige dagen in Nederland! Dat moet toch een heerlijk gevoel zijn?

Wil jij nou ook zonnepanelen kopen? Begin je zoektocht bij Fritts. Wij weten alles over zonnepanelen en willen deze kennis graag gebruiken om jou te helpen om de beste deal te krijgen. Je kunt op onze blog over specifieke onderwerpen lezen en, via ons platform, offertes opvragen bij door ons gecheckte installateurs bij jou in de buurt. Laat wat van je horen, en samen zorgen we ervoor dat jij zonne-energie krijgt!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Jan 2017

Mensen moeten snel over stappen op duurzame energie, willen we nog lang op deze wereld blijven!

Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Jan 2017

Helemaal mee eens!

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Oct 2018

Goed dat jullie zo veel uitleggen over zonnepanelen. Ik vind ook dat meer mensen deze zouden moeten aanschaffen.

Reactie plaatsen