Aantal ingangen en MPP trackers

Omvormers hebben een aantal ingangen. Dit is vanaf 1 string tot en met 8 strings voor de grotere omvormers. Een veld zonnepanelen vormt een string. Wanneer velden van hetzelfde type zonnepaneel zijn en in de zelfde helling en oriƫntatie liggen kunnen deze parallel aangesloten worden op de omvormer. Dit gebeurt met name bij grote systemen. Liggen velden niet in dezelfde oriƫntatie / helling of worden verschillende zonnepanelen gebruikt dan moeten deze aangesloten worden op een aparte MPP tracker.

Kleinere omvormers hebben altijd 1 MPP tracker. Vanaf 3.000 watt (12 zonnepanelen en meer) zijn er omvormers te verkrijgen met meerdere MPP trackers.
Het werken met de MPP trackers is zeer belangrijk. Vaak worden verschillende dakvlakken (bv op een dakkapel en de rest van het dak) aangesloten op 1 MPP tracker. De omvormer zal gewoon functioneren maar zal nooit de maximale opbrengst halen.
Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi Dirk,Zoals altijd luidt het advies: gebruik de designer software van de omvormerfabrikant. Die verteld je of het kan of niet.Succes!Groeten, Lex

Dirk
Door

Dirk

op 19 May 2018

Wij hebben 60 panelen. -6 ingangen (MPP trackers) alles op 1 vlak zonder schaduwPlan is om 4 panelen onder elkaar te leggen (15 naast elkaar) en per ingang 10 panelen. Wat zal gaan gebeuren om de boven Elkaar liggende (4) panelen in een string aan te sluiten en dan via een 3-weg MC4 connector parrallel te koppelen ?

Dirk
Door

Dirk

op 19 May 2018

Hallo Begrijp ik hier uit dat er een combinatie van string EN parallel mogelijk is?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi Dirk,Ja dat is mogelijk en wordt heel vaak gedaan. Vaak moet dat wel.Groeten, Lex

Reactie plaatsen