De afgelopen jaren lag de focus van de zonne-energie industrie vooral op het efficiënter maken van zonnepanelen, de komende jaren zal het steeds meer gaan over wat je met zonnecellen kunt doen. In technische termen spreken we dan over BIPV producten. BIPV staat voor Building Integrated PhotoVoltaics, dit zijn bouwonderdelen waarin zonnecellen zijn geïntegreerd (denk bijvoorbeeld aan het zonne-energie opwekkende fietspad of de zonnepaneel-dakpannen van Tesla).
De mogelijkheden voor BIPV producten worden zeer kansrijk geacht door de bouwsector. Echter de ontwikkeling van deze systemen wordt veelal gedreven door de technische zonne-energie sector. Hierdoor zien de huidige gebouw geïntegreerde zonne-energie producten er nog veel te technisch uit, hebben te hoge kosten en missen esthetisch integrale kwaliteiten. Dit laatste is de voornaamste reden dat de producten nog niet veel worden toegepast.
Het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de overheid (RVO, Centre of Expertise NEBER, 2016) geeft weer dat het gebrek aan esthetische integratie van zonnepanelen, een belangrijke twijfelfactor / belemmering voor consumenten is. Zonnepanelen zouden meer esthetische kwaliteiten moeten hebben en meer functies moeten dienen dan alleen het opwekken van energie.
Delftse startup voor mooie zonne-energie oplossingen
Vanuit dit uitgangspunt is afgelopen jaar de jonge TU Delft startup SunMotion ontstaan. Hun missie is om mensen in te laten zien dat zonnepanelen niet gelijk hoeven staan aan een ‘verminderde architectonische waarde’ van je woning. Om zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken, zijn hun zonnepanelen stekker-klaar. Dit betekent dat men de panelen zelf kan aansluiten zonder hulp van een installateur – je steekt simpelweg de stekker in het stopcontact – en bij een verhuizing neem je ze zo weer mee.
Het eerste BIPV product richt zich op het integreren van zonnecellen in een zonwering systeem. Voor zonnecellen is direct zonlicht noodzakelijk en voor diffuus daglicht is het essentieel om dit directe zonlicht juist te vermijden. Door het combineren van deze twee functies ‘zonne-energie opwekking’ en ‘zonwering’, is het systeem een multifunctioneel bouwonderdeel geworden en vervangt daardoor de kosten van twee systemen voor één systeem.
Het lichtgewicht zonwering systeem kan men bijvoorbeeld plaatsen op een eenvoudige, houten pergola in de tuin. Naast energie-opwekking, zorgt het strakke design van het systeem ervoor dat de pergola is getransformeerd in een mooie terrasoverkapping met een bijzonder licht- en schaduwspel op de grond. Afgelopen juli is het eerste zonnewering/zonne-energie systeem geplaatst op een bestaande pergola/terrasoverkapping bij een Van der Valk Hotel in Duitsland. Naast het zonwering systeem is SunMotion ook bezig met het integreren van zonnecellen in strak ontworpen en betaalbaar terras- en tuinmeubilair.
Dutch Design Week
De geïntegreerde zonnepanelen worden gezien als de oplossing voor het vergroten van de toepassing van zonne-energie in de gebouwde omgeving, vanwege de esthetische kwaliteit en door het reduceren van het materiaalgebruik als gevolg van het combineren van functies.
Door zonnepanelen mooier én het installeren makkelijker te maken, wordt zonne-energie meer toegankelijk voor de consument, wat bijdraagt aan het draagvlak voor de transitie naar duurzame energie. Zonnepanelen als design object op de Dutch Design Week, wie had dat ooit gedacht?
Op het moment toont SunMotion het solar zonnewering systeem op de Dutch Design Week in Eindhoven. Voor meer info hierover, ga naar Instagram/sunmotion.solar.