Het gaat goed met zonne-energie. Het CBS maakte onlangs bekend dat de 2 Gigawatt grens gepasseerd is in 2016. Giga klinkt als veel en dat is het ook. Het zijn ongeveer 8 miljoen zonnepanelen. En dat terwijl we in 2012 al blij waren met 1 miljoen zonnepanelen. Zo snel gaat het!
2016: Beste jaar ooit
Het aantal zonnepanelen groeit al 10 jaar flink en vrijwel elk jaar is het ook weer meer dan het jaar daarvoor. En 2016 was een absoluut top jaar met 525 Megawatt. Ofwel zo’n 2 miljoen zonnepanelen.
De groei lijkt met name te danken aan de doorbraak van grote systemen. Voor vele jaren was de grote meerderheid van het totaal vermogen te danken aan particulieren huishoudens. Door de lage zonnepaneel prijzen en SDE+ subside voor grote systemen zijn deze populair en geeft de Nederlandse zonne-energie markt een extra push.
Hoeveel systemen zijn er geïnstalleerd?
Er zijn sinds vorig jaar 409.812 zonne-energie systemen geregistreerd in Nederland. Op een totaal van 9,5 miljoen elektriciteitsaansluitingen heeft 4,3% van de particuliere en zakelijke aansluitingen zonnepanelen.
Uit de cijfers van Energie in beeld is niet te bepalen hoe de verdeling is. Waarschijnlijk is de penetratie zonnestroomsystemen bij koopwoningen veruit het hoogste en bereikt mogelijk bijna 10%. Daar kunnen we trots op zijn maar er moeten meer zonnepanelen bij.
Wat zijn de trends?
Zonnepanelen zijn gelukkig populairder dan ooit en dat zullen ze nog wel even blijven. De populariteit is natuurlijk mede afhankelijk van regelingen zoals salderen en SDE+ maar het lijkt vrijwel zeker dat 2017 en volgende jaren zeker succesvol zullen worden.
De belangrijkste trends die voor deze groei zullen zorgen zijn:
- Grote projecten !!
- Huurwoningen
- Collectieve zonnepaneelprojecten (crowdfunding en postcoderoos)
- Lease
- En uiteraard de particulieren die al jaren stabiel investeren
Betrouwbaarheid data
Het registreren van zonnepanelen systemen is pas sinds een aantal jaar verplicht. Aan de hand van gegevens van de netbeheerders, registraties en enquêtes bij zonnepanelen bedrijven worden schattingen gedaan. De data van het CBS en Energie in beeld vormen een goede indicatie van het totaal vermogen en waarschijnlijk is het vermogen in de praktijk nog hoger. Peter Segaar is al jaren de autoriteit op het gebied van statistiek en kritisch over de beschikbare data. Lees meer over de statistiek op zijn blog Polder PV.
Danique
op 23 Jan 2018Lex Schiebaan
op 01 Feb 2018Bert
op 25 Oct 2018Stefan
op 05 Sep 2019