BIPV: Wen er maar aan!
05 augustus 2018 
in BIPV
3 min. leestijd

BIPV: Wen er maar aan!

Gekke titel hé. Maar toch is het waar. Weet jij nog wanneer je voor het eerst van GSM hoorde? Toch is GSM nu een algemeen gebruikte afkorting. En dat gaat BIPV ook worden. Ik denk dat we er wel aan gaan wennen.

Wat staan de letter B I P V voor?

BIPV staat voor:

  • Building
  • Integrated
  • Photo
  • Voltaics

Maar ook dan is het niet heel duidelijk wat BIPV is.

Wat houdt BIPV in de praktijk in?

BIPV staat voor in het gebouw geïntegreerde zonnecellen. Geen losse zonnepanelen die op het gebouw liggen maar zonnecellen die in het gebouw verwerkt zijn op wat voor manier dat ook. Het is een breed begrip.

BIPV: zonnecellen die in het gebouw verwerkt zijn op wat voor manier dan ook. 

In de essentie zou je kunnen zeggen dat BIPV altijd een dubbele functie heeft. Het is een bouwelement met vrijwel altijd een waterkerende functie (net als ramen, dakpannen etc.) en het heeft een fotovoltaïsch element welke zonne-energie omzet in elektriciteit.

Voorbeelden BIPV

Het strakke zonnedak van Solinso

De fantastische zonnegevel van ZigZagsolar

De heldere zonnegevel van Wellsun

Is BIPV de toekomst?

BIPV bestaat eigenlijk al heel lang. De echte pioniers op het gebied van zonne-energie voor huishoudens waren al bezig met BIPV producten want zonnepanelen bestonden eigenlijk nog niet. Het was bijvoorbeeld logisch om zonnecellen op dakpannen te plakken.

Toch zijn de Nederlandse daken overspoelt met “gewone” zonnepanelen die op het dak liggen. Vrijwel altijd 1 bij 1,65 meter groot in blauw met zilveren omlijsting of tegenwoordig volledig zwart. De reden daarvoor is heel simpel. Het produceren van een massaproduct is vele malen goedkoper dan specifieke producten voor elk gebouw. Want bijna elk dak, kozijn, gevel is anders.

Maar je ziet een omslagpunt. Gewone zonnepanelen zijn perfect voor standaard daken. Maar wat nou als je een monumentaal pand hebt waar geen gewone zonnepanelen op mogen vanwege de regelgeving. Of je hebt een mooi huis onder architectuur ontworpen. Of je vind gewone zonnepanelen gewoon lelijk. Dan komt BIPV om de hoek kijken.

En omdat gewone zonnepanelen steeds populairder worden stijgt ook de vraag naar BIPV producten. En dat is logisch want zoveel mensen hebben zoveel wensen. En tenslotte rijdt ook niet iedereen in een blauwe of zwarte Lada.

BIPV breekt door in 2020

De eerste BIPV producten werden al in de jaren 80 gemaakt. En 10 jaar geleden plaatste ik zelf al één van de eerste daken met zonnedakpannen in Nederland. Toch zie je nog niet heel veel toepassingen. Maar daar gaat absoluut verandering in komen. Want 10 jaar geleden zag je ook nog amper zonnepanelen in Nederland.

Maar toen was er Tesla met de Tesla Solar Roof in 2016. Opeens wist heel de wereld dat er dakpannen met zonnepanelen zouden komen. Iedereen wilt die zonnedakpannen. Maar ze hebben 2 nadelen:

  1. Ze zijn er niet. In de VS worden nu de eerste daken uitgevoerd met zonnedakpannen maar in Nederland kan je ze niet kopen.
  2. Ze zijn gemaakt voor de Amerikaanse daken. En dat is toch heel wat anders dan een Nederlands dak.

Maar in de slipstream van Tesla profiteren nu heel veel andere (Nederlandse) bedrijven. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als de vraag er is (en die is er nu 1000x meer dan 10 jaar geleden) kunnen uitvinders/fabrikanten producten ontwikkelen die ze ook kunnen verkopen. Door de eerste projecten dalen de productie kosten en kunnen ze hun assortiment uitbreidden. Met als gevolg een breder aanbod van mooiere producten tegen een aantrekkelijke prijs.

En Nederland heeft nu al een rijk aanbod van BIPV producenten die ik al jaren volg. Waar het vaak begon als een leuk idee en veel energie zie ik dat dit echte bedrijven geworden zijn. Met echte fabrieken en echte klanten. Klaar om Nederland én de Wereld te veroveren.

BIPV in 2050

Even een vergezicht om te schetsen wat BIPV gaat betekenen. In 2050 is BIPV een heel normale afkorting die eigenlijk iedereen wel kent.En het gekke is dat BIPV overal is alleen zie je het dan niet.

In 2050 zou vrijwel elk bouwelement uitgevoerd zijn met een vorm van zonnecellen. Of het het zonne-energie coating is, een onzichtbaar glasfolie of een houten schutting die toch zonne-energie opwekt. Het is overal maar je ziet het niet.

Het gaat zelfs veel verder dan BIPV. Want waarom alleen op gebouwen? Ook de wegen zullen (onzichtbaar) energie opwekken. Maar ook je auto, grasvelden en zelfs kleding.

Over de schrijver
Joost
Door

Joost

op 25 Sep 2018

Ik had nog nooit van BIPV gehoord, maar ik vind het erg interessant. Het ziet er ook een stuk mooier uit dan losse zonnepanelen.

Herman
Door

Herman

op 27 Sep 2018

Interessant artikel, mooie ontwikkeling om te zien.

Fridus Koedooder
Door

Fridus Koedooder

op 01 Jun 2020

Het is de toekomst, ik heb sinds kort mijn daken vol met zonnepanelen, maar ik heb nog twee muren op het westen waar na 12 uur in de middag volop de zon staat. Een muur, (houten wand), is aan een opknapbeurt toe, dat is dus schilderwerk. Als hierover een flexibele wand van panelen kan? Dan ziet deze muur er weer als nieuw uit met de opbrengst van na de middag. Denk ik dan.

Reactie plaatsen