De juiste omvormer bij het aantal zonnepanelen (onderdimensioneren)

Vaak wordt er gekozen om de omvormer onder te dimensioneren. Dit betekend simpel gezegd dat de omvormer minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Meestal ligt dit rond de 90%.

Waarom wordt een omvormer vaak ondergedimensioneerd? Dit heeft een aantal redenen.

Het maximale vermogen wat de zonnepanelen halen onder test condities wordt in de praktijk zelden gehaald. Dit komt onder andere door het weer, de temperatuur en de instraling. Zonnepanelen halen op een mooie zomerse dag vaak maar 80-85% van hun maximale vermogen. In de maanden waarop de vermogens relatief laag is zijn de totaal opbrengsten het hoogst. Het heeft voor deze maanden dus geen zin om een grotere omvormer te kiezen.

De effectiviteit van de omvormer


De omvormer heeft een bepaalde efficency curve die meestal oploopt richting zijn maximale rendement. Dit betekend bijvoorbeeld dat de omvormer bij 10% van zijn maximale vermogen een rendement heeft van 90%. Het is dus belangrijk sneller in het hogere rendement te komen. Met een relatief kleine omvormer gebeurt dit sneller.

Aanschafprijs


Een omvormer met een zwaarder vermogen is duurder (van het zelfde merk) . Een zwaardere omvormer zal enkele keren per jaar ook iets meer vermogen kunnen leveren maar of die kleine meer opbrengst opweegt tegen de extra kosten is de vraag.

Opstartspanning


In de ochtend wordt de omvormer wakker en gaat kijken of het zin heeft energie te gaan produceren. Met name de opstartspanning is hiervoor belangrijk. Kleinere omvormers hebben over het algemeen een lagere opstartspanning.

Kan het kwaad om een omvormer onder te dimensioneren?

Vaak denken mensen dat het erg is dat een omvormer te klein is in verhouding tot de zonnepanelen. De omvormer bepaalt echter wat er gebeurt en wat het maximale vermogen is. Door de spanning en de stroom aan te passen kan het vermogen van de zonnepanelen dus nooit meer zijn dan het maximale vermogen van de omvormer.
Lex Schiebaan
Erwin
Door

Erwin

op 20 Jun 2017

Ik heb een offerte gekregen voor 9 LAG NEON2 330Wp Cello panelen met Enphase M250 micro omvormers. Zijn deze omvormers wel voldoende voor deze panelen? De ligging wordt pal zuid op een plat dak zonder schaduw met een FlatFix montage. De kosten inclusief montage en aansluiting in de meterkast bedragen €6112. Inclusief BTW.

Reactie plaatsen