Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Wat vindt de buurman van jouw zonnepanelen?

article content

Wat vindt de buurman van jouw zonnepanelen?

We hebben ze bijna allemaal en sommige geluksvogels zelfs vier: buren. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, spelen buren ook binnen de zonne-energiebranche een belangrijke rol. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Bonje met de buren

Laten we beginnen met de negatievelingen. Lang niet iedereen staat te springen om zonnepanelen. Het kan dus zomaar zijn dat jij met je goede bedoelingen over wil stappen op zonne-energie, maar dat je buurman dat helemaal niet ziet zitten. In veel gevallen zijn mensen bang dat de panelen op het dak van de buurman een lelijk aangezicht geven.

Het plaatsen van zonnepanelen kan in heel veel gevallen zonder vergunning. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel is het daarom ook niet nodig om het vooraf bekend te maken, zodat mensen bezwaar aan kunnen tekenen. Wie maling heeft aan het gezeur van de buurman (of buurvoruw) kan dus gewoon zijn gang gaan.

Er zijn ook voldoende mensen die het bezwaar van de buren wel serieus nemen. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend. Het is niet aan ons om te zeggen wat je moet doen als de buurman tegenwerkt, al kan een goed gesprek wonderen doen. Of spreek af om een deel van het door jou bespaarde geld over te maken aan een goed doel naar zijn keuze.

‘Dat wil ik ook!‘

Meelopen met een ander is één van de belangrijkste motieven om zonnepanelen te nemen. Sommigen hebben een familielid dat zich in de duurzame energie heeft gestort en anderen hebben een buurman die panelen op zijn dak heeft liggen. Mensen moeten soms bewust worden gemaakt van de voordelen die zonne-energie met zich meebrengt. Ze zien dan opeens in dat niet alleen het gras, maar ook de energie groener is bij de buurman. Het dak van de buren leent zich bovendien uitstekend om een beeld te krijgen van panelen op je eigen dak.

We zien regelmatig dat in een straat meerdere huizen zonnepanelen hebben. Toeval? Waarschijnlijk niet. Goed voorbeeld doet goed volgen en als er één schaap over de dam is… Onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten toonde enkele jaren geleden al aan dat mensen sneller geneigd zijn zonnepanelen te kopen als de buurman ze ook heeft. De kans dat deze mensen ook over zouden stappen op duurzame energie groeide zelfs met ruim 50 procent.

Even overleggen

In beide gevallen is het altijd goed om even met je buren te overleggen over je plannen. Zo hoor je het wellicht wanneer ze niet zitten te wachten op zonnepanelen, maar het is nog belangrijker als ze wel heel enthousiast zijn.

Mochten jouw buren je voorbeeld volgen en na een tijdje ook panelen nemen, is het wel zo netjes als het er enigszins hetzelfde uitziet. Het zou vervelend zijn als jouw zonnepanelen zwart zijn en kaarsrecht liggen, maar de blauwe van de buren schots en scheef. Als dezelfde installateur beide huizen kan doen, scheelt dit een heel stuk in het aanzicht. Een groot aantal leveranciers geeft een bescheiden korting als hij meerdere huizen in één keer kan doen. Tegelijkertijd zonnepanelen nemen kan zo ook een leuk extraatje opleveren.

Wat zou jij doen?

Gelukkig maken de meeste mensen er geen probleem van als de buren zonnepanelen willen nemen. Maar wat zou jij doen als jouw buurman tegenwerkt?

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Tim Treurniet
Tim Treurniet is journalist in spe. In die rol heeft hij over zeer uiteenlopende onderwerpen mogen schrijven, variërend van sport tot politiek. Door Fritts past ook zonne-energie sinds kort in dat rijtje. Als nieuwkomer in de wereld van duurzame energie probeert Tim zoveel mogelijk kennis te vergaren om deze later te delen met jou als lezer.

Comment Section

2 reacties op “Wat vindt de buurman van jouw zonnepanelen?Door Tom op 23 februari 2016

Woon in een VVE die geen voorstanders zijn van zonnepanelen.
Hebben nog steeds vooroordelen dat ze te duur zijn en niks opleveren.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.