Micro omvormers voor zonnepanelen
19 maart 2013 
2 min. leestijd

Micro omvormers voor zonnepanelen

De micro omvormers (of micro inverters) zijn erg hot op het moment. Ze zijn relatief nieuw en daardoor zijn er ook veel onduidelijkheden. Wanneer gebruik je nou micro omvormers en wanneer de string omvormer (normale grotere omvormers).

Wat zijn micro omvormers?

Het woord micro doet misschien anders vermoeden maar micro omvormers zijn niet zo klein dat je ze niet zou zien. Ze zijn alleen kleiner dan “normale” omvormers. Micro omvormers zijn over het algemeen apparaatjes van ongeveer een halve A4. Ze worden direct achter het zonnepaneel geplaatst en werken per zonnepaneel of per 2 zonnepanelen. Ze zetten de gelijkspanning van de zonnepanelen direct om naar bruikbare wisselspanning van 230 volt.

Waarom kiezen voor micro omvormers?

Micro omvormers hebben een aantal voor en nadelen ten opzichte van conventionele string omvormers. Elke micro omvormer heeft zijn eigen MPP (maximum power point) en wekt dus per zonnepaneel de maximale opbrengst op gedurende de gehele dag. Invloeden op andere zonnepanelen heeft dus geen invloed op de individuele omvormers. In de Verenigde Staten worden zelfs meer micro omvormers dan string omvormers geplaatst.

Kleine installatie

Bij een kleine installatie (tot +/- 12 zonnepanelen) is het vaak lastig een juiste omvormer te vinden. De kleinere omvormers hebben beperkte functies en weinig ingangen. Daarnaast hebben ze maar 1 MPP tracker. De volgende punten hebben grote invloed op het systeem.

Schaduw

Bij string omvormers heeft schaduw grote invloed op alle zonnepanelen. Wanneer 1 van de zonnepanelen beschaduwd is dan gaat de opbrengst van alle zonnepanelen in de string omlaag. In het geval van een dakkapel, schoorsteen, bomen of andere vormen van schaduw is het dus beter mogelijk om vooral meer zonnepanelen te plaatsen. Let wel op dat schaduw nog steeds een negatieve invloed heeft op de opbrengst maar minder op het geheel.

Verschillende dakoppervlakte

Bij een string omvormer moeten alle zonnepanelen in een string op hetzelfde dak liggen. Of in iedere geval in dezelfde oriëntatie en hoek. Wanneer bijvoorbeeld een klein plat dak aanwezig is van een uitbouw en een klein schuin dak dan is dit vrijwel niet te doen met een kleine string omvormer. Voor micro omvormers is dit geen enkel probleem. Bijvoorbeeld 3 zonnepanelen op een dakkapel, 2 eronder, 3 ernaast en 4 op een plat dak is mogelijk.

Geen omvormer meer in huis

Omdat de micro omvormers onder de zonnepanelen geplaatst worden hoeft er geen omvormer in huis geplaatst te worden. String omvormers kunnen een brommend geluid maken waar de micro omvormers geen last van hebben.

Garanties

Fabrikanten van micro omvormers geven vaak lange garanties tot wel 25 jaar. Dit kan je tweeledig opvatten. Of de fabrikant is zo overtuigd van zijn product dat deze garantie logisch is. Of de fabrikant moet de garantie wel geven om zijn product aantrekkelijk te maken.

De micro omvormer ligt altijd onder het zonnepaneel en is dus lastig te bereiken. Wanneer deze kapot gaat kunnen de kosten voor vervanging (arbeid) nogal oplopen en deze kosten vallen vaak niet onder de garantie. Gelukkig is door de monitoring  wel goed te zien als een micro omvormer niet meer werkt. Het is dan wel belangrijk om te weten welke omvormer waar ligt (tekening met serienummers).

Monitoring

Alle micro omvormer fabrikanten hebben hun apparaatjes uitgevoerd met een zender. Deze zender kunnen opgevangen worden met een speciaal monitoring kastje. Met dit kastje is elke omvormer uit te lezen en kan de opbrengst per zonnepaneel gemeten worden. Dit is erg leuk om te zien en daarnaast nog belangrijk ook. Zo kan bijvoorbeeld geanalyseerd worden of bepaalde zonnepanelen minder functioneren dan de andere. Wanneer een probleem gezien wordt kan hier actie op ondernomen worden.

Voordelen:

  • Maximale opbrengst per zonnepaneel
  • Veel configuratie mogelijkheden
  • Mogelijkheid tot het plaatsen van meer zonnepanelen
  • Met monitoring inzicht in de opbrengst per zonnepaneel
  • Geen omvormer in huis
  • Lange garanties op de micro inverters
  • Geen hoge DC spanning

Nadelen:

  • Omvormers zijn moeilijk bereikbaar in het geval van problemen
  • Relatief jong product / nog geen track record
  • Meestal een lager rendement per omvormer dan string omvormers
  • Omvormers liggen op het dak onder extreme weersomstandigheden
  • Meer/duurdere bekabeling

Toekomst

Micro omvormers zullen waarschijnlijk voor kleine installaties een groot deel van de markt gaan bepalen. De flexibiliteit heeft daar de grote voordelen. Voor grotere installaties blijft het waarschijnlijk aantrekkelijker te werken met string omvormers omdat dit eenvoudiger en goedkoper is en meer rendement geeft.

Over de schrijver
vanz
Door

vanz

op 15 May 2013

Had ik nu goed gelezen dat je micro omvomers rchsreeks op het net kunt aansluiten? (natuurlijk wel apparte groep; wasdroger gebruiken we niet..)

carlo
Door

carlo

op 23 Jul 2018

en moet je dan letten op de fase of is dit niet van belang (een stekker kun je omdraaien)

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 27 May 2013

Beste Vanz,Dat klopt inderdaad maar eigenlijk is dat niet heel anders dan bij een normale string omvormer. Het enige is dat de micro-omvormers buiten op het dak liggen en er 1 kabel naar binnen komt.Groeten,Lex

Ron
Door

Ron

op 14 Jun 2013

zijn er nog veel problemen dat micro inverters het niet goed doen en vervangen moeten worden regelmatig (bv om de 2 jaar)Lex: kun je mij een email adres van jou sturen aub,zit met wat vragen.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 16 Jun 2013

Beste Ron,Niet dat ik weet. Er zit vaak ook 25 jaar garantie op en dat doen ze natuurlijk niet zo maar.Je kan de vragen hier stellen of via het contactformulier.Groeten,Lex

bernard
Door

bernard

op 14 Jul 2013

Wij hebben een omniksol 4ktl omvormer mag deze ook op een string draaien. er zitten 2 op. ik heb 8 panelen en ga dit langzaam uitbreiden

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 15 Jul 2013

Beste Bernard,Een omvormer met 2 ingangen kan ook op 1 ingang draaien. Dit is natuurlijk niet optimaal en hij zal niet het maximale rendement draaien maar indien uitbreiding aan de orde is kan dit natuurlijk voor lief genomen worden.Groeten,Lex

bernard
Door

bernard

op 17 Jul 2013

Dank je Lex voor de antwoord. Ik heb de beide ingangen middels 2 keer een Y stuk aan elkaar gekoppeld een string en beide ingangen in het werk. Of dit beter is of .....?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 17 Jul 2013

Beste Bernard,Dat moet inderdaad zo bij deze omvormer (is een beetje vreemd).Groeten,Lex

P. Lindeboom
Door

P. Lindeboom

op 16 Aug 2013

Hallo Lex, ik ben in het bezit van 4 zonnepanelen van elk 110Wp met 4 soladin micro omvormers. In de vakantie zijn door het hete weer de omvormers defect geraakt. Wat zijn de goedkoopste micro omvormers voor vervanging ? Ik zit met veel schaduwwerking en heb eigenlijk wel 4 micro omvormers nodig.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Aug 2013

Hallo P. Lindeboom,De huidige micro-omvormers zijn eigenlijk allemaal minimaal 200 watt dus ik denk dat het 2 micro omvormers zullen worden. Bekende merken zijn Enecsys, Enphase, Power-One en nog wat onbekender merken.Succes met de vervanging.Groeten,Lex

Rob
Door

Rob

op 19 Nov 2013

Beste Lex,Ten eerste mijn complimenten voor je duidelijke en informatieve website.Binnenkort ga ik 10, misschien 12 (moet het nog nauwkeurig opmeten), Yingli YL260-30b PANDA panelen plaatsen. Richting zuid-zuid oost en onder een hoek van 40 graden. Op zoek naar een goede omvormer heb ik gekeken naar de verschillende bekende merken. Nu viel mijn oog op de Solaredge. Deze omvormers werken samen met individuele optimizers per paneel. Nu heb ik weinig (alleen 's winters in de ochtend even) schaduw. Dus voor schaduw effecten zou ik ze niet nodig hebben. Echter, er wordt gesteld dat deze optimizers wel het meeste vermogen per paneel afgeven, zodat eventuele mindere panelen geen afbreuk doen aan de hele installatie.Helaas lees ik in jou artikel over micro-omvormers daar niets over. Kunne daar iets zinnigs over zeggen? Is het de moeite waard, of zou een "gewone" omvormer volstaan?Benieuwd naar je reactie,Groeten, Rob

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Nov 2013

Beste Rob,Bedankt voor de complimenten.Power optimizers werken bijna hetzelfde als micro omvormers hoewel het technische principe heel anders is.Uiteraard geven ze het maximale vermogen per paneel maar het heeft ook zijn prijs. Bij weinig schaduw is het dus een kwestie van een kosten / opbrengst calculatie die snel uitpakt is het voordeel van de normale string omvormer.Succes met uw keuze.Groeten,Lex

Ben de Groot
Door

Ben de Groot

op 17 Dec 2013

Wij zijn nu bezig met de aanleg van een installatie van 19 zonnepanelen op een plat dak m.b.v. Fastfix steunen. Deze staan op rubber matjes ter bescherming van de bitumenlaag. Zoals bij veel platte daken zal de bitumenbedekking over een jaar of 10(?) vervangen moeten worden. Zijn er ervaringen met soortgelijke situaties om nu al bijzondere voorzieningen te treffen om deze vervanging te vereenvoudigen, bijvoorbeeld nu al de steunen op een aparte strook te plaatsen?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Dec 2013

Beste Ben,Als de dakbedekking er echt slecht aan toe is wordt deze meestal vervangen voor het plaatsen. Aparte stroken zal niet zoveel nut hebben omdat dit dan toch aan/in het dak verwerkt moet worden en alles doen dan ongeveer net zoveel werk is.Vaak wordt ervoor gekozen de zonnepanelen te verplaatsen tijdens het nieuw aanbrengen van de daklaag. Dit is meestal goed te doen. Dan worden de zonnepanelen bijvoorbeeld eerst op 1 helft gelegd en de dakbedekking op de lege helft vervangen. En vice versa.Bijkomend voordeel van de zonnepanelen is dat de bitumen dakbedekking eronder minder slijt omdat dit minder onderhevig is aan zonlicht (UV).Groeten,Lex

Gert-Jan van de Brug
Door

Gert-Jan van de Brug

op 27 May 2014

Beste Lex en anderen. Ook ik ben geintereseerd in micro omvormers. Dit in verband met schaduw op het dak. Nu zijn er een paar vragen waar ik niet uit kom. Gezien de beperkte ruimte zou ik in eerste instantie kiezen voor panelen met een grote opbrengst per m2. Aangezien ze op de straatzijde komen te liggen is een zwart paneel gewenst. Micro omvormers zijn ook te krijgen voor 2 panelen?? Wat is nu een goede combinatie met een hoog rendement en relatief lang garantie op de omvormer?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Jun 2014

Hallo Gert-Jan,Dat is een beetje afhankelijk van de oppervlakte en je portemonnee. Om hoeveel panelen gaat het denk je?Groeten,Lex

Gert-Jan van de Brug
Door

Gert-Jan van de Brug

op 07 Jun 2014

Beste Lex,Naar verwachting gaar het om 14 panelen. Portemonne is natuurlijk belangrijk, maar afhankelijk van de meerkosten is een hoge opbrengst per m2 een som voor de komende 25 jaar. Zonder micro omvormers denk ik dat er max 4 panelen geplaatst kunnen worden. Zelf zit ik te denken aan panelen met 300Wp mits ze zwart zijn en er een passende omvormer is. Met de info die ik nu heb zou dit betekenen dat ik wel duurder uit ben in aanschaf maar meer opbrenst heb. De vraag is nu waar het omslagpunt ligt.

Willem
Door

Willem

op 26 Jun 2014

Beste Lex, Kun je 3 panelen van 195 watt op 2 micro inverters van 300 watt plaatsen? Het waarom: 2 panelen van 300 watt kosten incl aansluit materiaal €675,- 3 panelen van 195 zijn nu € 525,- Incl het materiaal. De omvormers heb ik gekregen. Als het kan is de terugverdientijd erg kort. ( moet dan wel wat extra bekabeling kopen wat nog niet berekend is).

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jul 2014

Hallo Willem,Goede vraag. Ik zou het maar niet proberen. Grote kans dat je de micro's opblaast o.i.d.Misschien dat het wel zou lukken maar ik denk dat het niet goed gaat met spanningen en stromen en dat de MPP ontregeld raakt. Voor een beetje extra hoef je dat risico niet te nemen.Succes.Groeten,Lex

Willem
Door

Willem

op 11 Aug 2014

Dank voor je antwoordt. Heb inmiddels 3x 240 liggen. ( groep is voor de rest leeg, dus kan wel) En vindt tzt nog wel 2 stuks ( 295/300)voor een andere groep.

simon
Door

simon

op 19 Aug 2014

Hoi Lex,Ik wil op mijn knik-kap (zg. mansarde dak: 2 dakvlakken van 70 graden en 2 bovenste dakvlakken van elk 20 graden) zonnepanelen aanbrengen. Alle vlakken zijn schaduwloos en gericht noord-zuid. Het vlak 20 graden zuid is het meest effectief natuurlijk, hierop komen 11 panelen. Welke komt daarna, 20 graden noord of 70 graden zuid? Op een van die vlakken wil ik er nog 6 aanbrengen. Als omvormer denk ik aan de SMA sunnyboy 3600LT. En mijn tweede vraag: Kunnen micro-omvormers hierin nog een rendementverhogende rol spelen?Gr. Simon

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Sep 2014

Beste Simon,70 graden zuid levert nog steeds een stuk meer op dan 20 garden noord.In principe zullen micro-omvormers in uw situatie niet veel toegevoegde waarde geven.Succes.Groeten,Lex

peter
Door

peter

op 11 Sep 2014

Beste Lex, Voor één zonnepaneel van 200Wp: welke omvormer geeft een betere opbrengst: de Involar Mac 250 of de Stecagrid 300. Het paneel heeft 3 maanden geen last van schaduwwerking en met het zakken van de zon hapt een schoorsteen een steeds groter deel van de zon-inwerking gedurende 2 uur weg. De Stecagrid kan goed met schaduw omgaan maar is wat ruim in de jas t.o.v. het paneel. De Involar begint al eerder met de stroomproductie maar heeft dat ook effect op de opbrengst. Bijplaatsen van panelen op dat punt is geen goede optie. Die zouden dan niet op dezelfde hoogte komen te liggen met zeker in de winter geen zon. Alvast dank voor jouw reactie. Vriendelijke groeten, Peter

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Sep 2014

Beste Peter,Goed plan om dit paneel uit de string te halen. Zo heeft deze geen negatief effect op de rest.Ik denk dat het niet heel veel uit maakt. Rendement van de omvormertjes zal ongeveer gelijk liggen. Let wel op de minimale ingangsspanning en MPP spanning.Succes.Groeten,Lex

Ton
Door

Ton

op 17 May 2015

Onlangs heb ik 16 panelen met 16 stuks Enphase micro inverters laten plaatsen, het systeem voldoet volledig aan mijn verwachting. Het is vooral dankzij deze site, welke ik meermaals volledig heb doorgelezen, dat ik voldoende bruikbare en vooral nuttige informatie heb verkregen. Ik wil Lex Schiebaan dan ook hartelijk danken voor het verstrekken van al deze informatie en nuttige tips.

Lex
Door

Lex

op 18 May 2015

Hallo Ton,Super leuk om te horen. Heb je zelf nog tips voor Zonneenergie.eu die je miste of voor mensen die nog zonnepanelen gaan kopen?Heel veel plezier met de zonnepanelen!Groeten,Lex

Harm Medema
Door

Harm Medema

op 20 Jun 2015

Hoi Lex, Ik heb 12 zonnepanelen op een Omnik omvormer aangesloten. Nu wil ik het aantal panelen met 8 uitbreiden, maar van de leverancier krijg ik te horen dat dan ook de omvormer vervangen moet worden door een ex met een hogere capaciteit: de omnik kan max 14 panelen bedienen. Is de aanschaf van micro-omvormers in dit geval handiger? De panelen sluiten naadloos aan op de bestaande.

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo Harm,Dat klopt inderdaad.Voor uitbreiding kan je kiezen voor een nieuwe zwaardere omvormer, een kleine extra omvormer of micro-omvormers.De keuze is afhankelijk van de situatie. Meestal zal een kleine extra omvormer het aantrekkelijkste zijn.Succes!Groeten, Lex Schiebaan

Ton
Door

Ton

op 30 Jul 2015

Hallo Lex, Hieronder mijn ervaring met ons zonnesysteem uitgerust met 16 Enphase Micro-omvormers. De installatie van de 16 panelen en Micro-omvormers verliep gesmeerd. De volgende dag is door een technicus van de installateur een kastje/ Envoy geplaatst, hiermee werd alles geprogrammeerd, geactiveerd en op mijn Pc aangesloten.Om de Micro-omvormers te activeren is het bijkomend kastje/Envoy noodzakelijk, zonder dit kastje is activering van micro-omvormers en monitoren van het systeem op de PC niet mogelijk. Men kan er voor kiezen om het kastje/Envoy na de activering te laten verwijderen, dit heeft wel enkele nadelen, men kan dan alleen via de elektriciteitsmeter in de meterkast zien hoeveel elektriciteit door de panelen geproduceerd wordt, ook is er geen mogelijkheid om de boel te monitoren. Zelf heb ik voor monitoring met de Envoy gekozen wel met bijkomende kosten van €230,De afgelopen tijd heb ik veel geleerd over mijn systeem, het enigszins verborgen menu van de Envoy biedt een aantal interessante mogelijkheden voor de geïnteresseerde, via het menu krijgt men een prima overzicht over de werking van het geheel. Men kan indien gewenst inloggen op het wereldwijde netwerk van de fabrikant en zien wat andere gebruikers, zelfs tot in Australië met een vergelijkbaar systeem als het jouwe presteren. Tot nu toe ben ik enthousiast over de werking van Micro-omvormers.Het bedrijf Enphase heeft twee types omvormers de M215 en de M250, de laatste heeft mijn voorkeur, voor een geringe meerprijs is de M250 in staat om bij gunstige omstandigheden tot 25 Watt/hr. meer uit het aangesloten zonnepaneel te halen. gr.Ton.

Jerry
Door

Jerry

op 26 Jan 2019

Hi Ton, Mag ik vragen wat jouw ervaring na aantal jaren is

Johan
Door

Johan

op 21 Nov 2015

Ik overweeg 21 stuks zonnepanelen type SolaFront SF-170 op mijn pannendak van 39 graden toe te passen. Hierbij 12 stuks panelen op de oostgevel zonder schaduwvlakken en 9 stuks op de westgevel met weinig of minimale schaduwvlakken Hierbij 12 stuks panelen op de oostgevel zonder schaduwvlakken en 9 stuks op de westgevel met weinig en minimale schaduwvlakken. Welke omvormer kan ik in deze situatie het beste toepassen? De ene aanbieder adviseert SolarEdge SE-3000 met optimizers (duur) en een andere aanbieder met een Omnisol 3.0 omvormer waarbij de oost- en westgevel met een aparte string aangesloten wordt op verschillende MPP trackers. Wat is je advies?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jan 2016

Hallo Johan,Ik ben alles even aan het nalopen en zie jouw vraag staan.Het is erg afhankelijk van de situatie en met name schaduw. Normaliter zou een omvormer met 2 MPP trackers prima werken.Groeten, Lex

henk kouters
Door

henk kouters

op 06 Jan 2016

Beste lex Ik heb een vraagje ,kun je 4 zonnepanelen met elk een micro omvormer ook off grid gebruiken ? dus geeft een micro omvormer altijd 230 volt en zou je hier een apperaad direct kunnen aansluiten ? of moet hij op het net zijn aangesloten om de uitgangsfrequentie gelijk te maken met het net ?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 11 Jan 2016

Hallo Henk,De standaard micro-omvormers hebben altijd een netsspanning nodig. Als je puur off grid zou willen dan kan je met een MPP laadregelaar en accu's werken.Groeten, Lex

Dennis de Keuning
Door

Dennis de Keuning

op 19 Feb 2016

Hallo Lex,Wij hebben gekozen voor 10 LG-mono-panelen All-Black icm 5 APS duo-micro omvormers. Weliswaar hebben wij nauwelijks schaduw en ligt het dak op de zuidzijde, het argument om geen omvormer in huis te hebben weegt daarom zwaar. Bovendien zit er 10 jaar garantie op de micro omvormers en waren ze nauwelijks duurder dan een stringomvormer van SMA (SB 2500 TL). Wat vind je van deze keuze?Groet, Dennis

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 22 Feb 2016

Hallo Dennis,Mooi systeem. Ga je geen spijt van krijgen. En als je geen omvormer in huis wilt/kan plaatsen is dat inderdaad een top oplossing.Veel plezier ermee. Laat de lente maar komen!Groeten, Lex

Tjepke de vries
Door

Tjepke de vries

op 25 Feb 2016

Ik heb een systeem van 16 panelen met enphase micro omvormers verdeeld over twee daken. Het probleem van de slechte bereikbaarheid van de omvormers heb ik ondervangen door de dezen aan de binnenkant van het dak te monteren. Een deel van het systeem ligt op de schuur, zodat het niet uitmaakt of je de micro omvormers kunt zien. (Je kunt zo bovendien aan het knipperen van de ledjes zien dat de panelen werken). Het andere deel van panelen ligt op het huis ter hoogte van de vliering. Ook hier is het geen probleem dat de omvormers tegen het dakbeschot geschroefd zijn. De omvormers zijn op deze manier niet blootgesteld aan de weersomstandigheden en zijn altijd bereikbaar. Elk paneel gaat met zijn beide aansluitingen door het dakbeschot naar binnen. Deze werkwijze kost wat extra tijd om aan te leggen maar omdat ik het systeem geheel zelf heb aangelegd was dat voor mij geen belemmering. Omdat ik over deze mogelijkheid zelf totaal geen informatie heb kunnen vinden op het internet wilde ik dat hier graag een keer naar voren brengen. Ik ben overigens een groot voorstander van micro omvormers. De werking , installatie en registratie van een dergelijk systeem is wel even een klusje, maar voor een technisch aangelegde doe het zelver goed te doen. Het gelijkstroomtraject (hoge stromen) is kort. De rest (naar de meterkast) is 230 v en kan dus behoorlijk lang zijn. De monitoring (in mijn geval van enphase) is geweldig en zeer uitgebreid.zo kan ik bijv. de schaduw van een boom in mijn tuin over de panelen zien glijden, waarbij deze schaduw overigens geen impact heeft op de overige panelen. m.v.g Tjepke de vries

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 26 Feb 2016

Hallo Tjepke,Wat een fantastisch idee. Je hoort het inderdaad eigenlijk nooit. Ik heb het wel meegemaakt met een zonnedakpan dak in België. Hier werden per rij dakpannen de kabels naar binnen geleid zodat je er altijd bij kan. Super oplossing.Het is natuurlijk wel erg afhankelijk van de situatie en het is wel een werk op per zonnepaneel de kabels naar binnen te trekken. Daarnaast heb je 10x zoveel dakdoorvoeren met kans op lekkage e.d. Maar als het ligt alleen maar voordelen inderdaad. Ik zou alleen wel in de gaten houden of het niet te warm is. Beetje ventilatie is wel nodig.Bedankt voor de tip. Misschien neemt de redactie nog contact met je op.Groeten, Lex

Henry
Door

Henry

op 09 Feb 2020

Hoi Tjepke,Ik heb met belangstelling jouw reactie gelezen en ben enthousiast geworden door jouw manier van monteren. We zijn nu 4 jaar verder, bevalt alles nog goed?Groet, Henry

gregory spoelma
Door

gregory spoelma

op 01 Mar 2016

Beste LexIk heb een vraagje, een vriend van mij heeft een sauna en welness en kan zo 110 panelen met micro omvormers kwijt op zijn dak maar kan dat zomaar wel? Ik heb wel verstand van zonnepanelen op woningen maar met dit aantal heb ik nog nooit gewerkt.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Mar 2016

Hallo Gregory,Uiteraard kan dit. Als alles netjes wordt aangesloten volgens de normen dan is dat geen enkel probleem. Het is meer de vraag of het logisch is. Maar dat ligt dan weer geheel aan de situatie.Groeten, Lex

Nic van Diepen
Door

Nic van Diepen

op 05 Mar 2016

Ik heb 3 panelen van 100 Watt met defecte omvormers achter op de panelen. Ik ga ze op een plat dak zetten. Wel af en toe wat schaduw. Welke omvormer komt dan in zicht? Mogen ook 3 minies zijn.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 08 Mar 2016

Hallo Nic,Met de oudere paneeltjes is het even goed rekenen. Er is relatief weinig te krijgen in die klasse en de spanningen en stromen zijn anders dan bijvoorbeeld 1 groot 60 cells paneel van 300 watt. Waarschijnlijk kom je uit op een micro omvormer van +/- 250 watt. Let wel goed op of je ze in serie of parallel zet.Groeten, Lex

MS
Door

MS

op 15 May 2016

Hallo Frits,Op mijn woning is nog niets aanwezig qua zonnepanelen. Nu wil ik hier aan beginnen maar heb niet genoeg financiele middelen om direct 16 panelen te kopen. Wat zou een oplossing zijn zodat ik bijvoorbeeld met 5 panelen kan beginnen en daar dan verder op uit breiden zonder dat is een nieuwe omvormer moet kopen steeds.Mvgr. MS

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 31 May 2016

Hallo MS,Dat is inderdaad een goed idee. Een soort zonnepanelen spaar programma. Ga je ze zelf plaatsen? Want dan vallen de kosten ook mee.Succes.Groeten, Lex

Fred
Door

Fred

op 01 Jun 2017

Ik wil Enphase M 250 micro-omvormers plaatsen. Nu zie ik op het data blad dat ze pas inschakelen bij 22V. Gaat er dan niet veel vermogen verloren op wat minder zonnige dagen en tijdens zon op/ondergang?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2017

Hoi Fred, Dat klopt. Goed gezien. Het is wel zo dat zonnepanelen al heel snel op spanning zijn. Zelfs als het echt bewolkt is zullen ze snel boven de 22 volt komen. Het is eerder een probleem op momenten met schaduw. Als 1/3 van het paneel niets doet door de bypass diode (door schaduw) dan is de spanning dus snel lager dan 22 volt.Groeten, Lex

Theo fransen
Door

Theo fransen

op 07 Jul 2017

Hallo wij willen12panelen 290WP Full black met Enphase micro omvormers(12) leggen Kan ik deze op 3 fases Aansluiten ? En nog een vraag is een 5x2.5mm dan voldoende en wat is beter op 1 fase of op 3 fases ivm met salderen en stil vermogen wat ik al de 3 de fases zit En is het een goed idee om de micro-omvormers op de zolder te plaatsen

Theo fransen
Door

Theo fransen

op 07 Jul 2017

Hallo wij willen12panelen 290WP Full black met Enphase micro omvormers(12) leggen Kan ik deze op 3 fases Aansluiten ? En nog een vraag is een 5x2.5mm dan voldoende en wat is beter op 1 fase of op 3 fases ivm met salderen en stil vermogen wat ik al de 3 de fases zit En is het een goed idee om de micro-omvormers op de zolder te plaatsen

Michiel
Door

Michiel

op 07 Feb 2018

Beste Lex,Ik ben mij aan het verdiepen in de zonnenpanelen en omvormers/optimizers en micro-omvormers.Mijn situatie: 1 dak op het westen, 35 graden, 5 panelen met indak-systeem, vanaf 13.00 volle zon op zes meter afstand van bovenstaand dak een schuur met dak op het zuiden, 35 graden, vanaf 11.00 volle zon, geringe schaduw door wat takken van bomen in de tuin. Vanwege de hogere opbrengst wil ik gaan voor minimaal 320 Wp per paneel.Wat is de beste oplossing voor deze situatie? Gezien de afstand leek de optie met micro-optimizers mij de beste, of moet ik er 2 aparte systemen van maken, waarbij het systeem van de schuur met optimizers werkt? Hoe zou jij dit opzetten?Groet

Lex Schiebaan
Michiel
Door

Michiel

op 09 Feb 2018

Beste Lex,Deze keuzehulp had ik gezien, een plek in huis voor een omvormer heb ik wel, maar dat is een hoop gedoe :)Is de lengte van de kabel vanaf de panelen op de schuur, richting de volgende groep panelen, van zo'n 12 meter geen probleem?Groet Michiel

Lex Schiebaan
Frans
Door

Frans

op 09 Feb 2018

Beste Lex, Ik heb 30 Involar micro omvormers in bedrijf. Involar is failliet en de monitoring middels een Involar E-gate werkt niet meer omdat de websites van Involar zijn verdwenen. Weet je een oplossing of ken je een adres hiervoor? Met vriendelijke groeten, Frans

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 26 Feb 2018

Hoi Frans,Ik kan er gek genoeg niets over vinden. Het is mij nou niet duidelijk of ze failliet zijn?Ik zie ook niets over monitoringsoplossingen. Na het faillissement van Enecsys zijn er verschillende bedrijven diensten gaan leveren. Misschien gaat dat nog gebeuren. Als ik wat hoor laat ik het hier weten.Groeten, Lex

Hans
Door

Hans

op 28 Mar 2018

Hallo Lex, I heb ruimte om nog 3 panelen liggend te plaatsen op een naar het zuiden georiënteerd dak. Ik wil daarbij Enphase micro omvormers gebruiken. De huidige Enphase M250 geeft maximaal een vermogen van 250W. Ik wil LG Neon's gebruiken en het liefst die met 350 wp of hoger. Mijn vraag is, hoeveel verlies ik reëel aan opbrengst omdat de M250 alle input boven 250 afkapt? Als het verlies teveel is, wat is het maximum aan te raden wp voor zo,n omvormer ?

Jos
Door

Jos

op 02 May 2018

Hallo Lex, Ik wil de Sonarwatt Vision 60M Perc 295Wp willen kopen, ongeveer 18 a 20 stuks die op verschillende dakvlakken komen te liggen ZOZO gericht . Sommige panelen krijgen in de loop van de dag schaduw door een dakkapel en schoorsteen. Het gebruik van een optimizer in combinatie met een omvormer is dan natuurlijk aan te bevelen. Maar hier komt mijn dilemma, wat is de juiste keuze? 18 of 20 micro omvormers Enphase M250 of 18 /20 optimizers en een Solar edge omvormer? Kunt u mij daar advies in geven? Ik zit ook nog met de vraag betreffende de panelen die op het dak van mijn dakkapel komen te liggen. Kan ik die panelen waarschijnlijk 3 stuk net als op het vaste dak richten op ZOZO, of wat ook mogelijk is ze richten op het zuiden? Groet, Jos

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 May 2018

Hoi Jos,Die vraag heb ik vaker gehad dus daar heb ik een handige keuzehulp voor gemaakt. Zie: https://community.fritts.nl/resources/training/keuzehulpen/keuzehulp-omvormerDe situatie van de dakkapel is zo moeilijk in te schatten. Als u daar vragen over heeft adviseer ik om deze vraag op de community te stellen (waar ook de keuzehulp staat) en tevens foto's bij te voegen. Succes!Groeten, Lex

Jos
Door

Jos

op 30 May 2018

Lex Aanvullend de vraag of het zin heeft op een Enphase M250 een solarwatt 295 Perc paneel aante sluiten/ Wordt alle geproduceerde stroom dan ook werkelijk door de Enpahese M250 doorgegeven of piekt hij alles af wat boven de 258watt komt?

Lex Schiebaan
De Cat Patrick
Door

De Cat Patrick

op 03 May 2018

wij zijn van plan om zonnepanelen aan te schaffen met micro-omvormers om zo ook gemakkelijker te kunnen uitbreiden. Momenteel zitten we nog met elektrische accumulatoren als verwarming die we binnen een aantal jaren willen vervangen door een warmtepomp, en dan hiervoor ook extra zonnepanelen plaatsen, momenteel kunnen we echter ons verbruik niet inschatten. Mijn vraag is: is de dikte van de AC kabel van de omvormers naar de meterkast hier ook van belang? Of speelt dat geen rol bij micro-omvormers? De zonnepanelen worden namelijk op een schuur gelegd die ongeveer 20 meter van de zekeringskast is verwijderd. groeten, Patrick

Lex Schiebaan
John
Door

John

op 27 May 2018

Hallo Lex, Ik heb hetzelfde probleem als Frans van reactie op 29-2-2018, namelijk dat ik involar omvormers ingebruik heb en door faillisement van Involar geen inzicht meer heb productie van de panelen. Weet je ondertussen al iets meer over dit probleem.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi John,Nee nog niet.Groeten, Lex

Farman
Door

Farman

op 30 May 2018

Beste Lex, Korte vraag: welke merk zonnepanelen zou je adviseren, Sunpower of Solowatt?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Geen voorkeur. Beide top merken. Compleet andere techniek. Is appels met peren vergelijken. Maar slechte keuze kan je niet maken.Groeten, Lex

Peter van Noorden
Door

Peter van Noorden

op 28 Jun 2018

Beste Lex Een vraag over de gelijkspanning die minimaal op de omvormer moet staan. Is dat 12V?

JaapH
Door

JaapH

op 17 Jul 2018

Hallo, Ik ben van plan om 9 panelen van 300wp te plaatsen. Ik heb een drie fase installatie. Omdat n de toekomst het salderen gaat verdwijnen wil ik vnl voor direct eigen gebruik stroom opwekken. Dus ik wilde die negen panelen in drie aparte strings opsplitsen met micro-omvormers en iedere string aan een eigen fase koppelen. Even los van de kosten. Kan dit en heb je nog advies? Ik neem aan dat iedere string zijn eigen directe groep moet hebben en een eigen 300 ma aardlekschakelaar. Is dat juist?

carlo
Door

carlo

op 23 Jul 2018

Hoi Lex, ik heb een enecsys 480-60 micro-omvormer, is de nul en de fase aansluiting hierbij van belang? gr. Carlo.

Wim
Door

Wim

op 10 Sep 2018

Hoi Lex,Ik ben een leek qua zonnepanelen. Heb de volgende offerte gekregen: Aantal panelen : 14 panelen in landscape (2 rijen van 7 liggend) Type paneel : Benq PV paneel 300 Wp Type omvormer : Enphase micro omvormer M250 Bevestiging : Rail, haken en klemmen zwaar model Fabrieksgarantie : 15 jaar op Benq zonnepanelen en 20 jaar op Enphase micro omvormersDit voor de prijs van 7400 euro incl BTW (volledige installatie)Mijn vraag: zijn deze panelen aan te raden en is de prijsd in verhouding met wat ik krijg?Alvast bedankt voor je reactie.mvg Wim

Jan
Door

Jan

op 30 Jan 2019

Kan ik een dynamo op een micro omvormer plaatsen? Waarom wel of niet?

A Dijkstra
Door

A Dijkstra

op 25 May 2019

Hallo Lex, Ik heb een paar Emphase m215 van het eerste model gebruikt gekocht en wil deze gaan gebruiken met 72 cells panelen van 185wp.Er word geschreven dat het alleen kan met de m250 maar is dat wel zo? Op de panelen staat max dc45v en op de m215 staat max dc 48v dan moet het toch kunnen? Mvrgroet, A Dijkstra

Jean Aretz
Door

Jean Aretz

op 31 Oct 2020

Beste heer/ mevrouw Dijkstra. Ik beb contact gehad met Enphase Nederland. Zij hebben mij naar een tool verwezen waarmee je op basis van gegevens van het factsheet van het zonnepaneel, kunt nagaan welke Enphase omvormer geschikt is. Zie onderstände tekst "Om vast te stellen of de Enphase M215 samengaat met het zonnepaneel, verwijzen wij u naar onze website: https://enphase.com/nl-nl/compatibiliteit-microsMet deze tool kunt u, met behulp van de technische productinformatie van uw zonnepaneel zien of er een match is tussen de M215 en het zonnepaneel". Ik heb deze tool hiervoor gebruikt. Succes, met vriendelijke groet Jean

Jean Aretz
Door

Jean Aretz

op 18 Oct 2020

Goedemiddag Lex, Ik zie hier veel informatie over micro-omvormers, waaronder Enphase. Ik heb 11 250 WP panelen met M215 omvormers van Enphase met een ENvoy uit 2013. Ik wil nog 1 paneel toevoegen. Ik heb hiervoor een Enphase M215 omvormer ter beschikking. Ik wil een JA Solar 60 cel 310 WP paneel plaatsen. Ik weet dat de M215 omvormer bij pieken gaat aftoppen (dat vind ik geen probleem). Ik verwacht na omrekenen van de huidige panelen dat dit 310WP paneel een max. piek van 260 W gaat krijgen (huidig 250 WP paneel op zelfde positie heeft maximaal 210w gepiekt). Minj vraag is kan ik deze combinatie van een 310WP paneel met een Enphase M215 omvormer toepassen en/of is deze piekbelasting slecht voor de omvormer? Alvast bedankt voor je reactie, Groet, Jean

Kees van der Leek
Door

Kees van der Leek

op 19 Dec 2023

Goedemorgen, Ik heb een vraag over micro omvormers. Graag zou ik willen weten of er verschil is in het gebruik met omvormers van Enphase of van Hoymiles.

Reactie plaatsen