Zonnecellen

De zonnecel is het hart van het zonnepaneel. Zonder zonnecel geen zonne-energie. Het is dan ook belangrijk dat alles om de zonnecel ervoor zorgt dat de zonnecel optimaal kan produceren en beschermd blijft. Het is het complete plaatje wat een goed zonnepaneel maakt. Maar de zonnecel is wel heel belangrijk.

Zonnecellen zijn er ook in vele verschillende kwaliteitsnormen, maten, vormen en natuurlijk kleur.

Vaak zijn de fabrikanten die het zonnepaneel maken ook de fabrikant van de zonnecel. Maar zeker niet altijd. Sommige zonnecel fabrikanten maken zelf panelen en leveren ook aan andere fabrikanten. Maar er zijn ook hele grote fabrieken die alleen maar zonnecellen maken en deze verkopen aan zonnepaneel fabrikanten. Er zijn tientallen zonnecel fabrikanten die elk ook weer vele verschillende zonnecellen produceren.

Een zonnecel is in feite een natuurproduct. Het is een fabrieksproces maar het leuke is dat een fabrikant nooit weet wat voor zonnecel er uit de productie komt. Voor het maken van een zonnepaneel worden meestal 60 zonnecellen gebruikt. En de specificaties van de zonnecellen moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Voor een zonnepaneel van 270 Wattpiek zijn 60 zonnecellen nodig van 4,5 Wattpiek. Voor een paneel van 280 Wattpiek is dat 4,67. Het kan zo zijn dat uit dezelfde batch zonnecellen deze 2 verschillende vermogensklasses komen.

Omdat het maken van een zonnecel ook een beetje een kwestie van geluk is worden de zonnecellen opgedeeld in verschillende kwaliteitsklasses. Een A kwaliteit zonnecel ziet er picobello uit en presteert maximaal. Een B grade zonnecel kan er bijvoorbeeld prima uitzien maar wat mindere specificaties hebben (b.v. interne weerstand) of prima specificaties hebben maar en niet mooi uit zien. En C en D grade zonnecellen, daar praten we maar niet over.
Reactie plaatsen