Omvormer
Lex Schiebaan
Omvormer
03/19/2013
2 min
77

Micro omvormers voor zonnepanelen

03/19/2013
2 min
77

De micro omvormers (of micro inverters) zijn erg hot op het moment. Ze zijn relatief nieuw en daardoor zijn er ook veel onduidelijkheden. Wanneer gebruik je nou micro omvormers en wanneer de string omvormer (normale grotere omvormers).

Wat zijn micro omvormers?

Het woord micro doet misschien anders vermoeden maar micro omvormers zijn niet zo klein dat je ze niet zou zien. Ze zijn alleen kleiner dan “normale” omvormers. Micro omvormers zijn over het algemeen apparaatjes van ongeveer een halve A4. Ze worden direct achter het zonnepaneel geplaatst en werken per zonnepaneel of per 2 zonnepanelen. Ze zetten de gelijkspanning van de zonnepanelen direct om naar bruikbare wisselspanning van 230 volt.

Waarom kiezen voor micro omvormers?

Micro omvormers hebben een aantal voor en nadelen ten opzichte van conventionele string omvormers. Elke micro omvormer heeft zijn eigen MPP (maximum power point) en wekt dus per zonnepaneel de maximale opbrengst op gedurende de gehele dag. Invloeden op andere zonnepanelen heeft dus geen invloed op de individuele omvormers. In de Verenigde Staten worden zelfs meer micro omvormers dan string omvormers geplaatst.

Kleine installatie

Bij een kleine installatie (tot +/- 12 zonnepanelen) is het vaak lastig een juiste omvormer te vinden. De kleinere omvormers hebben beperkte functies en weinig ingangen. Daarnaast hebben ze maar 1 MPP tracker. De volgende punten hebben grote invloed op het systeem.

Schaduw

Bij string omvormers heeft schaduw grote invloed op alle zonnepanelen. Wanneer 1 van de zonnepanelen beschaduwd is dan gaat de opbrengst van alle zonnepanelen in de string omlaag. In het geval van een dakkapel, schoorsteen, bomen of andere vormen van schaduw is het dus beter mogelijk om vooral meer zonnepanelen te plaatsen. Let wel op dat schaduw nog steeds een negatieve invloed heeft op de opbrengst maar minder op het geheel.

Verschillende dakoppervlakte

Bij een string omvormer moeten alle zonnepanelen in een string op hetzelfde dak liggen. Of in iedere geval in dezelfde oriëntatie en hoek. Wanneer bijvoorbeeld een klein plat dak aanwezig is van een uitbouw en een klein schuin dak dan is dit vrijwel niet te doen met een kleine string omvormer. Voor micro omvormers is dit geen enkel probleem. Bijvoorbeeld 3 zonnepanelen op een dakkapel, 2 eronder, 3 ernaast en 4 op een plat dak is mogelijk.

Geen omvormer meer in huis

Omdat de micro omvormers onder de zonnepanelen geplaatst worden hoeft er geen omvormer in huis geplaatst te worden. String omvormers kunnen een brommend geluid maken waar de micro omvormers geen last van hebben.

Garanties

Fabrikanten van micro omvormers geven vaak lange garanties tot wel 25 jaar. Dit kan je tweeledig opvatten. Of de fabrikant is zo overtuigd van zijn product dat deze garantie logisch is. Of de fabrikant moet de garantie wel geven om zijn product aantrekkelijk te maken.

De micro omvormer ligt altijd onder het zonnepaneel en is dus lastig te bereiken. Wanneer deze kapot gaat kunnen de kosten voor vervanging (arbeid) nogal oplopen en deze kosten vallen vaak niet onder de garantie. Gelukkig is door de monitoring  wel goed te zien als een micro omvormer niet meer werkt. Het is dan wel belangrijk om te weten welke omvormer waar ligt (tekening met serienummers).

Monitoring

Alle micro omvormer fabrikanten hebben hun apparaatjes uitgevoerd met een zender. Deze zender kunnen opgevangen worden met een speciaal monitoring kastje. Met dit kastje is elke omvormer uit te lezen en kan de opbrengst per zonnepaneel gemeten worden. Dit is erg leuk om te zien en daarnaast nog belangrijk ook. Zo kan bijvoorbeeld geanalyseerd worden of bepaalde zonnepanelen minder functioneren dan de andere. Wanneer een probleem gezien wordt kan hier actie op ondernomen worden.

Voordelen:

 • Maximale opbrengst per zonnepaneel
 • Veel configuratie mogelijkheden
 • Mogelijkheid tot het plaatsen van meer zonnepanelen
 • Met monitoring inzicht in de opbrengst per zonnepaneel
 • Geen omvormer in huis
 • Lange garanties op de micro inverters
 • Geen hoge DC spanning

Nadelen:

 • Omvormers zijn moeilijk bereikbaar in het geval van problemen
 • Relatief jong product / nog geen track record
 • Meestal een lager rendement per omvormer dan string omvormers
 • Omvormers liggen op het dak onder extreme weersomstandigheden
 • Meer/duurdere bekabeling

Toekomst

Micro omvormers zullen waarschijnlijk voor kleine installaties een groot deel van de markt gaan bepalen. De flexibiliteit heeft daar de grote voordelen. Voor grotere installaties blijft het waarschijnlijk aantrekkelijker te werken met string omvormers omdat dit eenvoudiger en goedkoper is en meer rendement geeft.

Reacties
Categorieën