Energie besparen. Op bezoek bij het Slimme Meter Testlab
03 juni 2015 
3 min. leestijd

Energie besparen. Op bezoek bij het Slimme Meter Testlab

De slimme meter komt er aan. De grootschalige uitrol is begonnen. De komende jaren kan je ook bij jou thuis de slimme meter verwachten.

Eerder schreef ik al over: de voor en nadelen van de slimme meter.

Leuk zo’n slimme meter. Maar wat kan je er eigenlijk mee?

De slimme meters worden geplaatst door de netbeheerders. Zij moeten als gevolg van Europese regelgeving de inwoners van Nederland de mogelijkheid geven om hun verbruik te kunnen bekijken om zodoende energie te besparen.

De slimme meter is eigenlijk niet zo slim en kan zelf niets meer dan data verzamelen en dit doorgeven. Dit kan via een mobiele verbinding (de P4 poort die werkt met GPRS) of via een kabeltje die direct in de meter gaat (P1 poort). Met de P1 poort kan je veel meer meten dan via de mobiele P4 verbinding. Maar daar heb je wel andere apparatuur voor nodig.

Om echt inzicht te krijgen in je energieverbruik heb je een apart aparaatje nodig. Deze zet de data van de meter om in data die je weer kan uitlezen op internet of via een app. En om deze apparaten te kunnen testen heeft Enexis het slimme meter testlab ontwikkeld. Hier hangen alle slimme meters die in Nederland hangen of nog geplaatst gaan worden. En dat zijn er nogal wat.

Maar 8 meters van 4 verschillende merken.

Voor de toekomst hebben de Nederlandse netbeheerders afspraken gemaakt over welke meters ze gaan gebruiken. Omdat ze niet afhankelijk willen zijn van de fabrikanten hebben ze gekozen voor 4 verschillende leveranciers. En al deze leveranciers leveren 2 soorten meters. Een 1 fase en een 3 fase meter. Lekker overzichtelijk.

En aan de slimme meter kan je dus gelijk zien of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt.

Optimaal gebruik maken van de slimme meter

Voor het uitlezen van de slimme meter heb je 2 keuzes.

  1. P1. Direct data uit de meter. Realtime en continu.
  2. P4. Via mobiel netwerk en netbeheerder. Met een dag vertraging en na aanmelding bij een energieverbruiksmanager wordt elk kwartier de elektriciteitsverbruik en eens per uur het gasverbruik door gegeven.

Een P1 poort lezer is vaak een klein apparaatje wat een beetje op een router lijkt. Je plaatst hem in de meterkast en sluit hem via een soort telefoon kabeltje aan op de slimme meter. Even een internetverbinding maken, account instellen en klaar.

De functies van deze apparaten lopen uiteen van een simpele meter tot super uitgebreide opties zoals beveiliging met camerabewaking, home automation enzovoorts. Alle P1 poort lezers staan vermeld op de website van Milieu Centraal. Hier kan je handig sorteren op de punten die je belangrijk vind. Zie http://www.energieverbruiksmanagers.nl/

Voor vragen over de P1 en P4: http://www.energieverbruiksmanagers.nl/veelgestelde-vragen/

Ja, het werkt echt

Ik heb natuurlijk ook diverse apparaten getest. En met een per ongeluk bijzonder resultaat. Op een dag in mei schrok ik me rot. Wat een rare grafiek.

Ik heb een elektrische boiler van circa 1.000 watt. En die ging dus bijna elk uur opwarmen. Dat is vreemd! Na een zoektocht bleek er een kraan onzichtbaar te lekken en liep de boiler dus continu een klein beetje leeg. De lekkage is opgelost en zie hier het resultaat:

 

Dat scheelt naar schatting 500-750 kWh op jaarbasis. Ruim 100 euro. Snel verdiend en onnodige elektriciteit en water voorspelling voorkomen dankzij de slimme meter met P1 lezer.

Meer informatie over het slimme meter testlab

Bekijk het filmpje of kijk op: https://www.slimmemetertestlab.nl/

Haal jij ook al het maximale uit je slimme meter?

Laat dan hieronder een reactie achter. Tips zijn ook welkom!

Over de schrijver
HereIsTom
Door

HereIsTom

op 19 Aug 2015

Op zich leuk hoor zo'n slimme meter, maar ik zie nog steeds het nut er niet van in! Ik hou zelf mijn meter standen bij en kan zo precies zien wanneer ik hoeveel verbruik! Mijn boiler had ik alleen op nachtstroom gezet en dat scheelde enorm in het verbruik! Maar nu ik de boiler eruit heb gedaan en een HR combiketel heb is het verbruik nog veel minder! Misschien als je genoeg zonnepanelen kan plaatsen is een elektrische boiler zuiniger.

René
Door

René

op 16 Mar 2017

Wij (vriendin en ik) hebben sinds een week of 2 een slimme meter en het bevalt ons prima. We kunnen nu per uur zien hoeveel stroom en gas we verbruiken. Je verbruik wordt heel inzichtelijk. Zo zagen we dat het "kort stoken om de vloerverwarming op de badkamer warm te krijgen" zomaar even 0,8 kuub gas kost, terwijl je de rest van de dag het huis weer laat afkoelen naar 16 graden om tegen 16 uur weer een kleine kuub gas te stoken om het huis weer naar 20°C te stoken. Dat gaan we dus anders doen, hoe weten we nog niet, maar het is wel zonde van de energie zo... Met stroom hetzelfde: zo'n 250W continu verbruik van alles wat continu aan of standby staat. Ik heb dit vergeleken met de buren en het lijkt redelijk normaal te zijn, maar dat kan beter natuurlijk. We gaan onderzoeken wat de wasdroger en wasmachine continu verbruiken en daar iets als een standby-killer tussen zetten als dat te hoog is. Zelfde verhaal met de elektronica rondom de tv.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 16 Mar 2017

Hoi René, Super leuk om te horen. Dat is uiteindelijk het doel van de slimme meter. Inzicht geven en daarop reageren. Goed bezig! Groeten, Lex

stefan
Door

stefan

op 28 Aug 2015

Detail van de Slimme meter is , dat deze ook Blind stromen registreert en dus daarom ook kan zorgen dat je energie rekening wat hoger uit valt.......met name als je veel inductive of capacitive gebruikers hebt ( TL-verlichting bijvoorbeeld) en ik weet niet of we nu zo gelukkig worden van een GPRS modem in de meterkast.....kan dat niet via de internet verbinding die nagenoeg iedereen heeft? of willen ze een groot deel van de meteropnemers werkeloos maken en op die manier op 2 wijzen extra geld verdienen? 1. minder meteropnemers 2. blind-stromen (welke bijvoorbeeld ontstaan als je TL-verlichting gebruikt)

Reactie plaatsen