Omvormer keuze

Voor het ontwerpen van een zonne-energie systeem kijken we eerst naar de zonnepanelen. De oriëntatie, helling, welk type zonnepanelen en het aantal is bepalend voor de rest van de configuratie.
Wanneer dat duidelijk is wordt de omvormer erbij gekozen. Het kiezen van de juiste omvormer is erg belangrijk voor het systeem. De omvormer vormt het hart van het zonne-energie systeem en bepaalt in grote mate de opbrengst.

Als we een omvormer kiezen kijken we naar een aantal factoren:
  • Vermogen zonnepanelen in verhouding met vermogen omvormer (onderdimensioneren)
  • Aantal ingangen op de omvormer.
  • Aantal MPP trackers op de omvormer.
  • De prijs van de omvormer.
  • De netaansluiting (1 of 3 fase).
  • Monitoring mogelijkheden.
  • Garantie
  • Onderdimensionerings mogelijkheden omvormer

 
Luuk
Door

Luuk

op 12 Oct 2019

Voor een Auto -Laadpaal aan huis met voldoende laadvermogen moet 1 fase stroom omzetten naar 3 fase. Maar kan ik nog wel kiezen voor een 1 fase omvormer?

L.pijls
Door

L.pijls

op 01 Apr 2018

Hoe kan ik de app installeren om te kunnen zien hoeveel stroom de zonnepanelen opleveren?De zonnepanelen zijn door jullie in jullie 2016 geïnstalleerd .

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Apr 2018

Hallo L. Pijls, Fritts installeert geen zonnepanelen maar misschien kan ik u wel verder helpen. De meeste omvormer fabrikanten hebben een app onder hun eigen naam in de app stores staan. Typ daarvoor het omvormer merk in en installeer de app. Groeten, Lex

Bart
Door

Bart

op 27 Jan 2017

Beste, Men biedt mij een omvormer aan van 4400W (Omniksol-4.0k-TL2-BE) aan en hierop worden 20 zonnepanelen van 270 WP (5400 Wattpiek) aangesloten. Is deze omvormer niet te klein voor 20 zonnepanelen? Kan deze omvormer bv het eerste jaar 4863 kWh leveren ? Mvg.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 02 Feb 2017

Hoi Bart, Het "standaard" getal voor onderdimensioneren (verhouding omvormervermogen t.o.v. zonnepanelenvermogen) is 90% In jouw geval dus 4860 watt omvormer vermogen. Dan moet er gekozen worden tussen de verschillende types. In dit geval denk ik 4400 of 5000. Beide kunnen toegepast worden én beide leveren ongeveer hetzelfde op. De reden om de 4400 te kiezen weet ik natuurlijk niet. Mogelijk heeft het te maken met de netaansluiting. Succes! Groeten, Lex

Reactie plaatsen