Hoe zit het met een slimme meter en zonnepanelen? Moet je verplicht een slimme meter laten installeren als je zonnepanelen krijgt? En wat zijn de voor- en nadelen van een slimme meter als je zonnepanelen hebt? Lees het in onderstaande blog.
Er zijn 2 kampen in slimme meter land. Zwaar voor en zwaar tegen. Het is dus zwart/wit en wat het beste bij jou past ligt aan jou visie.
Voordelen slimme meter:
- Inzicht in elektriciteits- én gasverbruik ( inzicht in piek en sluimerverbruik kan voor besparingen zorgen)
- Geen hoge eindafrekeningen achteraf.
- Leuk om te zien in bijvoorbeeld een app.
- Handig op je kinderen op te voeden.
- Geen meterstanden meer door geven.
Nadelen slimme meter:
- Privacy.
De slimme meter stuurt data naar een portal. Hoe vaak dit gebeurt is afhankelijk van je instellingen. Standaard is dit maar 6 keer. Bij een app is dit bijna per seconde. Aan de data kan je een hoop zien. Is iemand thuis? Doe je de was? Sommige mensen hebben dit liever niet.
Voordeel draaistroom meter t.o.v. slimme meter:
- De draaistroom meter geeft geen meterstanden door aan de netbeheerder.
- Hij draait net zo hard terug als vooruit.
Met het oog op de salderings regeling die waarschijnlijk in 2020 over gaat in een aangepaste regeling is de draaistroom meter dus interessant. Maar zoals je onder het kopje toekomst zal lezen zal uiteindelijk iedereen een slimme meter krijgen. En zeker voordat de salderingwet wordt aangepast want de overheid heeft al aangegeven dat er nooit ongelijkheid mag ontstaan tussen mensen met een slimme meter of draaistroommeter.
Wat is er slim aan een slimme meter?
Eigenlijk helemaal niets. Nou ja: hij kan het elektriciteitsverbruik door geven. Dat konden de oude meters inderdaad niet zelf. Maar om hem nou slim te noemen is ook weer overdreven. Dan is een auto met navigatie toch even wat slimmer. Laat staan een smartphone. Misschien zit het slimme wel in de data die je met de slimme meter kan uitlezen. Deze data kan je analyseren om vervolgens acties te ondernemen. Maar dat gebeurt door bijvoorbeeld apps en software. Dus echt slim is de slimme meter zelf niet.
Moet ik hem vervangen?
Op dit moment is het niet verplicht om een bestaande meter door een slimme meter te laten vervangen. Je kan hem dus weigeren. Als je een aanbod krijgt voor het vervangen van de meter als je zonnepanelen gaat installeren dan is het soms wel noodzakelijk. Sommige meter kunnen namelijk niet terug tellen. En dan zou het ten koste gaan van je eigen opbrengst. Soms zeggen de netbeheerders dat de kWh meter niet geijkt is om terug te leveren. Dat is natuurlijk zo maar is dat echt een probleem of geeft dat een hele kleine afwijking.
Toekomst:
Wat er ook gebeurt en of je het nu wilt of niet. Iedereen krijgt een slimme meter. Waarom is heel simpel: het is nodig om het net in de toekomst in het gareel te houden. In België kunnen ze er alles over vertellen.
Dat het tot nu goed ging op het net kwam door 2 dingen. Het verbruik was goed te voorspellen en de energiebron was stabiel (kern + kolen en gas om snel bij te stoken). Het verbruik verandert door bv. elektrische auto’s, flexibel werken en energiebesparingen door b.v. LED lampen. Door de noodzaak van duurzame energie zal het aanbod ook veranderen en meer gevoed worden door wind en zon. Het vraag en aanbod spelletje wordt dus alleen maar spannender.
Gelukkig hebben we ook steeds meer IT die heel handig om kan gaan met dit soort vraag stukken. De aandelen koersen worden tegenwoordig bepaalt door computers die de vraag en aanbod van aandelen reguleren. Ditzelfde gebeurt op grote schaal ook al met elektriciteit.
Vraag en aanbod betekend ook dat de prijs continu fluctueert. Wat heel raar is want op een mooie zonnige dag met veel wind is er stroom teveel. Dan moet je dus blij zijn als er überhaupt afnemers zijn. Waarom moeten deze dan de volle mep betalen. En als er veel vraag is waarom moeten we dan niet meer betalen. Heel vreemd.
We gaan dus allemaal op verschillende momenten een ander bedrag betalen. Misschien niet per seconde maar zeker per dag en waarschijnlijk wel per uur. Het gaat dus ook heel interessant worden om bijvoorbeeld energie uit je elektrische auto om 8 uur ’s avonds te verkopen tegen 50 cent en om ’s middags te laden voor 5 cent. Of nog beter met je eigen zonnepanelen.
De meeste bedrijven hebben al vele jaren een “slimme” meter. In ieder geval een meter die elk kwartier het verbruik door geeft. Nu de consument nog en dan wordt het pas echt leuk.
Het duurt dus misschien 2 of 10 jaar maar uiteindelijk zal iedereen een slimme meter krijgen. Of je het wil of niet.
Slimme meter en zonnepanelen
Is een slimme meter nou echt zo spannend. Ja het creëert data en die data is privacy gevoelig. Maar in tijden dat de discussie over privacy oplaait is dit misschien wel de minste. Wat wil je zien aan electiciteitsdata. Ja je kan zien dat je op vakantie bent. Het is dus uiteraard van belang dat de netbeheerders dit zo veilig mogelijk bewaken en dat je niet iedereen toegang geeft tot je data. En uiteindelijk moeten we er allemaal aan.
Aan de positieve kant valt een hoop te halen. Inzicht in je verbruik maakt je bewust van wat je eigenlijk verbruikt. En dan zijn de eerste besparingen snel gemaakt. En als je dat combineert met de opbrengsten van je zonnepanelen wordt het helemaal leuk.
Dus ben je bang voor je privacy en heb je hoop dat de meter niet vervangen wordt voordat het salderen in 2020+ afgeschaft wordt dan moet je lekker je draaistroom meter houden. Vind je het leuk om inzicht te hebben en zie je kansen om te besparen? Dan is de niet zo slimme meter iets voor jou.
Update 20 april 2015:
In een presentatie van Netbeheer Nederland is meer uitleg gegeven over de Slimme Meter. De slimme meter is het gevolg van regels van de EU (EU mandate 441) die voorziet dat EU inwoners voldoende inzicht moeten kunnen hebben in hun energie verbruik. De uitrol van de slimme meter is bepaald in de Grootschalige Aanbesteding (GSA) die in 2014 door de kamer is goedgekeurd. De Slimme meter wordt dus echt overal geplaatst met als doel 80% in 2020. In 2015 worden er 800.000 geplaatst wat oploopt tot 1,4 miljoen meter in 2018.
De oude meters kunnen behouden blijven indien gewenst maar alleen als je niet terug levert. Als je zonnepanelen hebt dan is het verplicht de slimme meter te laten plaatsen omdat de oude meters niet officieel goedgekeurd zijn voor terug levering (staat beschreven in de Metrologiewet).
Plaats een NietzoSlimmemeter
Omdat de oude meters volgens de wet niet geschikt zijn en veel mensen problemen hebben met hun privacy is het sinds kort mogelijk om een slimme meter te plaatsen die geen informatie verzend. De meter wordt dan administratief geblokkeerd. Dit betekent dat de meter geen informatie verstuurt met de GPRS zender. Informatie komt dus niet meer je huis uit.
Voordeel van de NietzoSlimmemeter met een blokkade is dat deze wel het voordeel heeft dat je lokaal de gegevens kan uitlezen. Dan heb je toch het voordeel van het inzicht op je energieverbruik en niet het nadeel van kans op privacy schending.
Gerard
op 18 Nov 2014Lex Schiebaan
op 18 Nov 2014Gerard
op 19 Nov 2014Gerard
op 28 Nov 2014Jan
op 26 Dec 2014Frank H.
op 16 Feb 2015H.Flipsen
op 07 Mar 2015Lex Schiebaan
op 07 Mar 2015pieter
op 11 May 2015Lex
op 13 May 2015EdH
op 29 May 2015Lex
op 03 Jul 2015Peter
op 25 Oct 2015Lex Schiebaan
op 26 Oct 2015Eduard
op 08 Jun 2015Lex
op 08 Jun 2015Bo
op 05 Sep 2015Lex
op 17 Sep 2015Ocin
op 09 Sep 2015Lex
op 17 Sep 2015Gijs Noorlander
op 11 Oct 2015mydv
op 26 Nov 2015Lex Schiebaan
op 05 Jan 2016rob
op 08 Mar 2016Lex Schiebaan
op 08 Mar 2016Rinus
op 05 May 2018R Smith
op 22 Jul 2018Master
op 29 Dec 2018