Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Let op garantie van zonnepanelen. Echt of sprookje?

article content

Let op garantie van zonnepanelen. Echt of sprookje?

De markt van zonnepanelen en omvormers wordt momenteel overspoelt met garanties met fantastische termijnen van wel 20 jaar. Maar wat heb je aan garantie als de gene die de garantie moet geven failliet is.

Gelukkig deelt Alexander zijn verhaal en kan iedereen hier van leren. Het sprookjesverhaal wat te mooi bleek om waar te zijn.

Met de winter op komst kan je er op wachten dat het weer faillissementen regent. En dat je leverancier failliet is kan gebeuren maar als die leverancier zijn eigen merk zonnepanelen levert (of die van een groothandel) en jouw vertelt hebt dat er 20 jaar garantie op de omvormer zit terwijl daar niet voor betaald is dan heb je wel erg pech. Toch gebeurt dit nu aan de lopende band en als het zo door gaat zit half Nederland straks met een prachtig mooi zonnepanelen systeem wat niet of nauwelijks werkt zonder enige vorm van garantie.

Hallo Lex,

Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft je garantieverhaal.
Ik ben er helaas wel in gestonken en zit nu mijn leverancier, Energy-Guard, failliet is met de gebakken peren.
Klonk goed 20 jaar garantie en 10 jaar lang een premie van € 0,15 per opgewekte KWh.

2 productiepremies ingediend. En daar zal het bij blijven aangezien doorstartend bedrijf dit niet overneemt.

Ben door faillissement teruggevallen op fabrieksgarantie, i.p.v. 20 jaar.
Geen probleem zou je zeggen met 12 jaar op de panelen en een papier in handen dat de garantie van de omvormer fabrikant is uitgebreid naar 20 jaar.
Leverancier van panelen, GH Solar, is 3 maanden voor Energy-Guard failliet verklaard, dus ook daar duidelijk verhaal van pech.
Navraag gedaan bij leverancier omvormer (SMA), blijkt voor het garantiedocument dat ik heb gekregen, geen premie te zijn afgedragen door Energy-Guard.

Aangezien zekerheid geld kost was mijn totale systeem duurder. Had ik graag over voor 20 jaar soresvrij stroom opwekken.

Voel me nu opgelicht.

Vriendelijke groet,

Alexander

 

Zonnepaneel sprookje

De zonnepanelen van Alexander zijn gemaakt door GH Solar. Een Belgisch bedrijf puur gericht op marketing. Ik heb ze jaren geleden op beurzen gezien waar gladde verkopers met droge ogen stonden te beweren dat de zonnepanelen het beste van het beste waren. Met daarnaast een zonnepaneel waar werkelijk waar de tranen van in je ogen sprongen.

Maar dat zie je als consument natuurlijk niet. Dus kom je uiteindelijk op hun website en het grappige is dat deze op het moment van schrijven nog online is. Enkele hoogtepunten:

Mooie praatjes zonnepanelen 1

Mooie praatjes zonnepanelen

Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Als dit zo lees denk ik maar 1 ding: WHITELABEL.

Een zonnepaneel wat in een fabriek ergens op de wereld gemaakt wordt met een mooie stikker erop van GH Solar.

Even verder zoeken versterkt dat gevoel nog veel meer. GH SOLAR is een Belgisch bedrijf dat hoogwaardige, fotovoltaïsche zonnepanelen produceert volgens de laatste kwaliteitsstandaarden. 

Hier is fabrikant opeens vervangen door bedrijf. Opvallend is verder dat er 1 plaatje van het bedrijf op de website staat en dat lijkt meer op een kantoor dan op een fabriek.

Omvormer sprookje

Alexander had ook nog eens 20 jaar garantie op de omvormer. Voor deze garantieverlenging rekent de omvormer fabrikant geld. Het is namelijk gewoon een verzekering. En voor ene beetje standaard omvormer kost dit 700 euro! En dat is een hoop geld.

De installateur heeft dan 3 opties.

  1. Zelf de garantie op zich nemen. Met als gevolg dat indien de installateur failliet is er geen garantie is.
  2. De garantie moet binnen de eerste 5 jaar bijgekocht worden. De installateur kan dus ruim 4 jaar wachten.
  3. Gewoon betalen. Maar in een branche waar weinig verdient wordt is dat wel heel verleidelijk om niet te doen.

Opbrengst garantie sprookje

Alexander kreeg zelfs 10 jaar lang een premie van 15 cent. Waarom weet ik niet maar dat is natuurlijk mooi mee genomen: als je het krijgt……

De opbrengst garantie of wat er op lijkt is in op komst. Geen verkeerde ontwikkeling want het dwingt de leverancier de materialen te leveren die doen waar ze voor gemaakt zijn. Namelijk zonne-energie opwekken. Maar vaak zijn dit niet onafhankelijke opbrengst garanties die dus niets voor stellen indien de leverancier failliet is.

Het enige wat hier zekerheid voor geeft is een onafhankelijke verzekering waarvan de premie voor de gehele periode vooraf betaald is.

Leerpunten:

  1. Is de zonnepaneel fabrikant echt een fabriek of slechts een marketing label
  2. Is de garantie van de omvormer door de fabrikant of door de leverancier gegeven? De fabrikant moet hiervoor betaald worden en geeft hier een certificaat van af.
  3. Opbrengst garantie is leuk maar hoe is dit afgedekt?

Dit is een vervolg op eerder artikel over deze vorm van marketing garantie

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

13 reacties op “Let op garantie van zonnepanelen. Echt of sprookje?


Door h vd bogaard op 18 juli 2016

beste lex
we hebben van energie guard een zonnesysteem laten plaatsen.
het betreft 78 pan van 195 wp en heeft 6 strengen van 13 pan.
de omvormer heeft een opstart van 250volt.
het jaar heeft de omvormer 9500kw op gelevert.
maar dit systeem zou 12000kw moeten opnemen.
heb met pebble greene contact op genomen .
de omvormer maakt veel lawaai volgens pebble green kon dit geen kwaad maar konden dit voor 300eu wel verhelpen.
de omvoemer heet
ft om op te starten 250volt nodig zeggen ze.
het systeem heeft 2014/2015 naar behoren gewerkt.
nu komen ze met het voorstel om 2maal40 pan en2maal 19 pan te makenom hetvoltage te verhogen.


Door Lex Schiebaan op 24 augustus 2016

Hoi H. vd Boogaard,

Zie je bericht nu pas. Is het inmiddels gelukt.

Om welke omvormer gaat het?

Groeten, Lex


Door Astrid. op 5 april 2016

Hallo Lex, de zonnepanelen liggen nu twee maand.
Jouw site heeft me goed geholpen, door o.a. duidelijk te maken dat schaduw op een paneel de opbrengst van het geheel in laat storten zonder optimizers.


Door Lex Schiebaan op 5 april 2016

Hallo Astrid,

Wat leuk om te horen. Weer iemand geholpen. Daar doen we het voor. Ik stuur je nog even een mailtje voor feedback. Vinden we leuk.

Veel plezier met de zonnepanelen 🙂

Groeten, Lex


Door Ad op 16 maart 2016

Hoi Lex, panelen zijn inmiddels geïnstalleerd. Jouw artikel heeft zeker geholpen.
Ben nu nog op zoek naar een betaalbaar en goed systeem om de panelen te monitoren misschien heb je suggesties.

Vriendelijke groet,
Ad


Door Lex Schiebaan op 21 maart 2016

Hallo Ad,

Wat goed om te horen. En mooi op tijd voor de lente 🙂 Gefeliciteerd!

Welke omvormer heb je? Dan zal ik even kijken.

Groeten, Lex


Door Van der Meulen Willy op 25 februari 2016

Zoals de meeste zonnepanelen eigenaars zij wij in het zak gezet voor een te duur betaalde garantie die nergens gerespecteerd wordt. Schande. Onze regering is er als de kippen bij om ons transportkosten aan te rekenen die met de helft van de werkelijke opbrengst gaan lopen. Ze zouden ons beter beschermd hebben door de installateurs te verplichten om de afgesloten garanties te laten verzekeren voor het geval dat ze over kop gaan. Daar blijkt onze regering geen oren naar te hebben. Dit zou pas een stap in de goede richting zijn en zou de zonnepanelen markt terug tot leven brengen door een gepaste zekerheid in te lassen.
Het verwonderd mij niet dat de meeste mensen nu twijfelen om te investeren in verlieslatende en dure zonnepanelen.


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2016

Beste Willy,

Ik begrijp dat er iets niet helemaal goed is gegaan maar zou je kunnen toelichten wat precies?

Wat betreft de transportkosten klopt het niet. Iedereen in Nederland betaald een capaciteitstarief en dat heeft niets met zonnepanelen te maken.

Er zou inderdaad meer bemoeienis vanuit de overheid kunnen komen. Bijvoorbeeld door installateurs te verplichten een certificering te hebben. Maar wat betreft garanties zal de overheid nooit iets doen. Ten slotte staan ze ook niet garant voor je auto of een pak melk in de supermarkt.

Zonne-energie is in 2012 helemaal door gebroken en sindsdien is de de markt is sinds 2012 alleen maar gegroeid, dus het gaat helemaal goed komen met zonne-energie.

Persoonlijk vind ik zonnepanelen helemaal niet duur. Stroom kopen van de energiemaatschappij: dat is pas duur en weg gegooid geld. En mits je de juiste zonnepanelen koopt is het zeker nooit verlies latent.

Kortom zonne-energie is een prachtige goedkope en winstgevende techniek. In 2050 komt meer dan 50% van al onze energie van de zon. Dus we gaan een mooie tijd tegemoet. Maar je moet inderdaad wel weten wat je koopt.

Heeft u toevallig toevallig mijn optreden in Radar gezien. Daar leg ik alles uit: https://fritts.nl/zonnepanelen-expert-op-tv-radar/

Als we u ergens mee kunnen helpen dan horen we het graag. Veel dingen zijn relatief simpel op te lossen. Ook de mensen van Radar zijn nu helemaal geholpen en genieten van hun zonnepanelen.

Groeten, Lex Schiebaan


Door jaap op 30 juni 2015

exact mijn verhaal. 4000 euro meer betaald door de gladde praatjes van Energy-guard voor hun ‘investor’ systeem in 2012. topkwaliteit GH solar panelen met productpremie. Dat zou ik makkelijk terug gaan verdienen.
1x de premie mogen ontvangen na heel veel zeuren. vorig jaar aan het lijntje gehouden en toen waren ze ineens failliet.

Via wattco.nl 6 extra panelen laten plaatsen op de dakkapel, die presteren een stuk beter dan de GH solars.

opvallend detail is ook nog dat heel energy guard nu nog bij pebble green systems werkt. en dat de site van pebble green systems al geregistreerd was voordat energy guard failliet ging. Er zijn daar smerige spelletjes gespeeld om van contracten af te komen.

Tot nu toe geen problemen gehad met de SMA omvormer of de panelen, maar het laat wel een behoorlijk zuur en opgelicht gevoel achter als ik eraan terugdenk.


Door Sharon op 23 september 2015

Ben er ook in gedoken en klopt niet helemaal.

er werken nog een man of 6 / 7 van de 25 welke bij Energy |Guard werkte.

En die Pebble is geen nieuwe naam maar een heel ander bedrijf (op papier dan) met andere eigenaar etc welke een stukkie hebben overgenomen. Bedrijf bestaat ook al veel langer dan dat het faillisement oud is.


Door langenhof b op 19 februari 2015

maandag komen ze zonnepanelen plaatsen,voor maandag moet 90 procent betaald zijn .is dit gebruikel ek


Door Frankie op 2 maart 2015

Beste Langenhof…Niet doen..90% vooraf is op dit moment door een nare oplichtings affaire niet gewenst..

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.