Over de kwaliteit van zonnepanelen is veel te doen. Van buiten ziet bijna elk zonnepaneel er goed uit. Toch is er gelukkig veel verschil te zien door middel van verschillende testen. Eén van die testen is de PID test. PID staat voor Potential Induced Degradation vrij vertaald potentiele degradatie.
PID staat voor de degressie die kan optreden als het gevolg van elektrische verlies. Het meest voorkomende probleem is slechte soldeerverbindingen op de zonnecellen. Maar het kan bijvoorbeeld ook komen door slechte encapsilatie (de tosti) waardoor water tussen de verbindingen kan komen.
Het gevaar van de slechte elektrische verbindingen of contact met het frame door slechte encapsilatie is dat er cellen of zelfs hele panelen niet meer mee werken in het systeem. Het geeft dus direct een negatief effect op de opbrengst. Omdat dit effect meestal pas in de loop der tijd optreedt is dit niet meteen zichtbaar.
Tijdens een PID test wordt gedurende een week een hoge negatieve spanning op de panelen gezet. Hierbij wordt een extreme situatie nagebootst. Na de test zou een paneel nog minimaal 95% moeten werken als voor de test. Pas dan is zeker dat het zonnepaneel tientallen jaren vrij blijft van degressie door lekspanningen.
Opvallend is dat bij de eerste test door het gerenommeerde Duitse Fraunhofer Instituut begin 2012 slecht 4 van de 13 zonnepanelen goedgekeurd werden. Dit waren zonnepanelen van alleen bekende merken. Laat staan als ook de minder bekende merken getest zouden worden.
Momenteel zijn er nog maar weinig fabrikanten die hun zonnepanelen hebben laten testen door één van de testinstituten. Of ze hebben de test niet gehaald. De komende tijd zullen alle fabrikanten uiteraard hun best doen de test te behalen. Omdat de degressie door elektriciteitslekkage één van de grootste oorzaken is van verliezen zal hier de komende tijd veel aandacht aan geschonken worden. De verwachting is dat medio volgend jaar alle grote fabrikanten de PID test met vlag en wimpel hebben doorstaan. Wanneer de kleinere fabrikanten volgen…
Zonneplan
op 06 Nov 2013Jan Wayar
op 29 Sep 2015Lex
op 20 Oct 2015Paul Bastianen
op 17 Oct 2015Lex
op 20 Oct 2015