Omvormer: oost-west

Bij een oost-west (of symmetrisch) systeem op een plat dak kunnen we zelfs nog verder onder dimensioneren. De verschillende oriëntaties kunnen nooit tegelijkertijd op vol vermogen draaien omdat de instraling verschillend is. In de ochtend zullen de oostelijk gelegen panelen vol draaien. Dan neem het vermogen af en gaan de westelijk gelegen zonnepanelen vol draaien. De grafiek wordt zo als het ware afgevlakt. Vaak kan tot 80% ondergedimensioneerd worden. Alles natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Wanneer de zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden met een oost en west oriëntatie dan is het zelfs mogelijk nog verder onder te dimensioneren. Hoe ver is afhankelijk van de helling van het dak.
Janssen
Door

Janssen

op 04 Jul 2020

Welke omvormer kan ik het beste gebruiken bij een dak waar ik 4 zonnepanelen op de oostkant heb en 5 op de westkant heb? In de avond heb ik (vanaf 19.00 uur zomer) wat last van een pijp van de open haard. Mijn vraag is dan wat is het beste. Een Solar Edge met power optimizers of Growat 2 strings met alleen optimers voor de panelen die na 19.00 uur in de zomer in de schaduw liggen?

Reactie plaatsen