Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Deel 3/3
05 maart 2015 
3 min. leestijd

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Deel 3/3

Deel 3 van de 3 belangrijkste punten waarom er uiteindelijk besloten wordt geen zonnepanelen te kopen:

  1. Onzekerheid overheid en salderingsregeling.
  2. Straks zijn er betere panelen met hogere efficiëntie.
  3. Zonnepanelen worden steeds goedkoper.

Waarom de prijs niet snel meer daalt?

Ik ben nu 8 jaar actief in de zonne-energie. Eén van de belangrijkste punten, waarom ik in 2006 dacht van dat zonne-energie wordt het wel, is de continue prijsdaling. Vroeger was een zonnepaneel veruit het duurste component in een zonnestroom systeem. Het vormde 75 % van de totale prijs van het zonnestroom systeem.Zonnepaneelprijs 2008

Door de prijsdaling is het component zonnepaneel in de totaal prijs nu nog maar 35% (30 – 45% afhankelijk van de grootte van de installatie, hoe groter het systeem hoe hoger het component zonnepaneel).

Zonnepaneelprijs 2015

Stel dat de prijs voor het zonnepaneel halveert (wat ik niet verwacht voor 2020 want als elke verdubbeling van de productiecapaciteit leidt tot een prijsdaling van 20% zie onderaan uitgelegd. Voor een halvering zijn dus 8x!!! zoveel fabrieken nodig dan nu op de hele wereld staan.)

Zonnepaneelprijs halvering

Voor een aanzienlijk lagere prijs van je complete systeem moet je dus nog jaren wachten. In die jaren mis je ook opbrengst en dat weegt totaal niet op tegen de lagere prijs. Het verschil van 18% is bijvoorbeeld het geld wat je kwijt bent als je nu geen zonnepanelen koopt en 1,5 jaar wacht. En over 1,5 jaar is de zonnepaneel prijs echt niet zoveel gedaald. De kans dat je de loterij wint is in ieder geval veel groter. Zonne-energie is fantastisch en hoe goedkoper hoe beter maar de snelle daling is er uit. Zie ook de onderstaande grafieken.

De verdieping

Ik heb er een mooi plaatje bijgezocht uit 2006. Het jaar dat ik geïnteresseerd raakte in zonne-energie. Dat kwam door het boek Solar Revolution van Travis Bradford. Ik was zeer sceptisch over zonne-energie want dat zal het wel nooit gaan worden. Tot dat ik 3 bladzijdes in het boek had gelezen. WOW! En dan niet alleen wat voor rol zonne-energie in de toekomst ging doen maar vooral dat het gewoon prijstechnisch interessant zou worden……………… in 2027!!!!!!

Prijs Zonnepanelen 2006 SR

Maar gelukkig is dit niet het geval en zitten we nu al lang op het prijsniveau wat in 2006 voor het jaar 2027 werd voorspelt 🙂

Hoe kan het dat we nu al op het prijsniveau van 2027 zitten?

Dat zien we in de onderstaande grafiek. Elke keer als de totale productie verdubbeld daalt de prijs met 20% (18-21% in verschillende bronnen). Dit geeft een prachtige rechte lijn vanaf 1980 die min of meer gevolgd wordt tot…… 2010. Dit komt doordat de Chinezen toen massaal zijn ingehaakt en er opeens veels te veel productie capaciteit was waardoor er (ver) onder kostprijs verkocht moest worden. Want wat moet je met een fabriek die niet produceert? Chinese logica of Chinese tactiek: hoe concurreren we de rest van de wereld weg?
Prijsdaling

Door de gigantische prijsdrop kopen we sinds 2012 zonnepanelen tegen ongeveer de kostprijs (de prijs voor de componenten + fabriek + transport). Als er niets verdient op een product maakt een bedrijf automatisch verlies want het personeel e.d. moet ook nog betaald worden. Totdat de Europese Unie en de Verenigde Staten hier wat aan gingen doen door middel van importheffingen en minimum prijzen. Hier kan je voor of tegen zijn maar je ziet nu wel dat veel bedrijven eindelijk weer eens een beetje operationele winst draaien. En dan praat je niet over het compenseren van de verliezen.

Lagere prijs? Eigenlijk gaat de prijs omhoog!

De prijs stabiliseert omdat de grondstoffen zoals glas en aluminium een wereldmarktprijs hebben. De silicium prijs bestaat voor meer dan 90% uit energie (er moet tot hoge temperaturen verwarmd worden) en is volgens de experts al vele jaren te laat. Er zit dus geen ruimte in de paneelprijs en het enige is opschalen. Maar van 1 naar 2 GW is relatief eenvoudig. Van 100 naar 200 naar 400 naar 800 GW is een hele uitdaging.

Waarom gaat de prijs dan omhoog?

Zonnepanelen worden verkocht in Dollars en zoals bekend staat de Euro al een tijd onder druk t.o.v. de Dollar. Waar een euro vorig jaar nog 1,35 Dollar opleverde is deze nu nog 1,10 Dollar waard. Door termijn contracten is dit nog niet volledig in de prijs mee genomen maar op zeer korte termijn wordt dit merkbaar. De zonnepanelen prijs kan dus wel eens 10-20% stijgen komende tijd. Maar ook dit maakt niet zoveel uit want we hebben gezien dat het zonnepaneel maar 1/3 van de totaalprijs is.

Over de schrijver
Tom
Door

Tom

op 20 Apr 2015

Reactie: Mooi, maar ik zit in een appartement 4 hoog met een balkonnetje op het zuiden. Het is niet toegestaan om panelen aan de buitenkant te plaatsen. Nu dacht ik zelf aan 1 paneel die ik op mijn balkon kan plaatsen, zodat ik toch een beetje stroom op kan wekken. Wat heb ik dan allemaal nodig en waar kan ik dat het beste niet te duur bestellen?

Lex
Door

Lex

op 20 Apr 2015

Hallo Tom, Dat is jammer inderdaad. Is gezamenlijk zonnepanelen plaatsen geen optie? De set bestaat globaal uit een zonnepaneel, micro-omvormer en bevestigingssysteem. Enphase levert hier een compleet setje van zie: http://enphase.com/nl/solarstation/ Zelf samenstellen is natuurlijk ook mogelijk. Succes. Groeten, Lex

Tom
Door

Tom

op 20 Apr 2015

Dankje Lex, Helaas krijg ik geen melding als er een reactie is. Ik moet even kijken of die SolarStation 5 ook met één paneel kan, want mijn balkon is maar 6m2 ;-) Dus als je nog andere ideeën hebt hoor ik ze graag? Groeten van Tom

LAND of GOOD
Door

LAND of GOOD

op 17 May 2020

ben ik dan volledig onafhankelijk als ik een eigen zonnepaneel hebt? of moet ik aan iets bijdragen? dank je wel!

Reactie plaatsen