Zonnepanelen tijdens een stroomstoring
06 mei 2015 
2 min. leestijd

Zonnepanelen tijdens een stroomstoring

Het gebeurt gelukkig niet vaak in Nederland. Maar als er een stroomstoring is, zoals in Amsterdam laatst, dan is het het handig dat je met je eigen zonne-energie verder kan. Het zou zo mooi zijn. De hele straat, wijk, dorp of stad heeft geen stroom door een stroomstoring.

Maar jij hebt zonnepanelen op je dak dus jij hebt geen probleem. Internet werkt gewoon, het licht brandt, de CV (die heeft naast gas ook stroom nodig) geeft warmte en een lekker warme douche én de koelkast zorgt voor een koud biertje. Maar is dat wel zo.

Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval?

In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net. En de reden is heel logisch. Bij een stroomstoring moeten de monteurs van de netbeheerder op zoek gaan naar het probleem en dat op kunnen lossen. Als een graafmachine bijvoorbeeld een kabel heeft beschadigd ligt een deel van de wijk plat.

De monteurs gaan het probleem opsporen en schakelen per deel van de wijk de stroom weer in. Op de plek waar de storing zal de reparatie plaatsvinden. Als jouw zonnepanelen nog vrolijk werken zouden de monteurs onder spanning komen te staan. Zeer gevaarlijk dus.

Om dit te voorkomen moet elke omvormer binnen 0,2 seconden na spanningsuitval uitschakelen. De omvormer kijkt als het ware continu of er geen stroomstoring is. De meeste omvormers schakelen zelfs binnen 50 miliseconden af.

In principe niet, maar het kan wel.

Zoals ik als zei werken de zonnepanelen in principe niet tijdens een strromstoring. Maar technisch kan het natuurlijk wel. Hier zijn 2 dingen voor nodig:

  1. Het interne netwerk moet worden afgeschakeld van het openbare net.
  2. Er moet een buffer aanwezig zijn. Vaak in de vorm van batterijen.

In april 2012 heb ik 1 van de eerste zogenaamde back-up systemen van Nederland geplaatst. Hierbij is er in de meterkast een speciale schakelkast geplaatst die bij stroomstoring binnen enkele milliseconden omschakelt naar de interne energie voorziening van de batterijen.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (1)

In de meterkast wordt een aparte schakelbox geplaatst.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (3)

Hier worden 2 groepen onderbroken door de schakelbox. In het geval van stroomuitval schakelt de box deze 2 groepen over. Op deze groepen zit bijvoorbeeld het licht, de koelkast en de CV. Zware gebruikers zoals de wasmachine zit er juist niet op om zo lang mogelijk met de energie uit de accu’s te kunnen werken.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (2)

De aparte omvormer voor de batterijen houdt deze continu geladen en zorgt ervoor dat de zonnepanelen de accu’s kunnen blijven laden tijdens een stroomstoring.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (4)

De 26 zonnepanelen kunnen zelfs in de winter genoeg energie leveren om normaal de hele dag elektriciteit te hebben.

Voordelen en nadelen

Het voordeel is natuurlijk duidelijk. Altijd elektriciteit in je eigen huis. Onafhankelijk en wat er ook gebeurt. Helaas heeft het ook wat nadelen:

  1. Het is een extra investering die je niet 1-2 terug verdient.
  2. De hele buurt komt tijdens een stroomstoring bij je op bezoek voor een kopje koffie of een koud biertje.

Wat vind jij van zulke oplossingen?

Is dit de toekomst of is het elektriciteitsnetwerk in Nederland zo betrouwbaar dat het niet nodig is? Laat hieronder eenvoudig een reactie achter.

Over de schrijver
HereIsTom
Door

HereIsTom

op 09 May 2015

Tja wel mooi zo'n systeem, maar zoals je al schreef een extra investering die je niet zo snel terugverdient, ook omdat er in Nederland nog relatief weinig stroomstoringen zijn. Ik wacht nog even de ontwikkeling met die Tesla accu af, misschien dat dat in de toekomst goedkoper wordt met een betere opslag.

Lex
Door

Lex

op 13 May 2015

Hoi Tom,Zonnepanelen zijn nu al heel betaalbaar en geven een mooi rendement. Maar de prijs van accu's daalt 3 keer sneller dan de prijs van zonnepanelen.Voor de accu's / opslag mogelijkheden is het financiële plaatje nog niet zo mooi maar het komt vanzelf. En het is leuk!Groeten,Lex

jaap
Door

jaap

op 31 May 2015

Ik heb te weinig dak om in de eigen behoefte te kunnen voorzien. Opslag in accu's doet meestal ook geen goed aan het rendement. Lijkt voor mij nog erg ver weg.

Lex
Door

Lex

op 01 Jun 2015

Hallo Jaap,Dat klopt maar met name de prijs van accu's is enorm aan het dalen. Het wordt dus vanzelf interessant. Maar extra dak kan je er helaas niet mee creëren.Groeten, Lex Schiebaan

Michiel
Door

Michiel

op 22 Jun 2015

Ik ben al een tijdje aan het rondkijken voor een dergelijk systeem, omdat ook je inkoop lekker naar beneden gaat, en over een tijdje de huidige salderingsregeling er vast niet meer zal zijn. Zelf heb ik maar een kleine pv-installatie omdat we ook maar weinig gebruiken (2600Wp), dus zal het wel relatief duur zijn. Helaas zie ik weinig systemen die gecombineerd kunnen worden met al bestaande omvormers, sowieso weinig uitleg van dergelijke systemen en al helemaal geen prijzen. In Duitsland, waar de saldering heel anders in elkaar steekt zijn juist veel producenten van dergelijke systemen. Zal wel een kwestie van tijd zijn...

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo Michiel,Ik was laatst op de InterSolar beurs in München en daar was het één en al opslag.Veel systemen kunnen standaard gecombineerd worden met de bestaande omvormer maar er zijn ook omvormers die er speciaal voor gemaakt zijn zodat uitbreiding met accu's goedkoper wordt.Ik zal komende maanden veel bloggen over opslag e.d. Dus hou de site in de gaten.Groeten, Lex Schiebaan

Michiel
Door

Michiel

op 07 Jul 2015

Ah, dat hoor ik graag. Welke bedragen zag je daar bij? Voor mijn verbruik zou een tussenopslag van rond de 6 kWh al genoeg zijn voor een autarkiegraad van 70% volgens de duitse info-sites hierover. Zal nog een echt aan de slag gaan met m'n eigen gegevens in een spreadsheet... Volgens mij moet het nog met minder ook kunnen.

Lex
Door

Lex

op 15 Jul 2015

Hoi Michiel,De enige prijs die ik gezien heb is 5500 euro voor 4,4kWh. Maar dan ben je ook klaar.De autarkiegraad stijgt inderdaad snel bij het inzetten van batterijen. Met 4kWh ga je al snel van 30 naar 60%. Daarna gaat het een stuk langzamer. Met 10kWh ga je naar +/- 70%.Het is vooral afhankelijk van je verbruik en een zonnestroomsysteem. Maar een snelle verdubbeling van je eigen verbruik is snel gehaald.Succes met de excel.Groeten, Lex Schiebaan

Michiel
Door

Michiel

op 21 Jul 2015

Goedendag (want 15kWh+ vandaag ;-).De eerste resultaten uit het spreadsheet: Opslag Autarkie Intern : Import in kWh in % in kWh 0 28,11 494 : 1262 1,5 52,67 925 : 831 2,0 58,08 1020 : 736 2,5 61,96 1088 : 668 3,0 64,88 1139 : 617 3,5 66,72 1172 : 584 4,0 67,78 1190 : 566 5,0 68,88 1210 : 546 6,0 69,40 1219 : 537 9,0 69,92 1228 : 528Wat autarkie betreft zou ergens rond de 3kWh bruikbare opslag al prima zijn. Maar wil je het combineren met de backupfunctie zou rond de 5kWh bruikbare opslag beter zijn. (Dat is ons gemiddelde dagverbruik.) Misschien beginnen met het één en later uitbreiden. In het spreadsheet had ik ook als variabele het rendement van het opslagsysteem meegenomen (benodigde laadenergie t.o.v. bruikbare opgeslagen energie), maar alles tussen de 80 en 95% is OK. Qua autarkie graad scheelt dat maar een procentje. Wat het qua kosten betekent, heb ik nog niet doorgerekend, maar dat komt misschien nog...Let op! Bovenstaande cijfers gelden alleen voor mijn situatie met opbrengsten zoals ze in 2014 waren. Hieraan kan niemand 'rechten ontlenen', enz.

Lex
Door

Lex

op 27 Jul 2015

Hallo Michiel,Leuk om te zien. Gek hé dat de eerste paar kWh opslag zorgt voor een snelle stijging en daarna scheelt het weinig.Bedankt voor je input!Groeten, Lex

Gerard
Door

Gerard

op 29 Jul 2015

Waar is die accu buffer voor nodig? Als de zon schijnt dan zou je in theorie toch via je omvormer 230 kunnen pakken? Uiteraard houd dit (even) op als er een wolkje langs komt.

Lex
Door

Lex

op 10 Aug 2015

Hallo Gerard,In theorie zou je inderdaad het mini netwerkje kunnen balanceren door exact te hetzelfde te verbruiken al er opgewekt wordt. Maar dat is in de praktijk niet mogelijk en moet je dus bufferen in bijvoorbeeld een accu.Groeten, Lex

Dustin postma
Door

Dustin postma

op 23 Dec 2021

Is bufferen perse noodzakelijk?is het niet zo dat wat je niet gebruikt gewoon niet omgezet wordt?Groetjes Dustin postma

kpc
Door

kpc

op 17 Aug 2015

Ik ben op dit moment aan het orienteren voor zonnepanelen. Bij mij hoeft niet het volledige net omgeschakeld te worden bij stroomuitval. Wat me wel interessant lijkt is bv de SPS optie (Secure Power Supply) bij de Sunny boy. Deze geeft je een apart stopcontact, die je bij stroomuitval kunt gebruiken. Ik begrijp echter dat dit alleen in de US versie beschikbaar is. Verder begrijp ik dat EPS (Emergency Power Supply) in Japan zelfs verplicht is. Bestaan er ook inverters voor de Europese markt met EPS/SPS?

kpc
Door

kpc

op 18 Aug 2015

Ik heb nog wat verder zitten zoeken en de makkelijkste optie is denk ik een aparte MPPT lader/inverter met een extra schakelaar, die de panelen omzet. Voor ca 200 Euro ben je dan klaar. Ik hoef niet de volledige 3 kW, een paar honderd Watt is voldoende. Ik was niet echt van plan om in een off grid systeem te investeren (inclusief veel accu's), want zeg nou zelf, wanneer valt nou echt de spanning voor langere tijd uit in Nederland? Uiteindelijk is het meer het idee, dat je het dak vol hebt liggen en niets kunt doen tijdens een stroomstoring.

Lex
Door

Lex

op 18 Aug 2015

Hallo KPC,Dat zijn inderdaad interessante producten. Ik kende deze twee nog niet maar ze klinken erg logisch. Ik denk dat deze producten, zeker in Nederland, niet snel beschikbaar zouden komen omdat we een heel zeker netwerk (geen typhonen e.d.) en de regels zo zijn dat de omvormer direct moet afschakelen.Lijkt me ook moeilijk te stabiliseren zo'n mini (<1500 watt) netwerk. Dus alles geschikt voor stabiele energievragers zoals licht, warmte etc. (Therefore, you should not supply loads with the secure power supply operation that rely on a stable voltage supply, such as medical devices.) Maar dat is natuurlijk voldoende.Wat je nu wel ziet komen is de koppeling met externe accu's zoals de Tesla Powerwall. Onder andere Fronius en SolarEdge hebben dit al. Zie ook http://www.teslamotors.com/powerwallBedankt voor de tip!Groeten, Lex Schiebaan

Lucien
Door

Lucien

op 19 Oct 2015

Ik denk dat in de toekomst die elektrische-auto accu's meer en meer als buffer (kunnen) gaan dienen. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de Mitsubishi Outlander PHEV de mogelijk al had om ook energie te kunnen terugleveren.Natuurlijk zelf je auto eerst 'voltanken' via de eigen PV, en vervolgens houdt de auto je netgekoppeld PV systeem 'live'. Nadeel is wel dat je moet kiezen tussen opwekking en mobiliteit, maar de combi kan de ROI van beide investeringen terugbrengen.Helaas heb ik het geld (en genoeg dakoppervlak) er niet voor.

Michiel Nieuwstraten
Jean
Door

Jean

op 26 Aug 2016

Weliswaar een late reactie maar: Is het geen beter idee, de teruglevering niet in de Omvormer uit te schakelen maar in de (Slimme) meter? Dus: geen netspanning > Slimme meter schakelt teruglevering uit, maar in huis blijft alles "gewoon" doorgaan , wel met alarmering natuurlijk voor de bewoner, dat de stroom nu alleen van de zonnepanelen komt.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Sep 2016

Hoi Jean,Technisch gezien zou dat natuurlijk kunnen zoals je in het artikel ziet. Er zijn ook wel systemen voor maar die zijn erg duur. En omdat het elektriciteitsnet in Nederland zo weinig uit valt heeft dat eigenlijk geen zin.Groeten, Lex

Andre
Door

Andre

op 19 Sep 2019

Maar in Spanje waar het grid erg instabiel is en geregeld uitvalt, is het wel prettig als het eigen systeem blijft doorleveren. Ik zoek dus een systeem dat mijn Kostal Pleticore inverter met BYD accu en zonnepanelen aanvult en energie blijft leveren ongeacht wat het grid doet. Kan dat volautomatisch?

Peter Bruins
Door

Peter Bruins

op 03 Feb 2018

Hallo Lex De oplossing met de schakelkast die je laat zien interesseert me, je zegt dat t feitelijk niet uit kan, maar kan je ondanks dat toch aangeven waar ik zoiets kan kopen ?! Doet de tesla powerwall dit bijvoorbeeld ook ?! (Automatisch afschakelen van t net bij stroomuitval) Nadeel is dat de powerwall ook weer van internet afhankelijk is, ik zou een simpele oplossing met relais prefereren...

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Feb 2018

Hoi Peter,De Tesla Powerwall heeft altijd een netwerk nodig.Een specialist op dit gebied is Victron. Een Nederlandse fabrikant.Groeten, Lex

Marcus Smit
Door

Marcus Smit

op 03 Oct 2019

Hallo Lex,Ik volg je denk ik niet goed. Je beschijft hier een toppie oplossing die je bouwt (en die iedereen met zonnepanelen zou willen hebben denk ik), maar je beschrijft niet hoe de rest van Nederland dit ook kan krijgen. Ook ik heb zonnepanelen op mijn dak en ook ik dacht hiermee altijd stroom te hebben. Pas toen een collega terloops vertelde dat zonnepanelen zelf stroom nodig hebben om te kunnen werken ben ik gaan zoeken hoe dit in elkaar steekt.Ik ben zeeeer benieuwd naar de mogelijkheden van een dergelijke alternatieve schakeling. Je kunt ons wel doorverwijzen naar een fabrikant die een onderdeel van de oplossing maakt, maar ik zou veel liever een voorstel voor een concrete oplossing van dit probleem ontvangen :)Zou je mij (en veeeeeeele andere Nederlanders) hiermee kunnen helpen?

Ronald Gorter
Door

Ronald Gorter

op 18 Nov 2019

beste Lex jammer dat je geen antwoord geeft op vragen die gesteld worden ??

Mark
Door

Mark

op 25 Feb 2018

Hallo, Mooi systeem. waar heb je dit gekocht? kleine opmerking over je intro. bij zo'n grote storing als in Amsterdam krijgt het gasnet zo'n klap door alle cv-ketels die tegelijk uitvallen dat dit in de failsave schiet en je geen gas meer hebt. ook het inetnet kan je helaas wel vergeten aangezien de meeste centrale's maar een beperkte accu vooraad hebben. neemt niet weg dat het toch fijn is om toch electra te hebben. Groeten Mark

paxcula
Door

paxcula

op 13 Mar 2018

hallo allen mooi onderwerp bij stroom uit val ga ik over op mijn 12 Volt solar met gell accu,s mijn 230 volt licht dan plat want de omvormer heeft een start stroom nodig en die is er dan niet heb ook simple noodstroom lampen van osram op licht net werkt goed en warmte vind je in bed mvgr ik blijf dit volg denk dat mijn systeem het goedkoopste is want kan hier mee ook telefoons enz : laden ps. een blinde eekhoorn vind ook een eikel !

Jan Schreurs
Door

Jan Schreurs

op 25 Aug 2018

Vraagje: ik heb gemerkt dat bij een stroomstoring of uitschakelen van net door hoofdschakelaar een aantal elektrische apparaten in huis op tilt gaan: de luchtafszuigen (met draadloze afstandsbediening die dan niet werkt na inschakeling stroom) en LED lampen met infrarood afstandsbediening. We hebben zonnepanelen met micro-omvormers. Hoe kan dit want die apparaten kun je weer aan de praat krijgen door even de stekker uit het stopcontact te trekken.

Ronald Gorter
Door

Ronald Gorter

op 27 Mar 2019

ik ben zeer veel interesse in deze kast heb je die zelf gebouwd of is het een bestaande die aan te kopen is en zo ja wat is het merk en waar is deze aan te kopen

Evert Hogeland
Door

Evert Hogeland

op 31 May 2020

"Leeft" dit verhaal nog? Is Lex nog in de lucht? Ik zie dat het inmiddels al best oud is qua plaatsen en of mijn vraag dan zin zou hebben... Doe het toch, je weet nooit. Lopen dit (https://www.monkitsolaire.fr/48-kit-solaire-francais) tegen het lijf. Vragen: 1) aangegeven in het artikel is dat de stroomtoevoer met een 'storing' supersnel stopt. Doet dit soort apparaten dat ook? Immers ze worden door middel van een stekker 'ingeplugd' op je 'huisstroomnet'. 2) werken dit soort zonnepanelen ook goed met/op een accu? Met andere woorden; is het een idee de accu's apart hier op aan te sluiten?Elke andere tip of opmerking is natuurlijk welkom! Merci alvast.

Siegfried
Door

Siegfried

op 03 Jun 2021

in principe kom stroomuitval in Nederland niet vaak voor. Maar komt het wel dan duurt het heel lang voordat het weer terugkomt. Maar dat is geen probleem. Maar zelf stroom produceren en zelf gebruiken is best leuk en gaaf. Dus onafhankelijk is best goede een optie. Maar ze zeggen dat het heel duur is bij aanschaffen van materiaal Om onafhankelijk te worden van de net. de vraag is wat moet dit allemaal gaan kosten

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 16 Jun 2021

Goed om te weten welk effect een stroomstoring op zonnepanelen heeft. Ik ga mijn overige vragen de volgende keer stellen aan mijn onderhoudsmonteur wanneer deze weer langskomt. Ik ben in ieder geval meer te weten gekomen!

Evert Haaima
Door

Evert Haaima

op 08 Nov 2022

Werkt het systeem ook bij sterke netspanning daling, soms lager dan 170 volt, of alleen bij compleet uitval van de netspanning?

Ronald
Door

Ronald

op 16 Dec 2022

Ik zie dat Lex er al ruim twee jaar niet meer is. Jammer. 1 in geval van stroomuitval zet ikde hoofdschakelaar uit 2 ik zet naast de zonnepanelenomvormer een 12v accu en een Victron 12/230 v converter 3 omvormer sluit ik aan op de victron 4 230 in je huis

Dick Verschoor
Door

Dick Verschoor

op 21 Dec 2022

Zo ongeveer had ik het ook in gedachten. Maar heb je wel eens geprobeerd of het werkt? De omvormer moet zijn vermogen wel kwijt kunnen. Ik neem aan dat je na het aansluiten van de 220 volt van de victron op de omvormer de energie naar het huis schakelt

Reactie plaatsen