Zonne-energie Tools
17 november 2013 
1 min. leestijd

Zonne-energie Tools

Nieuw op fritts.nl. De helemaal gratis handige rekentools voor zonne-energie. De fillfactor rekentool voor zonnepanelen is al bekend er erg veel gebruikt. Deze wordt nu aangevuld met 2 rekentools voor het berekenen van het verlies op de kabels.

En binnenkort komen er nog 2 handige tools bij. Zelf de terugverdientijd berekenen. U kan zelf een aantal factoren invoeren zoals de stijging van de elektriciteitsprijs. En dan komt er ook een tool bij voor het eenvoudig berekenen van de zonne-energie opbrengst. Met deze 2 handige tools kan u zelf  makkelijk de offertes controleren.

Bekijk hier de handige zonne-energie tools

Kabelverlies

Er komen veel vragen binnen over bijvoorbeeld het berekenen van de kabelverliezen.

De kabel tussen de zonnepanelen en de omvormer geeft altijd verlies. De energie wordt getransporteerd over de koperen leiding. Koper is 1 van de best geleidende materialen en dus valt het verlies mee. Maar de weerstand in de kabel is er altijd. Er zijn 4 factoren die een rol spelen in het verlies namelijk: de diameter (dikte) van de kabel, de lengte, de spanning en de stroom. Het verlies is te berekenen met een ingewikkelde formule maar gelukkig heel simpel met deze tool hieronder.

Deze tool geeft 2 soorten verliezen:

Maximaal verlies

Dit is het verlies wat optreedt als de zonnepanelen maximaal produceren. Dit gebeurt hooguit enkele uren per jaar. Dit is van belang voor de veiligheid. Het echt maximale verlies volgens de norm mag 5% zijn maar het is aan te raden hier ruim onder te blijven.

Jaarverlies

De zonnepanelen produceren niet continu 100% energie. Het jaarverlies is dus lager dan het maximale verlies. Voor het haarverlies gaan we uit van maximaal 1%. Maar je wilt altijd zo min mogelijk verlies hebben want hier geldt elke procent kost energie en dus geld. Het is mogelijk het verlies te beperken door dikkere kabels te gebruiken.
Bekijk hier de handige zonne-energie tools

Over de schrijver
Reactie plaatsen