Zonnepanelen Ikea

*IKEA ZONNEPANELEN UPDATE 9 JANUARI 2017: ZIE ONDERAAN BLOG

Binnenkort bij de IKEA: zonnepanelen bouwpakket. Inclusief heldere handleiding en mooi weer garantie. De SǾNBY?

Nee grapje. Maar IKEA gaat wel volop zonnepanelen leveren en door installateurs laten installeren. Ze hebben zelfs de ambitie om ’s werelds grootste zonnepanelen leverancier aan huishoudens te worden. Niet geheel toevallig heeft de Zweedse meubelgigant Nederland uitgekozen als één van de drie landen om te beginnen. En dat vind ik goed nieuws, want hoe meer mensen in contact komen met zonnepanelen des te beter.

Hoe werkt het?

IKEA gaat geen eigen zonnepanelen maken en verkopen. Hier werken ze voor samen met verschillende leveranciers en installateurs. Dat IKEA Nederland, Engeland en Zwitserland heeft uitgekozen om te testen klinkt logisch. Elk land heeft zijn eigen regels, type huizen en daken en smaak. Het zal dus per land puzzelen worden hoe de aanpak gaat worden.

Wat we wel al weten is dat IKEA voor simpelheid en transparantie gaat. Juist deze manier van aanpak kan er voor zorgen dat veel IKEA-bezoekers die nu niet eens over zonnepanelen nadenken toch hun eigen energie gaan opwekken. En met wereldwijd 770 miljoen bezoekers per jaar zou dat zo maar eens een gigantische impact gaan hebben.

Ikea al leider op het gebied van zonnepanelen

IKEA had het al lang door. Zonnepanelen zijn super duurzaam en stiekem is de energie ook nog eens lekker goedkoop. Het past dus helemaal bij de duurzame ambities van IKEA om zonnepanelen op hun eigen daken te leggen. Ze hebben lekker de ruimte dus dat is wereldwijd al volop gedaan en vorig jaar is de nieuwe IKEA in Zwolle voorzien van maar liefst 5.500 zonnepanelen.

Al eerder geprobeerd

IKEA heeft al zonnepanelen verkocht in Nederland maar dat was helaas van korte duur. Ze hadden net de pech om precies de verkeerde leverancier te kiezen. Het Chinese bedrijf Hanergy mocht voor alle IKEA-vestigingen de materialen leveren en installeren. Naast dat hun dunnefilm zonnepanelen niet echt het neusje van de zalm (gravlax) waren ging het vervolgens erg slecht met Hanergy door verschillende financiële problemen. Afgelopen jaar maakte Hanergy maar liefst 1,5 miljard! dollar verlies. Het is dan ook niet gek dat IKEA het contract met Hanergy niet verlengd heeft en een ander pad is ingeslagen.

 Zou jij zonnepanelen bij de Ikea kopen?

Ik ben benieuwd wat jij van de plannen van Ikea vind. Zou jij ze kopen? En waarom? Laat hieronder een reactie achter.

*Update 9 januari 2017:

Sinds een week heeft IKEA commercials op tv waarin ze het belang van duurzaamheid uitleggen. In deze commercial biedt IKEA aan om bij jou thuis zonnepanelen te installeren. Waar de blog vorige keer eindigde met het bericht dat de leverancier van zonnepanelen voor IKEA failliet was gegaan, is IKEA op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. We krijgen veel vragen over de kwaliteit van de aanbieding van IKEA, dus reden om er wat aandacht aan te geven.

Wat biedt IKEA aan?

Voor het aanbieden van zonnepanelen werkt IKEA samen met Solarcentury. Zij zullen de zonnepanelen komen installeren. Het is niet precies duidelijk welke panelen IKEA aanbiedt. Op hun website spreken ze over de keuze tussen zwarte monokristallijn of blauwe polykristallijn zonnepanelen. Er is verder niet gespecificeerd om welk merk het gaat. Daarnaast bieden ze een keuze aan in omvormer. Bij IKEA kan je kiezen tussen een ‘traditionele’ Goodwe omvormer, of iets meer betalen voor een Solaredge omvormer.

In het verleden gaf IKEA ook een opbrengstprognose. Hier zijn ze vaak op aangesproken, aangezien deze prognose voor de meeste huishoudens te positief zou zijn. Hier zijn ze dan ook vanaf gestapt. IKEA geeft wel 6 jaar garantie op de installatie, daarvan zijn we niet echt onder de indruk. Al is een garantie van een groot concern vaak wel betrouwbaarder dan van relatief kleine partijen.

Is het een goede deal?

Bij Fritts krijgen we vragen of de aanbieding van IKEA een goede deal is. Volgens ons kan je dit alleen weten als je het vergelijkt met andere aanbieders en andere offertes. De prijs lijkt redelijk marktconform. SolarEdge is een kwalitatief goede omvormer, maar daar betaal je dan ook meer voor. Aangezien we niet weten om welk merk zonnepanelen het gaat, kunnen we daar geen uitspraak over doen.

Om zeker te weten dat je een goede deal krijgt, kan je beter ook bij andere partijen een offerte opvragen. We helpen je graag met vergelijken. Vraag snel bij Fritts offertes op bij installateurs bij jou in de buurt. Dan maken wij een gratis analyse van jouw dak en helpen we met het vergelijkbaar maken van je offertes! Vraag snel, gratis en geheel vrijblijvend offertes aan via onze offerte vergelijker. 

Over de schrijver
Frank
Door

Frank

op 25 Jan 2017

Als er ook maar even tijd was gestopt in het invullen van de ikea site op solarcentury had je kunnen zien dat ze werken met Canadian Solar (poly) en JA Solar panelen (Mono).Volgende keer iets meer moeite doen bij een update van je artikel?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Mar 2017

Hoi Frank,Bedankt voor je reactie. Ten tijden van het schrijven was dat natuurlijk niet bekend anders had ik dat wel vermeld. Bedankt voor de toevoeging.Groeten, Lex

B. van de Geer
Door

B. van de Geer

op 16 Nov 2017

Ik heb 2 offertes liggen. Van de Vereniging Eigen Huis en IKEA, wat mij opvalt is dat IKEA inderdaad veel positiever rekent met zijn opbrengst per jaar voor de panelen. Op internet heb ik één bereken methode gevonden aantal panelen x capaciteit per paneel (Wp) x omrekeningfactor 0,86 (86%) x verminderingsfactor 0,96 (96%)= Opbrengst per jaar kWh.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 01 Feb 2018

Deze formule kan je niet hanteren. Is voor elke situatie en locatie verschillend. Alleen de juiste software kan de opbrengst juist berekenen.Groeten, Lex

Michel Jaraisy
Door

Michel Jaraisy

op 28 Nov 2017

Ik heb een offerte aangevraagd via Ikea met 15% korting (Ikea famliy card) op het totaal prijs, en tot mijn verbazing blijkt het 1000 euro duurder dan de vraagprijs voor precies hetzelfde systeem met montage op internet. Contact met solarcentery gezocht en kreeg toch te horen dat ze een beter service leveren! Belachelijk voor een duizend euro voor een totaal bedrag van 7000

Judith
Door

Judith

op 30 May 2018

Hoi lex , Wij zijn ons ook aan het verdiepen in zonnepanelen van ikea . Natuurlijk ook andere offertes op gevraagt . Ondertussen zie ik door de bomen het bos niet meer . Want ja ikea is een groot concern en dat is positief . Maar ze komen liever niet langs om een offerte te bespreken. Dus alles op afstand . Daarbij is het een kliksysteem van ikea , terwijl ik online lees dat geschroefd systeem beter en steviger is . Wij hebben ook een kleine installateur een offerte laten maken . Die bieden wel een geschroefd systeem ,met een chinees paneel . Solar trina . Maar dat mijn twijfel wat als deze installateur failliet gaat ? Hoe haal ik dan mijn garantie bij solar trina ? Ook essent en sungevity sturen braaf offertes op maar langskomen doen ze niet aan . Van afstand kunnen ze vanachter hun pc al zien hoe het met de meterkast staat enz. Ondertussen weet ik het dus echt niet meer . Misschien tips ? Mvg judith en mark

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi Judith en Mark,Op onze community vind je veel enthousiatelingen (waaronder ik) die je graag verder helpen. Voor en nadelen kan je zo beter tegen elkaar afwegen. Zie: https://community.fritts.nl/En tip: bekijk ook eens de training. Die helpt je door het hele aankoopproces.Groeten, Lex

Ronald
Door

Ronald

op 02 Nov 2019

Je jaargebruik is makkelijk online op te vragen. Energiebedrijven die je willen hebben toveren zo je jaargebruik tevoorschijn

Sophie
Door

Sophie

op 12 Mar 2019

Ik heb ook een offerte aangevraagd bij IKEA / Solarcentury. Ik kreeg een snelle reactie en goed informatie. De prijs was ongeveer gelijk aan andere offertes en ze konden al snel installeren.Ik ben erg tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Marina
Door

Marina

op 19 Jun 2021

Weet je iets over Ikea zonnepanelen in Spanje

Reactie plaatsen