Wat vindt de buurman van jouw zonnepanelen?
23 februari 2016 
2 min. leestijd

Wat vindt de buurman van jouw zonnepanelen?

We hebben ze bijna allemaal en sommige geluksvogels zelfs vier: buren. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, spelen buren ook binnen de zonne-energiebranche een belangrijke rol. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Bonje met de buren

Laten we beginnen met de negatievelingen. Lang niet iedereen staat te springen om zonnepanelen. Het kan dus zomaar zijn dat jij met je goede bedoelingen over wil stappen op zonne-energie, maar dat je buurman dat helemaal niet ziet zitten. In veel gevallen zijn mensen bang dat de panelen op het dak van de buurman een lelijk aangezicht geven.

Het plaatsen van zonnepanelen kan in heel veel gevallen zonder vergunning. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel is het daarom ook niet nodig om het vooraf bekend te maken, zodat mensen bezwaar aan kunnen tekenen. Wie maling heeft aan het gezeur van de buurman (of buurvoruw) kan dus gewoon zijn gang gaan.

Er zijn ook voldoende mensen die het bezwaar van de buren wel serieus nemen. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend. Het is niet aan ons om te zeggen wat je moet doen als de buurman tegenwerkt, al kan een goed gesprek wonderen doen. Of spreek af om een deel van het door jou bespaarde geld over te maken aan een goed doel naar zijn keuze.

‘Dat wil ik ook!‘

Meelopen met een ander is één van de belangrijkste motieven om zonnepanelen te nemen. Sommigen hebben een familielid dat zich in de duurzame energie heeft gestort en anderen hebben een buurman die panelen op zijn dak heeft liggen. Mensen moeten soms bewust worden gemaakt van de voordelen die zonne-energie met zich meebrengt. Ze zien dan opeens in dat niet alleen het gras, maar ook de energie groener is bij de buurman. Het dak van de buren leent zich bovendien uitstekend om een beeld te krijgen van panelen op je eigen dak.

We zien regelmatig dat in een straat meerdere huizen zonnepanelen hebben. Toeval? Waarschijnlijk niet. Goed voorbeeld doet goed volgen en als er één schaap over de dam is… Onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten toonde enkele jaren geleden al aan dat mensen sneller geneigd zijn zonnepanelen te kopen als de buurman ze ook heeft. De kans dat deze mensen ook over zouden stappen op duurzame energie groeide zelfs met ruim 50 procent.

Even overleggen

In beide gevallen is het altijd goed om even met je buren te overleggen over je plannen. Zo hoor je het wellicht wanneer ze niet zitten te wachten op zonnepanelen, maar het is nog belangrijker als ze wel heel enthousiast zijn.

Mochten jouw buren je voorbeeld volgen en na een tijdje ook panelen nemen, is het wel zo netjes als het er enigszins hetzelfde uitziet. Het zou vervelend zijn als jouw zonnepanelen zwart zijn en kaarsrecht liggen, maar de blauwe van de buren schots en scheef. Als dezelfde installateur beide huizen kan doen, scheelt dit een heel stuk in het aanzicht. Een groot aantal leveranciers geeft een bescheiden korting als hij meerdere huizen in één keer kan doen. Tegelijkertijd zonnepanelen nemen kan zo ook een leuk extraatje opleveren.

Wat zou jij doen?

Gelukkig maken de meeste mensen er geen probleem van als de buren zonnepanelen willen nemen. Maar wat zou jij doen als jouw buurman tegenwerkt?

Over de schrijver
Tom
Door

Tom

op 23 Feb 2016

Woon in een VVE die geen voorstanders zijn van zonnepanelen. Hebben nog steeds vooroordelen dat ze te duur zijn en niks opleveren.

Cathérine
Paul Steunenberg
Door

Paul Steunenberg

op 27 Mar 2020

Mijn buren hebben ook zonnepanelen laten installeren. Het zijn prima mensen die op de blauwe ogen van hun leverancier vertrouwen. Deze firma heeft echter de dakgoot aan de kant van onze buren vernield door dwars door de (nieuwe) zinken goot te boren. Ik zag dat toen ik de dakgoot ging schoonmaken. De dc-kabel loopt LOODRECHT door de goot en is met een kwak siliconen 'afgewerkt' maar zit nu al los. Daardoor lekt het regenwater onder het zink door in de houten gootvloer. Dat lekwater komt na verloop van tijd ook onder het zink van mijn nieuwe dakgoot. Ik heb de buurman gezegd dat de goot vernield is en dat hij er een loodgieter bij moet halen op kosten van de 'installateur'. Maar gisteren is deze installateur langs geweest en heeft 't probleem (volgens de buurman) verholpen door er een nieuwe kit op de smeren. Het is toch om razend te worden dat dit soort installateurs je dakgoot vernielen.

Johan Bonsink
Door

Johan Bonsink

op 16 Aug 2020

Mijn buurman heeft een extra brandverzekering afgesloten voor de zonnepanelen op mijn dak (twee-onder-een-kap). Nu wil hij deze extra kosten op mij verhalen.

Jeannette
Door

Jeannette

op 29 Aug 2020

Wij hebben interesse in panelen op het dak en op het dak vd garage. Echter deze staat deels (qua gezicht) op de grond vd buren. Vanaf boven zijn het twee schuren die gelijkmatig in het midden staand vd erfgrens echter zij hebben kadastraal 1 kwart binnen en wij 3 kwart. Het lijkt dus van de buitenkant hun dak maar behoort bij ons. Kunnen zij bezwaar maken? Het is van ons maar het lijkt dus hun deel. Tis gek maar zo allebei gekocht.

van dijk
Door

van dijk

op 10 Nov 2022

omvormers kunnen een hoop herrie maken als je gevoelig bent voor laag frequent geluid en als ze aan een houten muur hangen of een enkel steens muur dan kan je een groot probleem hebben weet ik inmiddels er wordt te licht gedacht over geluid door elect ap

Eddy
Door

Eddy

op 15 Dec 2022

Bij ons was de omvormer te dicht bij het plafond opgehangen, waardoor de ventilatoren vaak vol aangingen om te kunnen koelen. Na veel discussie met de leverancier, is deze verplaatst en hangt nu buiten in de schaduw. Wat ik iedereen aanbeveel om te doen.

Reactie plaatsen