Wat doet de MPP tracker van de omvormer?
07 juli 2014 
4 min. leestijd

Wat doet de MPP tracker van de omvormer?

De MPP tracker van een omvormer is zeer belangrijk. Maar wat is MPP en wat doet de MPP tracker precies? 

Als eerste is het van belang om te kijken wat een zonnepaneel doet met spanning en stroom. Als voorbeeld neem ik een zonnepaneel van LG. In de datasheet zien we deze gegevens:

300wp LG zonnepaneel

We zien hier dat indien het zonnepaneel niet aangesloten is dat de spanning 39,5 volt is. Maken we kortsluiting (dat kan bij zonnepanelen) dan is de stroom 10 ampère. Dit zijn echter niet de getallen die we zullen zien want het zijn de 2 uiterste waar we niets mee kunnen. Daarom bepaalt de omvormer het MPP punt. Hierbij zien we dat met namen de spanning een stuk daalt ( 32 volt is ca. 80% van max) en de stroom daalt iets ( 9,42 is 94% van max).  De vermenigvuldiging van de spanning en de stroom bepaalt het vermogen van het zonnepaneel. In dit geval dus 32 volt x 9,42 ampère is 301 Wattpiek. Hoe komt het dat deze waardes dalen?

De temperatuur heeft invloed op de spanning en de stroom.

Daarvoor kijken we naar de grafieken die bij deze waardes horen.

Grafiek MPP zonnepanelen

De gegeven waardes zijn namelijk de waardes onder test condities (STC zie blog https://fritts.nl/dunne-film-is-de-toekomst/). Eén van die specificaties van STC is dat de paneel temperatuur 25 graden is. De spanning daalt dus naarmate het paneel warmer is. En de stroom stijgt iets naarmate de temperatuur warmer wordt. Als we de stroom en spanning voor elke graden vermenigvuldigen dan zie je dat het totaal vermogen van een zonnepaneel daalt naarmate het warmer wordt (en dus stijgt als het kouder wordt). Een zonnepaneel van 300 wattpiek kan bij 0 graden 115% vermogen geven en is dan 345 Watt. Hetzelfde paneel bij 50 graden (wat veel vaker voorkomt in Nederland) levert 255 watt.

De instraling heeft met name invloed op de stroom

Het vermogen van de zonnepanelen is ook afhankelijk van de hoeveelheid zonne-energie die op het zonnepaneel terecht komt. Dit is afhankelijk van de instraling.Lichtinstraling

Ook dit geeft weer een mooi grafiekje:Instraling een stroom zonnepaneel

Dit zonnepaneel geeft bij 1000 watt (heel zonnig weer) vrijwel altijd 9,42 A tot dat de spanning hoger dan ca. 28 volt is. De stroom loopt lineair met de instraling. Is de instraling 20% (200 watt) dan is de stroom 20% van 9,42A is ca. 1,9 ampère.

Wat is nou een MPP punt?

Voor het gemak gaan we uit van bovenstaande grafiek en 1000 watt instraling. De stroom van het paneel wordt beïnvloed door de instraling. Het enige wat de omvormer kan doen is de spanning aanpassen. De stroom is namelijk een resultaat van de instraling en de temperatuur. De omvormer begint bij 0 volt en dit gaat hij langzaam opvoeren. Hierbij ontstaat de Stroom Spanning Curve (IV Curve). Het resultaat van de stroom en de spanning is het vermogen in watt en dat is natuurlijk waar het om gaat.

Dit ziet er als volgt uit in een grafiek:

1 zonnepaneel

In het rood dezelfde lijn als we eerder gezien hebben. De verhouding tussen de Stroom (rechts is ampere) en Spanning. Deze 2 vermenigvuldigd geeft de groene lijn. Hier zien we heel mooi dat het vermogen geleidelijk oploopt tot 32 volt en daarna weer gaat dalen. Dat is exact het punt dat het vermogen en dus de opbrengt maximaal is. Het MPP punt.

Wat doet de omvormer op het MPP Punt te bepalen.

De omvormer heeft een zogenaamde MPP tracker (minimaal 1 en soms meer). Deze doet niets anders dan de spanning variëren en een zelfde grafiek maken. De MPP tracker is eigenlijk software die analyseert waar het vermogen maximaal is en houdt dit punt vast.

En wat is het MPP Punt bij meerdere zonnepanelen?

Er zijn maar weinig mensen met 1 zonnepaneel op het dak. Wanneer er meerdere zonnepanelen aangesloten worden staan deze vaak ik serie geschakeld. De stroom die door de zonnepanelen loopt blijft hetzelfde (ofwel die van het minst presterende paneel). De spanning is een optelsom van het aantal zonnepanelen.

Als we uitgaan van 10 zonnepanelen ontstaat deze grafiek:

10 zonnepanelen

De spanning en het vermogen is de optelsom van het aantal panelen.  Appeltje eitje.

Is dat alles?

 

Nee. De omvormer met zijn MPP tracker gaat zich pas echt onderscheiden in het geval van schaduw. Dan ontstaat bijvoorbeeld deze grafiek:10 zonnepanelen Schaduw + 3 mpp punten

Een simpele (goedkope) omvormer zal de spanning gaan opvoeren en bij circa 170 volt denken dat hij het MPP punt heeft bereikt. Dit is echter onjuist. Want zoals te zien is zal het vermogen later weer stijgen. Een goede omvormer met een goede MPP tracker zal dus altijd vrijwel het gehele gebied bekijken en zijn punten bepalen.

Een MPP curve trekken kost echter ook tijd en dus energie. Oudere en goedkope omvormers zijn hier wel even mee bezig en dan gaat het op jaarbasis procenten kosten. Nieuwe moderne en goed ontwikkelde omvormers kunnen het echt heel snel en vrijwel continu. Door snel op met name schaduw te reageren kan de omvormer met een goede MPP tracker een extra opbrengst van wel 10% geven.

 

 

 

Over de schrijver
Martin van Rijn
Door

Martin van Rijn

op 13 Jul 2014

Het is me opgevallen dat op een strakblauwe wolkeloze dag het maximale vermogen lager uitvalt dan in de situatie waarbij de zon afgewisseld wordt door wolken. Bij mijn 3 KW installatie een verschil van plm. 2400 KWh (mooie strakke klokcurve) en 3300 KWh (scherpe pieken en dalen). De opbrengst op een wolkeloze dag is uiteindelijk wel hoger. Hoe valt verschil in piekvermogen te verklaren? Ik heb een Omniksol-3k-TL omvormer.

EdH
Door

EdH

op 29 May 2015

Simpel; op een wolkeloze dag heb je bijna alleen directe instraling. Op een dag met losse overdrijvende (dunne) wolken heb je afwisselend verstrooid licht (onder de wolken) en, dus extra erbij, het volle directe zonlicht. Dat kan dus veel meer zijn dan het directe zonlicht alleen.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 13 Jul 2014

Hallo Martin, Dat klopt helemaal. Dat komt door de temperatuur van het paneel. Continu in de zon wordt deze wel 50-70 graden. Wanneer het bewolkt is heeft het paneel de temperatuur van de buitenlucht. Het verschil is circa 0,4% per graden. Dus dat klopt helemaal. Zie ook: http://zonneenergie.eu/vermogen-van-zonnepanelen/ Groeten, Lex

Kreydt Guido
Door

Kreydt Guido

op 23 Jul 2014

In de eerste plaats moet ik U danken voor het verhelderde E- book, dat heel wat zoekwerk onnodig maakt en dat dan nog gratis is op de koop toe. Bij een inpuls-aankoop heb ik me 50 ‘ solar GS-55 ’ panelen aangeschaft. ( voor de prijs van nog geen 8 euro per stuk kon ik me niet bedwingen omdat ik vijf jaar geleden voor een instalatie met het zelfde vermogen, 22500 euro heb neergeteld.) Het probleem is nu dat ik strings moet maken en ik niet weet welke spanning van het paneel ik moet gebruiken om een ideale ingangsspanning voor een omvormer te realiseren. -Voc of Vmp ? van het paneel. -Welke zou hier de ideale ingangsspaaning zijn? Vb; SB2500HF Maximale ingangsspanning 700 V MPP-spanningsbereik 175 V … 560 V Nominale ingangsspanning 530 V Minimale ingangsspanning 175 V Start-ingangsspanning 220 V Ik hoop dat je me op de goede weg wilt zetten.

w zwarthoed
Door

w zwarthoed

op 01 Dec 2014

Kan ook goedkoop aan de thin-film zonnepanelen gs-55 komen.(golden Sun) Fuijan. Is dit een beetje betrouwbaar en hoe bevallen ze.

Maurice nolten
Door

Maurice nolten

op 06 Aug 2015

Guido, in dezelfde impuls heb ik er veel te weinig gekocht, maar ben nu dus op zoek naar exact jouw type panelen! Heb jij daar nog een restant van liggen welke ik van je zou kunnen overnemen!?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 07 Aug 2014

Hallo Guido, Dat is inderdaad niet veel geld. Dunne film panelen zijn vaak een stuk goedkoper omdat het montagemateriaal en het extra werk in verhouding duurder wordt. Met de spanning moet je even opletten. Dunne film panelen hebben een hoge spanning. Je moet dus strings parallel gaan zetten. De vraag is alleen of dit zo maar mag (soms mag dit niet / dat ligt aan de omvormer en de panelen). Ik heb even snel gekeken en de Voc van de panelen is 67 volt. Dat is bij 25 graden. Is het kouder dan zou de spanning nog hoger liggen. Waarschijnlijk is het maximale aantal panelen op 1 sting iets van 8 panelen. Je zou dus 6 strings van 8 panelen parallel kunnen zetten. Gelukkig heeft SMA een mooie, handige en gratis tool hiervoor: Sunny Design Zie http://www.sunnydesignweb.com/ Hiermee kan je zelf controleren wat het beste is en vooral wat mogelijk is. Succes en mocht het gelukt zijn dan vind ik het leuk om te horen. Groeten, Lex

Arthur
Door

Arthur

op 27 Aug 2014

Hallo, Ik wou even informeren naar vermogen van zonnepanelen. Ik heb nu ongeveer 1,5 maand geleden zonnepanelen gezet juist die dat u boven beschrijft. 11x300 WP LG NEON X. met omnik 3k (5 panelen en 6 panelen). Ongeveer 235° zuidwest en 30 graden helling. Omdat ik nieuweling ben in zonnepanelen volg ik zo veel mogelijk. Wat heb ik gemerkt dat maximale piek vermogen was 3360 wp maar ene keer. Daarna als piekt dan blijft het tegen +/- 3275 wp schommelen. Is het normaal of is het mogelijk dat omnik begrensd het.?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Sep 2014

Beste Arthur, Dat klopt 2 x. De panelen geven niet continu max vermogen. Meer uitleg vind je hier: http://zonneenergie.eu/vermogen-van-zonnepanelen/ En de omvormer is inderdaad 3000 watt en kan iets over produceren gedurende een bepaalde tijd. 3275 watt zou dus goed kunnen. Groeten, Lex

Gabor
Door

Gabor

op 16 Dec 2014

Beste Zonne liefhebbers, Bedankt voor alle nuttige informatie op je website. Zelf heb ik een aantal vragen, want ik kom er zelf niet uit. Ik ben opzoek naar een zonnepanelen installatie met veel vermogen. Het schuine dak 40 % waar de panelen op moeten komen ligt op het zuid oosten 135 graden. Om het huis staan geen bomen of gebouwen waar door er schaduw op het dak kan komen. Ik heb interesse is 26 Panelen Solar Frontier 170 Wp vermogen 4420 Watt of 20 Panelen Trina Solar TSM260 vermogen 5200 Wp. De omvormer is van het merk Solar River 5200 TL-D. 1: Graag wil ik weten of het klopt dat je bij dunne film panelen mag rekenen met een opbrengst van 110% en bij monokristallijn zonnepanelen met 80% moet rekenen? 2: Omdat er geen schaduw komt op het dak, welke panelen zullen het meeste vermogen gaan leveren? 3: Heb je (gebruikers) ervaring met de Solar River 5200 TL-D is het een goed apparaat of adviseer je mij een andere omvormer aan? Graag zie ik jullie reactie tegemoet. Groeten Gabor.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 16 Dec 2014

Hallo Gabor, 1. Voor dunnefilm panelen wordt vaak een hogere opbrengst berekend. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals minder gevoeligheid voor warmte en betere opbrengst met bewolkt weer. Het is maar de vraag of dit in de praktijk ook echt zo is. Ik zie veel goede opbrengsten van dunnefilm installaties. Echter dunnefilm geeft in de eerste weken extra opbrengst en het eerste jaar is dus niet representatief. De meest gebruikte panelen zoals Solar Frontier zijn nu pas 2 jaar op grote schaal in Nederland gebruikt. Het is dus interessant eens deze installatie te gaan vergelijken met mono en poly systemen. Ik heb nog geen hard praktijk bewijs gezien dat ze echt veel meer opleveren. Maar een paar procent extra kan je zeker rekening mee houden. 110% en 80% is niet juist. Het gaat om de instraling en de omzetting van de instraling in kWh. Stel jouw situatie geeft een berekening van 900 kWh/kWp (900 kWh op 4 zonnepanelen van 250 Wp). Veel mensen vertalen dit naar 90%. Dit is echter niet juist. Als je het berekend met PVgis dan kom je met dunnefilm panelen (CIS) uit op 910 kWh/kWp. In de praktijk kunnen deze cijfers heel anders zijn echter het is een goede start. Er zijn in Nederland zat systemen die meer dan 1000 kWh/kWp draaien. Dit is dus geen 100% maar gewoon een mooie opbrengst. Je geeft aan veel vermogen te willen. Dan is vaak mono in het voordeel. De Solar Frontier panelen hebben een rendement van 13,8%. De Trina's 15,8%. En dan zijn er nog genoeg panelen met een hoger rendement. 2. Dunnefilm panelen zijn minder gevoelig voor schaduw. Als er geen schaduw is maakt het dus niet veel uit. 3. Zelf geen ervaring met Solar River. Ik denk dat er vooral omvormers te krijgen zijn met een betere service in Nederland. Mocht er iets kapot gaan dan is het handig dat er een goed service apparaat is. Ik weet niet hoe dat met Solar River is maar over het algemeen scoren de Europese merken hier een stuk beter op. Succes. Groeten, Lex

Gerrit
Door

Gerrit

op 13 Sep 2014

Lex, 2 vraagjes, Ik heb een installatie met 3 mastervolt 1500 web omvormers. Nu staat de intellishadefunctie niet standaard aan. De panelen staan zuidoost gesitueerd. 's ochtens tot een uur of 10 is er een omvormer waarvan de panelen deels in de schaduw liggen, kan ik de intellishade functie het beste wel of niet aanzetten? Regelmatig zie ik dat mijn omvormers de opbrengst beperken, bijvoorbeeld op 26 augustus bij clear sky van tien tot een uur, per omvormer heb ik 8 panelen 260 wp op 50 gr dakhelling windrichting zuidoost. Heb je enig idee hoe groot dit verlies kan zijn?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Sep 2014

Beste Gerrit, Vaak kost een schaduw oplossing iets aan rendement echter is dit snel gecompenseerd als er een beetje schaduw op de panelen staat en er een ander MPP punt is welke meer energie oplevert. Tegenwoordig staat de schaduw management functie bij de meeste omvormers standaard aan. Ik zou hem dus gewoon aanzetten. De omvormer is inderdaad redelijk onder gedimensioneerd. Mijn advies is meestal 90% (afhankelijk van de situatie). Bij jouw is dat 72%. Syscalc van Mastervolt (http://www.mastervoltsolar.nl/solar/systeem-ontwerp/) geeft geen opbrengstberekening maar geeft wel aan dat de omvormer niet alle energie om kan zetten i.v.m. vermogensbeperking en relatief veel opbrengstverlies geeft. Hoeveel het in de praktijk is ligt aan de situatie maar ik schat 1-5%. Groeten, Lex

G Damen
Door

G Damen

op 03 Oct 2014

Hallo Lex, Compliment voor je gratis en heldere dienstverlening, top ! Een vraag hoe bepaal ik de grootte van de benodigde groep in een verdeelkast bij een grotere installatie. bv 500kWp ? Zijn daar tools voor ? wordt dit op één groep ingekoppeld of maak je in z'on geval; ook een inkomende verdeler meet één uitgangskabel ? bvd G

EdH
Door

EdH

op 29 May 2015

Je bedoelt 500Wp? dat kan op ieder groep gewoon via het stopcontact worden ingevoed. Bedoel je echt 500kWp? Dan moet je aansluiting 2000A kunnen verwerken. (3x666A) Dat is een serieuze krachtstroom aansluiting waar het electriciteitsnet op moet worden aangepast. Zo te lezen heb je dan een aardige akker beschikbaar voor de panelen. (~2000 stuks) :-)

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Oct 2014

Hallo G. Damen, Bedankt! Leuk om te horen. Je bent heel wat van plan. Met 500 kWp moet je toch serieus gaan kijken en rekenen wat er allemaal nodig is. Maar in principe is het heel simpel want je pakt gewoon 50 omvormers van 20 kW die allemaal worden aangesloten op een 32A automaat. Maar als je dit wilt gaan doen zou ik gewoon een goed E-installatiebedrijf inschakelen. Groeten, Lex

J.A.Kuipers
Door

J.A.Kuipers

op 20 Nov 2014

Hallo Lex, Ik wil op mijn boot de accu"s laten opladen door 4 gs 50 zonnepanelen ook al omdat die voordelig worden aangeboden, de boot wordt hybride voorbewogen ik heb zowel een b.b. motor op benzine alswel een krachtige electromotor het is een boot met drijvers zoals bij een catamaran ik heb een totale lengte beschikbaar van plm4,5 mtr hoogte plm 70cm omdat u expert ben ik ik een handige knutselaar graag advies bedankt. Hans Kuipers

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 08 Dec 2014

Hallo J.A. Kuipers, Klinkt leuk. Waar wilt u precies advies over? Dit soort dingen zijn sowieso maat werk en maken geen gebruik van technieken zoals gebruikt in huizen e.d. De experts hierop zijn bijvoorbeeld Victron en Mastervolt. Deze zijn vaak verkrijgbaar via gespecialiseerde boot zaken. Succes. Groeten, Lex

Ton
Door

Ton

op 24 Nov 2014

Hallo Lex, Wij hebben in augustus op de zaak zonnepanelen laten plaatsen, hier staan 34 panelen 275 wp in een oost/west opstelling,(gericht 200 graden zuidwest en 17 graden noordoost)verdeeld over 3 rijen. 1 rij van 12 en 2 van 11 ivm schaduw. Dit alles is aangesloten op een goodwe DT010K omvormer. vervolgens hebben we prive ook zonnepanelen laten plaatsen, 10 stuks 260 wp ook op een goodwe omvormer. Deze liggen optimaal op het dak, gericht op het zuiden. Nu viel mij op dat de opbrengst van de 10 panelen in oktober en november vaak hoger was dan de 34 panelen op de zaak. (deze 2 locaties liggen hemelsbreed nog geen 7 km van elkaar) bij bewolkt weer hadden de 34 panelen een hogere opbrengst, maar bij een beetje zon de 10 panelen. Dit hebben we aan de installateur gemeld en deze is teruggekomen om het anders aan te sluiten. hij heeft van 3 rijen op de omvormer er nog maar 2 aangesloten, hij heeft de panelen gericht op het zuidwesten in serie gezet en de panelen gericht op het noordoosten idem. voorheen stonden dus zuidwest en noordoost in serie, en volgens mij ook maar op 1 mp tracker aangesloten. de 3 sets kabels waren allemaal op pv1 aangesloten. Onze omvormer heeft 4 ingangen waarvan er 3 sets naast elkaar zitten pv1 en 1 set met een tussenruimte pv2. Is het zo dat pv1 een mp tracker is en pv2 ook? In ieder geval is de opbrengst bij een zonnige dag nu wel hoger namelijk 4 kwh bij de 10 panelen en 6 kwh bij de 34 panelen. Lex kan dit kloppen? mijn gevoel zegt namelijk dat er meer uit die 34 panelen te halen valt? Ik twijfel ook aan de deskundigheid van de installateur. alvast bedankt voor je eventuele reactie,

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 11 Mar 2015

Hallo Ton, Zit alles na te lopen en zie nu je reactie pas. Interessant verhaal. De helling heeft uiteraard invloed op de opbrengst. En dan heeft het schuine dak in de winter natuurlijk veel voordeel. Wat je beschrijft over bewolking is heel logisch. Maar: 34 paneleen moeten toch echt wel meer opleveren van 10 panelen. De strings moeten dus echt goed aangesloten worden anders heeft het allemaal weinig zit. Hoe is de opbrengst nu? Afgelopen dagen is het weer top weer! Anders moeten we even kijken hoe het in elkaar zit. Groeten, Lex

M Joosten
Door

M Joosten

op 03 Dec 2014

Hallo Lex, Kun jij mij iets vertellen over de kwaliteit van MPP tracken, als je de volgende apparaten met elkaar vergelijkt? Het gaat om een : 1: Omnik 3.0k-TL2 Nom. AC output 3000W 2: SMA Sunny Boy 3000TL-21 Kan je ook iets vertellen over deze apparaten in het algemeen? Bedankt, Marco Joosten

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 08 Dec 2014

Hallo M. Joosten, MPP tracken is in principe de software aansturing van de omvormer. Omnik verteld hier weinig over. SMA geeft hier uitgebreide info over. De SMA is uiteraard een stuk duurder maar dan heb je ook een stuk kwaliteit in handen en dat is bij Omnik maar de vraag. Groeten, Lex

Mark
Door

Mark

op 15 May 2015

Dag Lex, Mag ik een advies. Ik ga 28 tsmc 145c2 panelen kopen. Mijn huis staat op oost/west. Ik wil aan beide kanten 14 panelen monteren. Met welke omvormer en hoe kan ik deze het beste aansluiten. Ik realiseer dat het een redelijke open vraag is. Ik zit te kijken naar een Omnik 3.0, Goodwe 3000, of growatt omvormer. Wat kun je me hier in adviseren. Met groet Mark

Lex
Door

Lex

op 18 May 2015

Hallo Mark, Het allerbelangrijkste is een goede berekening. Vaak maak je met dunnefilm panelen string met maar een paar panelen en zet je een aantal strings naast elkaar op 1 MPP tracker. En dan zet je elk dak op een aparte MPP tracker dus je hebt er minimaal 2 nodig. Je moet dus een goede berekening laten maken door de installateur. Je noemt 3 merken die heel vergelijkbaar zijn aan de onderkant van de markt. Met elk natuurlijk hun eigen voor en nadelen maar dat scheelt niet veel. Naast de goedkope Chinese heb je nog veel meer merken. Wat bijvoorbeeld belangrijk kan zijn is een hoge ingangsspanning met TSMC zonnepanelen. Dit zijn de aspecten waar je het beste een keuze op kan maken. Mijn advies is dus eerst gewenste opstelling en string-configuratie en dan pas een omvormer kiezen. Succes. Groeten, Lex Schiebaan

j kerbel
Door

j kerbel

op 24 May 2015

hallo ik kan 4 gs-55 panelen kopen kunnen deze paralel op een mastervolt 600 aangesloten worden ik ben een leek op solar gebied gr john

Lex
EdH
Door

EdH

op 29 May 2015

waarom komt mijn vorige reactie hier niet in beeld? Is er een extra onzichtbare pagina of zijn er al te veel reacties en word de rest genegeerd?

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo Ed, Kan het zijn dat je reactie onder een ander blog bericht stond. Zie dat je een aantal reacties achter elkaar hebt geschreven op verschillende blogberichten. Super leuk. Groeten, Lex

EdH
Door

EdH

op 29 May 2015

"De instraling heeft met name invloed op de stroom" Klopt. Maar dan is het toch niet logisch om te denken dat spanning (kan) worden aangepast? Het zou mooi zijn als je dit artikel zou herschrijven n.a.v. deze reactie. Zie onder: "Deze doet niets anders dan de spanning variëren en een zelfde grafiek maken." Nee, niet de spanning word gevarieerd, maar de stroom. Het effect van het veranderen van de stroom zie je terug in de spanning ja, maar dat is een gevolg, niet de oorzaak. "De omvormer begint bij 0 volt en dit gaat hij langzaam opvoeren." Nee, de omvormer -kan- niet eens bij 0V beginnen, hij moet binnen zijn MPP bereik blijven. "Vb; SB2500HF Maximale ingangsspanning 700 V (Voc van panelen -moet- kleiner zijn) MPP-spanningsbereik 175 V … 560 V (Vmpp panelen moet in dit bereik liggen) Nominale ingangsspanning 530 V (optimale Vmpp panelen) Minimale ingangsspanning 175 V Start-ingangsspanning 220 V" Deze omvormer wordt 's ochtends wakker als de panelen 220V leveren en dan begint hij echt stroom van de panelen af te nemen. Dat mag er niet voor zorgen dat de spanning onder de 175V komt, want dan slaat hij weer af. De rest van de dag zal hij optimaliseren op vermogen (door te proberen hoeveel stroom hij kan afnemen van de panelen) zolang hij niet boven de 560V komt. Daarboven zal hij in principe op vol vermogen werken, maar de panelen zouden mischien nog meer kunnen leveren. Als de spanning boven de 700V komt kan hij kapot gaan.

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo Ed, Het ligt aan de omvormer welke techniek hij gebruikt. De meeste omvormers gebruiken een interne weerstand waarbij de stroom en spanning inderdaad het resultaat is. De meest logische manier van redeneren is vanuit een IV curve. Waarbij de stroom op de Y as staat en de spanning op de X as. Waar de omvormer exact begint is niet zo belangrijk omdat het MPP punt nooit in de lage spanningen zit. Er zijn echt omvormers die bij 0 beginnen. Vervolgens ga je de spanning opvoeren en op een gegeven moment begint de stroom te zakken. Net voorbij dit punt zit normaliter het MPP punt. Zodra hij het MPP punt heeft zal hij vaak met kleine aanpassingen in de interne weerstand kijken of het vermogen oploopt of niet. Voor een optimale schaduw berekening zal hij de gehele IV curve moeten maken en calculeren wat het meest optimale MPP punt is. Groeten, Lex

Dennis Visser
Door

Dennis Visser

op 30 Jul 2015

Ik heb 200 gs-55 zonnepanelen gekocht. Welke omvormers kan je dan het beste nemen en hoeveel van deze zonnepanelen kan je het beste per groep doen? Met vriendelijke groet, Dennis

Otto
Door

Otto

op 18 Sep 2019

Hallo denis. Ik heb hier nog 30 panelen liggen. Nieuw wat voor omvormer heb jij detijds gebruikt. Groet otto

Richard
Door

Richard

op 07 Aug 2015

Hoe zit het nu met het aarden van TSMC TS-165C2 panelen? Enige wat ik in de installatie handleiding kan vinden het aarden van het paneel zelf i.v.m. elektrotechnische voorschriften, niets over de + of - aan aarde leggen. En ook niets over versnelde degradatie als ze niet geaard worden. mvg Richard

Lex
Door

Lex

op 10 Aug 2015

Hallo Richard, Ik heb de handleiding niet door gelezen maar volgens mij hoef je ze niet positief of negatief te aarden. Dit was in het verleden wel eens nodig. Zie ook: http://zonneenergie.eu/dunnefilm-zonnepanelen-vs-gewone-zonnepanelen/ De overige aarding is hetzelfde als bij "normale" panelen. Groeten, Lex

erik corremans
Door

erik corremans

op 12 Aug 2015

Hallo, ik heb een Lorentz PS600-CS-17-1 zwembadpomp gekocht. Dit is een DC-circulatiepomp die met een MPPT-LCB controler PS600 wordt geleverd. De zonnepanelen en eventueel een PV-disconnect moet ik nog aanschaffen. Ik woon in Colombia en de keuze in zonnepanelen is niet zo geweldig. Label op de controler zegt: Input (PV Generator) Max. Power Voltage Vmp* >68VDC Open Circuit Voltage Voc max. 150VDC Output 10-60VEC PWM 3-phase Power (nominal) 700W Label op de pompmotor zegt: ECDRIVE Model: 600 CS - 17 P1: 600W 1:10ª U: 3 x 13-45V EC PWM n: 1000 – 3500 1/min IPx4 S1/50°C de panelen die voor handen zijn: vermogen DC Spanning Stroom* WP* Reëel** Voc - total Vmp*- total isc(A) - total can solar 3x300 648 44,6 - 133,8 36,1 - 108,3 8,9 - 26,6 HERSIC 3x280 604 44,3 - 132,9 37,0 - 110,9 8,1 - 24,3 can solar 3x250 720 37,2 - 148,8 30,1 - 120,4 8,9 - 35,4 solar plus 4x250 720 22,1 - 88,4 17,5 - 70 15,4 - 61,7 INTI - IPS 5x180 648 29,1 - 145,4 24,2 - 121 7,4 - 37,2 *onder Standard Test Conditions (STC) met een straling van 1000W/m2, spectrum AM 1,5 en een cel temperatuur van 25°C. **onder Nominal Operating Cell temperature (NOCT), straling van 800W/m2, spectrum AM 1,5 en omgevingstemperatuur 20°C en windsnelheid 1m/s. De Series van 3x300Wx36V, 3x280Wx36V en 5x180Wx24V geven minder dan 700W reëel vermogen. De Series van 4x250Wx30V en 5x180Wx24V erg hoge Voc(total). De Serie van 4x250x18V geeft een erg hoge totaalstroom. De prijs per Watt is ongeveer gelijk. Wat is voor de pomp/controler het beste paneel? Is er een bepaald paneel af te raden omwille van bijvoorbeeld te hoge of te lage stroom, spanning, …. ? Is een PV-disconnect een MUST ? Kunnen eventueel panelen van verschillend vermogen(en spanning/stroom) gecombineerd ? Alvast bedankt voor jullie advies.

erik corremans
Door

erik corremans

op 12 Aug 2015

de panelen die voor handen zijn: ----------------- vermogen------------/----------------DC Spanning-----------/---------Stroom* -----------------WP*----Reëel**-----Voc-----total-------Vmp*- total-------- isc(A) - total can solar---3x300W---648W-----44,6V - 133,8V-----36,1V - 108,3V------8,9A - 26,6A HERSIC-----3x280W---604W-----44,3V - 132,9V-----37,0V - 110,9V------8,1A - 24,3A can solar---3x250W---720W-----37,2V- 148,8V-----30,1V - 120,4V------8,9A - 35,4A solar plus---4x250W---720W-----22,1V - 88,4V-----17,5V – 70V--------15,4A - 61,7A INTI – IPS---5x180W---648W-----29,1V -145,4V----24,2V – 121V--------7,4A - 37,2A *onder Standard Test Conditions (STC) met een straling van 1000W/m2, spectrum AM 1,5 en een cel temperatuur van 25°C. **onder Nominal Operating Cell temperature (NOCT), straling van 800W/m2, spectrum AM 1,5 en omgevingstemperatuur 20°C en windsnelheid 1m/s. (het vermogen leverancier -28%)

erik corremans
Door

erik corremans

op 12 Aug 2015

het lukt niet echt. kan ik geen foto doorsturen van het tabeletje?

Tjeerd
Door

Tjeerd

op 27 Dec 2015

Ik heb een set van 4 panelen (2 in serie en 2 parallel) In de wintermaanden wil de inverter echter niet echt gaan genereren. Na een paar keer gaat deze in rode storingsmodus en moet ik de inverter uit en in schakelen. Het is een wat oude type inverter die van (met de zon) geplaatst is De panelen hebben een vermogen van Pmax 120w Voc 42.1 Vpmax 33,7 Pmax 85,4 Zomers werkt de set naar behoren en draait rond de middag ongeveer 370 watt. Waarom werkt de set niet in de winter maanden? Ligt dit aan de inverter? Deze heeft een ingangsspanning van Mppt 40 - 85 volt type Gsg-0 5ksp-w

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 05 Jan 2016

Hoi Tjeerd, Normaliter zou je met de spanning goed moeten zitten. Ik denk echter dat het vermogen te laag is. De helling is niet ideaal en de zon schijnt beperkt. Dan probeert op te starten maar dat lukt niet en dan geeft hij een rood lampje (is storing). Zie ook: https://fritts.nl/zonne-energie-in-de-winter/ Groeten, Lex

Mark
Door

Mark

op 24 Sep 2016

Ik heb 16 panelen (GS Solar GS55) op dak liggen. Nu ben ik een omvormer aan het zoeken. Het idee is om 4 strings van 4 parallel op 1 omvormer aan te sluiten. Is dit juist? Zo ja welke omvormer kan ik daarvoor gebruiken? alvast bedankt.

Richard
Door

Richard

op 07 Jan 2018

Beste Lex, Sinds oktober 2017 heb ik 10 panelen (295Wp) en een Growatt 2500-MTL-S omvormer en volg sindsdien met belangstelling de opbrengst. De panelen liggen op een plat dak op Z-O, 15 graden schuin. De omvormer is aangesloten met een PV-verdeler. Vandaag (7 januari 2018) viel mij op dat de opbrengst laag bleef (onder 150 watt) tot ongeveer 12:30 uur, terwijl het strak-blauw was met een droge oosten wind (5,7 uur zon). Daarna ging de opbrengst snel de hoogte in, tot zo'n 900 watt, dagopbrengst 2,3 kWh. Gisteren was het de hele dag bewolkt (0,7 uur zon). Rond 10:00 uur haalde ik al 200 watt en dat werd geregeld hoger die dag. Totale opbrengst 1,4 kWh. Wat mij opviel is dat de spanning op de omvormer hoger was dan ik gewend ben. Ik kan PV1 en PV2 uitlezen, maar PV1 geeft tot vandaag maar 1 waarde: rond 58 V. PPV2 komt normaal gesproken niet boven 355 V, maar vandaag liep dit op naar 385 V, op het moment dat er weinig werd opgewekt. Pas na 12:30 uur zakte dit naar 320 - 350 V. Eigenlijk heb ik 3 vragen: 1. Waarom geeft PV altijd rond 58 V aan spanning, terwijl alle pannelen op 1 MPP zijn aangesloten? 2. Werkt de MPP op 7 januari niet goed? Of is er een verklaring te geven voor het feit dat ik op de bewolkte dag ervoor tot rond het middaguur relatief veel meer opbrengst haal? 3. Heeft een PV verdeler negatieve invloed op de werking van de omvormer/MPP wanneer de wasmachine aan staat? Dit was vandaag namelijk wel het geval.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 01 Feb 2018

Hallo Richard, Ik lees je bericht nu pas. Antwoord op jouw vragen: 1. Geen idee. Als op PV1 niets is aangesloten zou dit 0 moeten zijn. Aan de spanning van PV2 te zien zitten daar inderdaad alle panelen op. Dus 58 volt lijkt onzin/meetfout. 2. Dat kan aan veel dingen liggen. Schaduw, vocht etc. Dus zonder kennis van de situatie of de opbrengstdata is daar weinig over te zeggen. 3. Dat zou geen verschil moeten maken. Interferentie komt wel eens voor maar dat is zeldzaam. Groeten, Lex

Johan Dekker
Door

Johan Dekker

op 22 Oct 2018

Geachte Lex, stel ik heb 2 strings met 10 panelen 250 W peak, 1 set op het oosten en 1 set op het westen gericht. laten we aannemen dat de beide strings onder de ideale hoek liggen om de energie van de zon op te nemen. Is het dan slim om één omvormer met 2 Mpp trackers te gebruiken? of is het verstandiger om 2 omvormers te plaatsen? ik denk dat in geval van 2 (1 Mpp tracker) omvormers de opbrengst in Watts hoger zal zijn dan bij gebruik van een omvormer met 2 Mpp trackers omdat de string die in de "schaduw" ligt, even goed nog een klein vermogen zal leveren. Graag je deskundige mening over het bovenstaande. Met vriendelijke groet, Johan Dekker/ JM Sound.

Carl
Door

Carl

op 16 Apr 2019

sober, klaar en duidelijk, dank!

Edwin Van Raemdonck
Door

Edwin Van Raemdonck

op 07 Oct 2019

Ik heb begrepen dat de stroom van een zonnepaneel bijna constant is voor een bepaald spanningsbereik. Voorbij een bepaalde spanning begint de stroom te dalen. Wat ik niet goed begrijp is op welke wijze de spanning van een paneel varieert (stijgt) . Komt dit door een belasting. Nog een andere vraag a.u.b.: Welke overspanning van de pv installatie is er nodig voor een zekere voeding in het , dat bijvoorbeeld 230 volt ac is? Met dank vooraf

Reactie plaatsen