Vragen over zonne-energie zijn altijd welkom!
28 januari 2013 
6 min. leestijd

Vragen over zonne-energie zijn altijd welkom!

Ik krijg regelmatig emails van lezers van fritts.nl. Dat vind ik erg leuk want dat geeft mij inzicht in wat er speelt bij de aanschaf van zonne-energie systemen. Hierbij een voorbeeld van een mailwisseling die ik had met Sytse over het aanschaffen van zonnepanelen en de kwaliteit en prijsverschillen.

Hallo Lex Schiebaan,

Ik ben van plan zonnepanelen aan te schaffen, 300 WP.

Ik vind het echter moeilijk de kwaliteit van zonnepanelen te achterhalen

Eigenlijk nergens een vergelijkingssite o.i.d.

Hebt U suggesties?

Op dit moment offertes in huis waarin Suntech, ZN Shine, Technea, Simax en ZM zonnepanelen aangeboden worden. Verder heb ik ook niet een duidelijke uitleg van het verschil in kwaliteit tussen poly- en monokristallijn gevonden.

Groet,

Sytse

Beste Sytse,

 

Goed om te horen dat u met zonne-energie bezig bent. Ik snap uw verwarring over de verschillende panelen. Het is heel lastig te achterhalen welke panelen goed zijn en welke minder.

 

Internationaal staat het blad Photon als meest objectieve instantie bekend om de testen die ze doen met zonnepanelen. Ze kijken naar de kwaliteit maar testen de panelen ook in de praktijk. De 300 wattpiek panelen worden niet vaak getest omdat vaak gekozen word voor de standaard van +/- 245 Wp om te testen. Ik heb gekeken in de laatste resultaten (t/m juli 2012) die ik heb voor uw merken:

Suntech 89,4 (205 Wp paneel)

ZN Shine 90,1 (250 Wp paneel)

Technea Niet getest

Simax Niet getest

ZM Niet getest

U ziet dus dat Suntech en ZN shine dicht bij elkaar zitten. Dit zijn ook bekendere merken. De beste panelen in de test scoren 93.4 maar er zijn ook panelen die 85 of lager scoren. Omdat het meestal om de periode gaat van ruim een half jaar is de score op lange termijn natuurlijk nog onbekend.

In Nederland gaat de Universiteit Utrecht de komende tijd zonnepanelen testen. Hier zijn echter nog geen resultaten van bekend.

Wat betreft de kwaliteit kan u kijken naar een aantal punten:

Hoe ziet de datasheet eruit. Op de datasheet staat essentiële informatie over de zonnepanelen. Vaak geld dat hoe beter, duidelijker en mooier de datasheet dat de kwaliteit van de panelen ook beter zijn. De kleinere fabrikanten hebben vaak knullige datasheets. Geen garantie maar wel een goede raadgever. Hoe ziet de website van de fabrikant er uit. Zelfde idee als de datasheet.

Dan zijn de kwaliteitskeurmerken belangrijk. TUV keuring is standaard maar worden de panelen bijvoorbeeld nog meer getest of wordt de output 100% door een externe partij gekeurd? En kijk of de fabriek zelf ISO gecertificeerd is.

Heeft u de mogelijkheid om het paneel te zien? Kijk dan of het paneel netjes is afgewerkt. Zit er bijvoorbeeld kit her en der op het glas.

Meer informatie over deze punten is ook te vinden in mijn Ebook: Handboek Zonne-energie.

 

Het is niet makkelijk van een offerte te beoordelen wat de beste kwaliteit is. Vraag daarom bijvoorbeeld ook aan de aanbieder waarom dat paneel aan geboden wordt.

Het verschil tussen mono- en poly kristallijn is niet eenvoudig uit te leggen. Ik zal hier dan ook een blog over schrijven. De kern is dat vroeger mono meer rendement had en ook duurder was. Tegenwoordig is het verschil eigenlijk niet meer te zien in het rendement en de prijs. Er wordt wel eens gezegd dat mono kristallijn meer opbrengst geeft bij direct licht en poly kristallijn bij indirect licht. Ik heb hier eigenlijk nog nooit een echte test van gezien die dit aan toont. Dan blijft alleen nog over het verschil in uiterlijk. Mono heeft vaak een strakker en zwarter uiterlijk maar heeft vaak afgeronde hoekjes waardoor er witte “stippen” op het paneel te zien zijn. Bij volledig zwarte zonnepanelen is dit anders. Poly was vroeger echt paars en de kristallen waren goed te zien. Tegenwoordig zijn ze echter meer donker effen blauw.
(Update: bekijk het blog Mono- of polykristallijne zonnepanelen?)

Ik hoop u hiermee iets op weg geholpen te hebben. Mocht u vragen hebben dan hoor ik dat graag. Vind u het goed dat ik uw vragen met de antwoorden op het blog zet? Wellicht helpt het weer andere mensen met soortgelijke vragen.

Met vriendelijke groet,

 

Lex Schiebaan

Onderstaand de vervolgmail. Antwoorden zijn cursief weergegeven.

Hallo Lex Schiebaan,

Dank voor de info.

Ik heb Uw Handboek Zonne-energie gedownload. Geeft wel veel extra info, maar eigenlijk niet een concreet antwoord op mijn vragen.

Het handboek zonne-energie geeft veel achtergrond informatie over zonnepanelen en het aanschaffen daarvan. Helaas is het niet zo compleet dat alles behandeld wordt. Maar hoe meer input ik krijg hoe meer ik het kan uitbreidden. Ik verwacht in het voorjaar een update van het ebook met daarin nog meer informatie.

De volgens Photon hoog scorende zonnepanelen per 1/7 hebt U benoemd: Suntech en Znshine

Echter de(aanmerkelijk) goedkopere aanbiedingen per Wp heb ik van de ander merknamen, zou een indicatie kunnen zijn. De leveranciers van de andere merken moeten mij maar duidelijk maken dat hun panelen vergelijkbaar in kwaliteit zijn. Overigens, ZM panelen schijnen door JA Solar geproduceerd te worden.

Bij veel lagere prijs dan de bekende merken kan u inderdaad uw vraagtekens zetten. Het hoeft niet te betekenen dat deze panelen veel slechter zijn maar denk bijvoorbeeld aan de garantie. Afgelopen jaar zijn 170 van de 624 Chinese zonnepaneel fabrikanten gestopt, overgenomen of failliet gegaan. De verwachting is dat er nog vele bedrijven het niet lang meer volhouden omdat de marges erg laag zijn en er vaak veel verlies wordt geleden.

Uit u verhandeling over het verschil tussen poly- en monokristallijn concludeer ik voor mezelf dat er weinig reden is om de meerprijs van ca. € 0.06 a 0.07 per WP voor monokristallijn te betalen.

Uit offertes komt wel naar voren dat meer WP per installatie een lagere WP prijs oplevert en ook dat grotere panelen(300Wp) een lagere Wp prijs oplevert.

Het prijsverschil in poly en monokristalijn is inderdaad vaak +/- 5-10 cent. Daarbij geld wel dat het vermogen van de mono zonnepanelen vaak iets hoger is. Hoe hoger het vermogen van het paneel hoe hoger de prijs per wattpiek is. Het verschil tussen een 240 en een 250 wattpiek poly kristallijn zonnepaneel is bijvoorbeeld ook al 4-5 cent. Er geldt inderdaad dat hoe groter de installatie hoe minder de prijs. Omdat de prijs voor de installatie en omvormer relatief lager is en dus per wattpiek minder betaald hoeft te worden.

De omvormer speelt een rol in het rendement qua Kwh. Een goedkoper merk omvormer kan volgens mijn  ook  behoorlijk van invloed zijn op het rendement van je investering. Prijzen kunnen € 500 variëren.

Dit kan een verschil geven tot ca.  €0.20/Wp. Als ik het goed begrepen heb worden omvormers berekend op een max. DC vermogen van 90% van het maximale aantal geïnstalleerde Wp’s.

Het kan m.i. ook  lonend zijn om bv. een installatie met iets minder Wp’s  te nemen als je daarmee met een aanmerkelijk lichtere en daardoor vaak goedkopere omvormer toekunt.

Bovengenoemde scheelt gauw een jaar terugverdientijd of soms nog meer; moeten de betere, duurdere omvormers en omvormers met hogere capaciteit(overcapaciteit) en van goeden huize komen om dat terug te verdienen.

Dat klopt. Omdat prijzen van zonnepanelen dalen en van omvormers bijna niet, wordt dit een steeds belangrijker deel in de totale prijs. Dit is al een kwart tot een derde van de totaalprijs. Het is voor zonnepaneel aanbieders dan ook reden om hier kritisch naar te kijken. Maar ook hier geldt wat is een de juiste prijs/kwaliteit en rendement verhouding.

Wanneer u gaat voor een korte terugverdien tijd kan het aantrekkelijker zijn te gaan voor een goedkopere omvormer. De meesten hebben standaard 5 jaar garantie dus wanneer u bijvoorbeeld gaat verhuizen of uitbreidingsplannen heeft in de toekomst kan dit het overwegen waart zijn. Ik zou altijd gaan voor een goede kwaliteit omdat dit ook effect geeft op de totaal opbrengsten. De duurdere omvormers hebben bijvoorbeeld betere software om ook met schaduw goed te werken. En het rendement is over het algemeen beter.

Ik ben leek op dit terrein, maar ben toch zo vrij geweest enkele  bevindingen in de zoektocht naar de voor ons( met z’n vieren als buren) beste optie qua rendement en prijs hieronder kort op te schrijven. De zoektocht heeft zich grotendeels op het worldwide web afgespeeld, we hebben er echter bewust voor gekozen ook een aantal leveranciers uit de regio waar wij wonen in de zoektocht mee te nemen. We zijn er nog niet voor 100 % uit, maar er is een grote kans dat de leverancier uit onze woonregio komt, kan ook handig zijn bij de zelfmontage waarvoor wij gekozen hebben.

Heel verstandig. Een leverancier uit uw buurt is erg handig met adviezen en eventuele aanpassingen in de bestelling. Daarnaast is hij altijd in de buurt mocht er iets niet werken of indien er in de toekomst storingen optreden.

Ben overigens wel nieuwsgierig naar de bevindingen van Photon; nog maar even zoeken op het web.

Het is lastig de testen van Photon te vinden op het web. Het is een vakblad voor de zonne-energie branche en de testen kunnen niet zomaar gepubliceerd worden. Maar er staan wel een aantal testen op het web dus zoeken loont.

 

Over de schrijver
René Hogervorst
Door

René Hogervorst

op 14 Mar 2013

- Gemildelde rendement verliezen met standaard omvormer bedraagt 15% en micro-omvormer 5%? klopt dit?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Mar 2013

Beste René, Dit is erg afhankelijk van de situatie. Waar je op doelt is waarschijnlijk verliezen door schaduw. Bijvoorbeeld door een dakkapel of boom voor het systeem. Bij micro omvormers wordt de maximale opbrengst per paneel berekend. Bij een string omvormer kan schaduw op 1 paneel grote verliezen geven op het totaal. Daarentegen ligt de omvormer van een string omvormer over het algemeen hoger. Het percentage is dus afhankelijk van de situatie. Groeten, Lex

Gerrit Hartholt
Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Mar 2013

Beste Gerrit, Mooie lijst. Ik heb even snel gekeken en heb zo snel niet echt suggesties maar zal later een keer goed kijken. Wat ik wel kan melden is dat er een traject is voor erkende installateurs bij de SEI (Stichting Erkenning Installatiebranche). Installateurs met een SEI erkenning kunnen lid worden van het keurmerk Zonnekeur. Dit is de volgende stap in de kwaliteit voor installateurs. Groeten, Lex

Gerard de Bont
Door

Gerard de Bont

op 14 Mar 2013

Dag Lex. Heel plezierig om je aan te treffen in het woud van de cowboy aanbieders. Je opstelling heeft voor mij iets weg van een opluchting. Nu de vraag. De laatste tijd wordt er gesproken over de micro inverter. inveteren en omvormen naar AC per paneel. Nu wordt er ook gesproken over een MPP individueel track systeem is dit hetzelfde als de micro inverter? Ik heb begrepen dat SMA op het punt staat een micro inverter op de markt te brengen. Heeft het zin om daar op te wachten? Sta op het punt om 17 panelen 260Wp aan te schaffen. Met vriendelijke groet, Gerard

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Mar 2013

Beste Gerard, Bedankt voor het compliment! De micro omvormers zijn inderdaad een hot item. Of het de beste oplossing voor uw situatie is ligt aan de omstandigheden zoals schaduw, verschillende dakoppervlakken etc. SMA komt inderdaad ook met een micro omvormer. Maar deze laat wel lang op zich wachten. Eigenlijk zou deze al op de markt moeten zijn maar ze zijn nog niet te koop. Mijn verwachting is dat deze eerst in de Verenigde Staten op de markt komt. Daar zijn micro omvormers erg hot. Leuk om te weten trouwens: Aan het hoofd van de ontwikkeling van de SMA micro omvormer staat de Nederlander Henk Oldenkamp. Hij is de uitvinder van de eerste micro omvormers OK4. Deze omvormertjes werden in Nederland al in de jaren 90 gebruikt. Of u moet wachten kan ik dus niet zeggen. Dat is afhankelijk van de situatie en wat uw wensen zijn. Succes met uw keuze. Groeten, Lex

Hein van Senten
Door

Hein van Senten

op 14 Mar 2013

Ik vraag mij af of er tabellen zijn, waarin je een duidelijker beeld krijgt over de vermindering van de opbrengst als functie van de temperatuur? Hein

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 21 Mar 2013

Beste Hein, Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Elk zonnepaneel heeft een datasheet (http://zonneenergie.eu/zonnepaneel-datasheet/) waarop de temperatuurcoëfficiënt staat Meestal is dat Peak Power Temperature Coefficient of temperatuurcoëfficiënt bij Pmpp. Dit getal geeft aan hoeveel de opbrengst daalt naarmate de temperatuur stijgt. Deze lijn is lineair. Een zonnepaneel is getest op 25 graden. Wanneer een temperatuurcoëfficiënt bij Maximum Power Point van een zonnepaneel bijvoorbeeld -0,42 procent per graden is en het is buiten 20 graden en het zonnepaneel is 30 graden warmer (dus 50 graden) dan heeft het zonnepaneel dus 50 - 25 is 25 graden warmer dan testcondities. Dat betekend 10,5 % minder vermogen dan bij een paneel temperatuur van 25 graden. Ik hoop dat dit duidelijk is. Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Groeten, Lex Schiebaan

Gerrit Stegeman
Door

Gerrit Stegeman

op 15 Mar 2013

Beste Lex Ik heb uw boek gelezen en heb er veel wijsheid uitgehaald en heb op basis van de tips gekozen voor 12 sunrice solartech SR-990250 black panelen en evershine SL3000 omvormer. Ik hoop dat ik een goede keus heb gemaakt. Bedankt voor de vele en duidelijke informatie. Gerrit Stegeman

Gerrit Hartholt
Door

Gerrit Hartholt

op 16 Mar 2013

Beste Lex. Dank voor het compliment. Suggesties voor verbetering van de checklist zijn welkom. Vraag: het traject via de Stichting Erkenning Installatiebranche (vakdiscipline Zonnestroom) en het traject voor het keurmerk Zonnekeur-Installateur zijn dat 2 verschillende trajecten of is dat 1 traject? Bij voorbaat dank. Lex het beste. Groet, Gerrit Hartholt.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 21 Mar 2013

Beste Gerrit, Deze vraag was in de spam box terecht gekomen. Weet ook niet waarom maar ik heb hem gevonden. Eigenlijk is is het 1 traject met 2 verschillende stappen. Het eerste is de SEI erkenning. Dit betekend dat iemand persoonlijk erkend zonnstroom (of warmte) installateur wordt. Hiervoor moet hij aan de eisen voldoen om de erkenning te krijgen en ook een aantal dingen in bezit hebben zoals naslagwerken en een multimeter. De 2e stap is het Zonnekeur-Installateur. Hiervoor moet de installateur zich inschrijven. Een vereiste om je in te kunnen schrijven is de SEI erkenning. Naast de SEI erkenning wordt er steeksproefsgewijs een installatie gecontroleerd. Zeg maar net zoals dat met APK keuringen werkt. Je moet als installateur dus wel alles netjes doen anders raak je het Zonnekeur keurmerk kwijt. Daarnaast zijn er zware eisen aan de administratie. Zo moet elke zonnepaneel installatie netjes opgeleverd worden met een keurrapport en moeten alles gedocumenteerd zijn (serienummers, type producten etc. ). Een welkome aanvulling dus dat Zonnekeur. Het is allemaal nog erg nieuw dus nog niet veel zonne-energie installateurs hebben een SEI erkenning of het Zonnekeur keurmerk maar dat zal aan het einde van het jaar wel zo zijn. Vraag er gerust naar bij de installateur. Groeten, Lex Ps. ik zag op je blog dat de zonnepanelen vorige week geplaatst zijn. Super!!

Gerrit Hartholt
Door

Gerrit Hartholt

op 22 Mar 2013

Beste Lex. Dank voor de (verlate) reactie. Lex het beste. Groet, Gerrit Hartholt.

Frana Kersten
Door

Frana Kersten

op 03 Jun 2013

Beste Lex, Naar aanleiding van de informatie op jou blog de volgende vraag. Ik wil 18 panelen op mijn dak leggen oost west onder een hoek van 10 graden. Mijn dak loop 3.5 graden af van west naar oost. Als ik het dan goed heb liggen de panelen gericht op het oosten dan onder een hoek van 13.5 graden en de panelen op het westen dus onder een hoek van 6.5 graden. Deze 2 verschillende hoeken is dat van invloed op het uiteindelijke rendement. De panelen oos en west komen wel op aparte strings. Ik hoop dat je me verder kunt helpen en iets kunt zeggen over het verwachten rendement. Panelen zijn 250 wp polykristallijn. Met vriendelijke groeten, Frans

Lex Schiebaan
ron
Door

ron

op 30 Jul 2013

Beste Lex, Ik wil graag 6 en 3 panelen plaatsen op een schuin en plat dak. leverancier stelt voor 250 wP panelen waarvan 6 op een chint 1.5 omvormer en 3 op een mastervolt 600. De hoek van het dak is 38 gr. en de ligging is zw. Mijn vraag is of de 6 en 3 panelen niet op 1 omvormer kunnen om dat de ligging en rendement in beide situaties rond de 90% ligt volgens instralingstabel. Volgens leverancier geeft dat in totaal een lager rendement, ik zelf denk dat alle 9 panelen waarvan 3 op 20gr. hoek een beter rendement geven en dat de afwijkende hoek geen/nauwelijks effect hebben. Tevens begrijp ik dat de mastervolt 600 veel geluid kan produceren bij hoge zonne instraling en dat dit bij nadere type die op een eigen groep zijn aangsloten dit veel minder speelt. Alvast dank voor je reactie

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 05 Aug 2013

Beste Ron, Diverse oriëntaties kunnen niet op 1 omvormer (met 1 MPP tracker). Het kan wel maar de omvormer zal nooit zijn maximale power punt vinden en dus altijd ondermaats functioneren. Wellicht geeft dit blog bericht meer informatie: http://zonneenergie.eu/vermogen-van-zonnepanelen/ De Soladin kan inderdaad aardig brommen. Veel mensen vinden dit overigens leuk omdat ze dan horen dat hij goed zijn werk doet. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld micro-omvormers. Groeten, Lex

Wil Janssen
Door

Wil Janssen

op 11 Oct 2013

Beste Lex, ik kan op mijn dak maar 12 standaard panelen plaatsen, maar er heeft ook iemand 21 kleinere panelen geoffreerd; ET Solar M52195 black, 80,8 x 158 cm. Daardoor kom ik toch op een vermogen van 4095 WP, bij een verbruik van 4500 kwh. ik houd dan maar 16 cm over aan de onderkant van het dak en boven liggen ze dan tot aan de nok. dit wordt mij door anderen afgeraden omdat dit schadelijk voor de panelen kan zijn. Hoe groot is dit risico volgens jou? b.v.d. voor je reactie Wil

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Oct 2013

Beste Wil, Het is niet zo zeer schadelijk voor de panelen maar de kans op problemen door wind wordt heel groot. De windbelasting is in bij de nok en de randen het heftigst. Alles in natuurlijk wel afhankelijk van de situatie en het gebruikte montagesysteem. Groeten, Lex

Ed Fisscher
Door

Ed Fisscher

op 05 Mar 2014

Ik ben van plan drie panelen ZM Solar M-300 Full black aan te schaffen. Ik ben onzeker over de toe te passen omvormer. Ik wil graag een omvormer met wifi. KAn je mij iets adviseren? Dank Ed

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Mar 2014

Beste Ed, De meeste omvormer fabrikanten hebben software waarmee u dit kan berekenen. 900 watt is wel lastig maar bijvoorbeeld de 700 watt Soladin Web van Mastervolt zou wel kunnen (is aan de lage kant maar doet het goed). Eventueel kan u ook een 1000 watt pakken maar dan moet u goed om de minimum ingangsspanning letten. Voor de zekerheid altijd even een berekening maken. Groeten, Lex

G.A. van den Boomen
Door

G.A. van den Boomen

op 13 Apr 2014

Hallo Lex: ik heb een vraag een schoonzoon van mij wil zonnepanelen op het platte dak van zijn werkplaats leggen, tot hoeveel kwh mag hij leveren of maken doormiddel van de panelen zijn hoofdzekeringen zijn 25 amp 3 fase. de netbeheerder is enexis (het gaat om ca. 50 panelen van 260 Wp) groeten. Gijs

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Apr 2014

Beste Gijs, De 50 panelen aansluiten is geen probleem op de 3 fase aansluiting. Let wel op de selectiviteit. Dus of max een 11 kW omvormer of 2 omvormers. Tot hoeveel maakt in principe niet uit maar als je meer produceert dan zelf verbruikt in het jaar dan krijg je daar weinig voor. Te veel produceren heeft dus weinig zin. Zie ook: http://zonneenergie.eu/salderen/ Succes. Groeten, Lex Schiebaan

Cor Zijderveld
Door

Cor Zijderveld

op 24 Apr 2014

Beste Lex, bedankt al voor alle info en uitleg, ik ben druk bezig om zonnepanelen aan te schaffen maar zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb drie installateurs verschillend in prijs die betrouwbaar en netjes overkomen. alleen vindt ik de prijs kwaliteit verhouding moeilijk te beoordelen. ik krijg de navolgende merken aangeboden: Renesolar, ZNshine en ET solar (alle panelen zijn trouwens "full Black" 260wp) ZNshine is trouwens met galium wat volgens hun een beter rendement geeft ook op langere termijn. Als omvormer zit ik te twijfelen tussen Solarmax, delta en SMA. kun je mij adviseren over deze merken, en waar gaat jouw voorkeur naar uit. Bvd Cor Zijderveld

Reactie plaatsen