Zonnepanelen waaien het dak af door de storm
28 oktober 2013 
2 min. leestijd

Zonnepanelen waaien het dak af door de storm

Zie storm update 18-1-2018: Zonnepanelen storm 2018

Vandaag is een goede test voor de zonnepanelen in Nederland. Het is eigenlijk het eerst dat het lekker waait in Nederland sinds er massaal zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Wat de wind voor effect heeft gehad zal later blijken.

Liggen uw zonnepanelen goed vast of moet u ze bij de buren uit de tuin vissen. De laatste tijd is de kwaliteit van zonne-energie systemen erg onder druk komen te staan door de moordende concurrentie. Iedereen kiest voor de laagste prijs maar dat gaat natuurlijk ook ten koste van de kwaliteit. Het is heel makkelijk 30-50% minder dakhaken te gebruiken. Scheelt geld voor de haken en tijd voor de montage. En op platte daken is het sjouwen van ballast in de vorm van betontegels nou eenmaal niet de leukste klus.

Het is dan ook niet vreemd dat de storm al een paar panelen te pakken heeft gehad.

http://nos.nl/video/568002-zonnepanelen-kapot-in-utrecht.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+nosjournaalvideo+%28NOS+Journaal+video%27s%29

En de eerste tweets komen al voorbij.

Zonnepanelen breken hier als tandenstokers van het dak af… Oef.. Duur grapje

@Suksawat058 Ik heb geen foto, maar de zonnepanelen van mijn ouders (de Lits, Zuiderburen) zijn weggewaaid.

In de wold is een stellage met zonnepanelen naar beneden gekomen

We houden het in de gaten vandaag.

 

Update 30 oktober 2014:

De schade door de storm lijkt mee te vallen. Een korte zoektocht op internet levert enkele kleinere schades op:

Hier is een “vreemde” installatie op zijn kop gewaaid. Het is een apart systeem omdat er veel zonnepanelen op een soort zelf gefabriceerde constructie zitten. 

Storm Zonnepanelen waaien dak af (1)

In Lelystad waaide ook een platdak installatie van het dak. De brandweer kwam er aan te pas om de schade aan het dak te herstellen. Het montage systeem ligt op de grond. Waar de zonnepanelen gebleven zijn?

Storm Zonnepanelen waaien dak af (2)

Hier een foto van een klein systeem op een relatief laag dak. Opvallend want hoe hoger het dak hoe hoger de windbelasting. Misschien te weinig ballast gebruikt?

Storm Zonnepanelen waaien dak af (3)

Meldingen van problemen op schuine daken zijn er gelukkig bijna niet. Hieronder wel een probleempje. De dakpannen van de buren zijn dwars door de zonnepanelen gewaaid. 

Storm Zonnepanelen waaien dak af (4)

 

Conclusie

Op zich viel de schade door de storm mee. Elke schade is er natuurlijk één te veel. Vrijwel alle problemen zijn met plat dak systemen. Ondeugdelijke constructies of te weinig ballast?

Maar gelukkig niets zoals dit:

Storm Zonnepanelen waaien dak af (1)

Update 3 december 2014:

Solar Magazine meldt ook dat de schade erg mee viel maar dat de verzekeraars wel even moeten wennen aan dit nieuwe type schademelding. http://www.solarmagazine.nl/nieuws/verbond-van-verzekeraars-claims-zonnepanelen-nieuw-fenomeen.html

Interessant is de opmerking:  Hak van der Sijp, Risk Engineer bij Hannover Risk Consultants, meldt dat de oktoberstorm in die zin ‘een storm van niks’ was. ‘Bij een sneeuwstorm bijvoorbeeld, met wind uit het noorden en met extra gewicht op het dak, kan de schade veel groter zijn.’

Wordt vervolgd……..

Over de schrijver
Reactie plaatsen