Slimme meter vervangen bij installeren zonnepanelen
18 november 2014 
4 min. leestijd

Slimme meter vervangen bij installeren zonnepanelen

Hoe zit het met een slimme meter en zonnepanelen? Moet je verplicht een slimme meter laten installeren als je zonnepanelen krijgt? En wat zijn de voor- en nadelen van een slimme meter als je zonnepanelen hebt? Lees het in onderstaande blog.

Er zijn 2 kampen in slimme meter land. Zwaar voor en zwaar tegen. Het is dus zwart/wit en wat het beste bij jou past ligt aan jou visie.

Voordelen slimme meter:

  • Inzicht in elektriciteits- én gasverbruik ( inzicht in piek en sluimerverbruik kan voor besparingen zorgen)
  • Geen hoge eindafrekeningen achteraf.
  • Leuk om te zien in bijvoorbeeld een app.
  • Handig op je kinderen op te voeden.
  • Geen meterstanden meer door geven.

Nadelen slimme meter:

  • Privacy.

De slimme meter stuurt data naar een portal. Hoe vaak dit gebeurt is afhankelijk van je instellingen. Standaard is dit maar 6 keer. Bij een app is dit bijna per seconde. Aan de data kan je een hoop zien. Is iemand thuis? Doe je de was? Sommige mensen hebben dit liever niet.

Voordeel draaistroom meter t.o.v. slimme meter:

  • De draaistroom meter geeft geen meterstanden door aan de netbeheerder.
  • Hij draait net zo hard terug als vooruit.

Met het oog op de salderings regeling die waarschijnlijk in 2020 over gaat in een aangepaste regeling is de draaistroom meter dus interessant. Maar zoals je onder het kopje toekomst zal lezen zal uiteindelijk iedereen een slimme meter krijgen. En zeker voordat de salderingwet wordt aangepast want de overheid heeft al aangegeven dat er nooit ongelijkheid mag ontstaan tussen mensen met een slimme meter of draaistroommeter.

Wat is er slim aan een slimme meter?

Eigenlijk helemaal niets. Nou ja: hij kan het elektriciteitsverbruik door geven. Dat konden de oude meters inderdaad niet zelf. Maar om hem nou slim te noemen is ook weer overdreven. Dan is een auto met navigatie toch even wat slimmer. Laat staan een smartphone. Misschien zit het slimme wel in de data die je met de slimme meter kan uitlezen. Deze data kan je analyseren om vervolgens acties te ondernemen. Maar dat gebeurt door bijvoorbeeld apps en software. Dus echt slim is de slimme meter zelf niet.

Moet ik hem vervangen?

Op dit moment is het niet verplicht om een bestaande meter door een slimme meter te laten vervangen. Je kan hem dus weigeren. Als je een aanbod krijgt voor het vervangen van de meter als je zonnepanelen gaat installeren dan is het soms wel noodzakelijk. Sommige meter kunnen namelijk niet terug tellen. En dan zou het ten koste gaan van je eigen opbrengst. Soms zeggen de netbeheerders dat de kWh meter niet geijkt is om terug te leveren. Dat is natuurlijk zo maar is dat echt een probleem of geeft dat een hele kleine afwijking.

Toekomst:

Wat er ook gebeurt en of je het nu wilt of niet. Iedereen krijgt een slimme meter. Waarom is heel simpel: het is nodig om het net in de toekomst in het gareel te houden. In België kunnen ze er alles over vertellen.

Dat het tot nu goed ging op het net kwam door 2 dingen. Het verbruik was goed te voorspellen en de energiebron was stabiel (kern + kolen en gas om snel bij te stoken). Het verbruik verandert door bv. elektrische auto’s, flexibel werken en energiebesparingen door b.v. LED lampen. Door de noodzaak van duurzame energie zal het aanbod ook veranderen en meer gevoed worden door wind en zon. Het vraag en aanbod spelletje wordt dus alleen maar spannender.

Gelukkig hebben we ook steeds meer IT die heel handig om kan gaan met dit soort vraag stukken. De aandelen koersen worden tegenwoordig bepaalt door computers die de vraag en aanbod van aandelen reguleren. Ditzelfde gebeurt op grote schaal ook al met elektriciteit.

Vraag en aanbod betekend ook dat de prijs continu fluctueert. Wat heel raar is want op een mooie zonnige dag met veel wind is er stroom teveel. Dan moet je dus blij zijn als er überhaupt afnemers zijn. Waarom moeten deze dan de volle mep betalen. En als er veel vraag is waarom moeten we dan niet meer betalen. Heel vreemd.

We gaan dus allemaal op verschillende momenten een ander bedrag betalen. Misschien niet per seconde maar zeker per dag en waarschijnlijk wel per uur. Het gaat dus ook heel interessant worden om bijvoorbeeld energie uit je elektrische auto om 8 uur ’s avonds te verkopen tegen 50 cent en om ’s middags te laden voor 5 cent. Of nog beter met je eigen zonnepanelen.

De meeste bedrijven hebben al vele jaren een “slimme” meter. In ieder geval een meter die elk kwartier het verbruik door geeft. Nu de consument nog en dan wordt het pas echt leuk.

Het duurt dus misschien 2 of 10 jaar maar uiteindelijk zal iedereen een slimme meter krijgen. Of je het wil of niet.

Slimme meter en zonnepanelen

Is een slimme meter nou echt zo spannend. Ja het creëert data en die data is privacy gevoelig. Maar in tijden dat de discussie over privacy oplaait is dit misschien wel de minste. Wat wil je zien aan electiciteitsdata. Ja je kan zien dat je op vakantie bent. Het is dus uiteraard van belang dat de netbeheerders dit zo veilig mogelijk bewaken en dat je niet iedereen toegang geeft tot  je data. En uiteindelijk moeten we er allemaal aan.

Aan de positieve kant valt een hoop te halen. Inzicht in je verbruik maakt je bewust van wat je eigenlijk verbruikt. En dan zijn de eerste besparingen snel gemaakt. En als je dat combineert met de opbrengsten van je zonnepanelen wordt het helemaal leuk.

Dus ben je bang voor je privacy en heb je hoop dat de meter niet vervangen wordt voordat het salderen in 2020+ afgeschaft wordt dan moet je lekker je draaistroom meter houden. Vind je het leuk om inzicht te hebben en zie je kansen om te besparen? Dan is de niet zo slimme meter iets voor jou.

Update 20 april 2015:

In een presentatie van Netbeheer Nederland is meer uitleg gegeven over de Slimme Meter. De slimme meter is het gevolg van regels van de EU (EU mandate 441) die voorziet dat EU inwoners voldoende inzicht moeten kunnen hebben in hun energie verbruik. De uitrol van de slimme meter is bepaald in de Grootschalige Aanbesteding (GSA) die in 2014 door de kamer is goedgekeurd. De Slimme meter wordt dus echt overal geplaatst met als doel 80% in 2020. In 2015 worden er 800.000 geplaatst wat oploopt tot 1,4 miljoen meter in 2018.

De oude meters kunnen behouden blijven indien gewenst maar alleen als je niet terug levert. Als je zonnepanelen hebt dan is het verplicht de slimme meter te laten plaatsen omdat de oude meters niet officieel goedgekeurd zijn voor terug levering (staat beschreven in de Metrologiewet).

Plaats een NietzoSlimmemeter

Omdat de oude meters volgens de wet niet geschikt zijn en veel mensen problemen hebben met hun privacy is het sinds kort mogelijk om een slimme meter te plaatsen die geen informatie verzend. De meter wordt dan administratief geblokkeerd. Dit betekent dat de meter geen informatie verstuurt met de GPRS zender. Informatie komt dus niet meer je huis uit.

Voordeel van de NietzoSlimmemeter met een blokkade is dat deze wel het voordeel heeft dat je lokaal de gegevens kan uitlezen. Dan heb je toch het voordeel van het inzicht op je energieverbruik en niet het nadeel van kans op privacy schending.

Over de schrijver
Gerard
Door

Gerard

op 18 Nov 2014

Uit de media;GROEI ZONNE-ENERGIE GEEN GEVAAR ENERGIENETGeschreven op 18 september 2014energypaal In Nederland worden op steeds meer woningen of kantoren zonnepanelen geplaatst. Het vermogen aan zonne-energie is vorig jaar opnieuw gegroeid en verwacht wordt dat deze groei door zal zetten. Voorlopig is er nog geen gevaar voor het energienet. Lange tijd werd er voor gevreesd: het energienet zou de groei van het aantal zonnepanelen niet aan kunnen. Uit onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en DNV GL (voorheen KEMA) blijkt echter dat dit allemaal wel meevalt. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat het huidige laagspanningsnet de groei van al die opgewekte zonnestroom voorlopig prima aan kan. De huidige distributienetten kunnen tot 16 gigawatt zonnestroom verwerken, terwijl voor 2020 ‘slechts’ een vermogen van 4 gigawatt wordt verwacht. “Dat betekent dat we de komende jaren stevig door kunnen groeien”, zegt Erik Lysen, voorzitter van brancheorganisatie Holland Solar. “Een simpele extrapolatie leert dat we tot 2025 of zelfs 2030 vooruit kunnen zonder maatregelen te hoeven nemen.” Uitbreiding energienet niet nodig De maatregelen die dan genomen moeten worden, zijn volgens Lysen bescheiden. “Denk hierbij aan een betere sturing van de vraag naar stroom en beperkt aftoppen van de pieken in de zomer. Uitbreiding van het net is voorlopig niet nodig.” Inzetten op professionalisering Cijfers van het CBS laten zien dat de elektriciteitsproductie uit zonnepanelen in 2013 voor het derde jaar op rij verdubbelde. De drijvende kracht achter deze groei is de snelle daling van de prijs van zonnepanelen op de wereldmarkt. Lysen is ervan overtuigd dat het aantal zonnepanelen in ons land de komende jaren alleen nog maar meer toeneemt. Bron: Utilities.nl

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Nov 2014

Beste Gerard,Bedankt voor de aanvulling. Klopt inderdaad. In Duitsland hebben ze deze grenzen al bereikt. Door slimme inzet en het op afstand regelen van grote installaties kunnen ze dit goed aan.Dus kom maar op met die zonnepanelen.Groeten,Lex

Gerard
Door

Gerard

op 19 Nov 2014

>>>>draaistroom meter t.o.v. slimme meter<<<<<<<Je kunt denk ik beter spreken over een draaischijf (Ferraris) meter.Bij draaistroom of krachtstroom heb je het over de drie fasen die je van het net krijgt. Krachtstroom komt van het gegeven dat drie fasen inductie motoren gebruik maken van de drie fasen spanning met 120 gr. fase verschil om het magnetisch draaiveld op te wekken. Drie fasen motoren zijn over het algemeen compacter en efficienter dan serie motoren die op een fase draaien.

Gerard
Door

Gerard

op 28 Nov 2014

Uit de media:Elektrotechniek365 Elektrotechniek365 - Redactie Slimme energiemeter mogelijk te hackenExpertartikelen | 2857 keer bekekenSlimme energiemeter mogelijk te hackenDe slimme energiemeter kent diverse nadelen. Zo is dit type meter veelal af te raden voor mensen met zonnepanelen. Zij zijn financieel beter af met een oude ‘domme’ meter die niets weet, maar alleen vooruit of terug kan draaien. Verder krijgt de netbeheerder via de slimme energiemeter verregaande inzage in ons energieverbruik. Hij kan zelfs zien wanneer we op vakantie zijn. De vraag is of dat wenselijk is. Tenslotte wordt de slimme meter aangestuurd door software. En software is altijd te hacken.In Spanje vonden twee hackers onlangs een lek in de beveiliging van slimme energiemeters. Ze wisten diverse versleutelde codes te kraken, waardoor ze toegang kregen tot allerlei gegevens die door de meter naar de netbeheerder worden gestuurd. Zo konden zij zelf het energieverbruik invullen, de rekening naar iemand anders laten sturen en de elektriciteit op afstand uitschakelen.Situatie in NederlandIn Nederland hebben inmiddels ongeveer 600.000 huishoudens een slimme energiemeter. Vanaf 1 januari 2015 krijgen ook de overige huishoudens van hun netbeheerder zo’n meter aangeboden. Men kan er echter voorlopig ook nog voor kiezen om de slimme meter te weigeren. En dat is misschien niet eens zo’n gek idee, gezien de vele nadelen die eraan kleven.Hackbaar of niet?Volgens Netbeheer Nederland zijn de slimme energiemeters in ons land beter beveiligd dan in Spanje. De meters hier hebben stuk voor stuk een unieke beveiligingscode. Daardoor is het lastiger om meerdere meters tegelijk te hacken. Toch ontkent Netbeheer Nederland niet dat de slimme energiemeter mogelijk hackbaar is.Risico’sEen hackbare energiemeter brengt allereerst een risico met zich mee voor de netbeheerder: klanten zouden kunnen gaan frauderen met hun energieverbruik. Er zijn echter nog veel rampzaligere scenario’s denkbaar. Wanneer bijvoorbeeld terroristen de versleuteling weten te kraken, krijgen zij de controle over (delen van) de energietoevoer. Dit lijkt ons absoluut geen wenselijke situatie.Al met al voldoende redenen voor de overheid om de beveiliging van slimme energiemeters nog eens goed onder de loep te nemen. Dan kan men gelijk beslissen welke verbruiksgegevens niet naar de netbeheerder moeten worden doorgestuurd, maar alleen voor de klant zelf zichtbaar moeten zijn. Het is tenslotte niet de bedoeling dat de netbeheerder allerlei gegevens gaat doorsturen aan marketingbedrijven. En is er eigenlijk al eens serieus onderzocht of de straling van slimme energiemeters daadwerkelijk onschadelijk is voor onze gezondheid?

Jan
Door

Jan

op 26 Dec 2014

Slimme meters worden er m.i. om een heel andere reden doorgedrukt. Men kan dan zien wat er afgenomen wordt en teruggeleverd is. Er zal op termijn over alle afgenomen elektriciteit belasting betaald moeten worden en over alle teruggeleverde elektriciteit transportkosten betaald moeten worden. Bij een ferrarismeter is dit niet te achterhalen.

Frank H.
Door

Frank H.

op 16 Feb 2015

Slimme meter ? Voor de energie leverancier ja. Ze zien exact hoe laat je opstaat en naar huis komt. Met hoeveel mensen je in huis bent. En gevaarlijker, wanneer je met vakantie bent. Een hacker staat dan zo bij je binnen. Het ding geeft straling af. Kijk hier b.v. even hier: http://stopsmartmeters.org.ukMocht je ooit in betalings problemen komen door ontslag e.d. dan kan de energie leverancier je van een afstands dicht knijpen ! Ook 's-winters. Iets wat in de oude situatie niet mogelijk is. En die meter laten ze je zelf ook betalen, terwijl die oude meters een leven lang mee gaan.

H.Flipsen
Door

H.Flipsen

op 07 Mar 2015

Dank je Frank H en Jan jullie snappen het wel ! Lex Schiebaan werkt vermoedelijk voor de overheid of voor de energie maatschappij, hij wil het er bij de mensen eigenlijk wel instampen dat ze toch aan de slimme meter moeten, maar de race is nog lang niet gelopen.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 07 Mar 2015

Hallo Harm,Gelukkig niet zeg. Zou er niet aan moeten denken. Heeft u mijn artikel goed gelezen? Ik geef duidelijk aan wat de voors en tegens zijn en iedereen moet kiezen waar hij of zij zich prettig bij voelt.Groeten,Lex

pieter
Door

pieter

op 11 May 2015

In uw artikel : "Slimme meter vervangen bij installeren zonnepanelen" meldt U in de 2015 update dat: "Als je zonnepanelen hebt dan is het verplicht de slimme meter te laten plaatsen omdat de oude meters niet officieel goedgekeurd zijn voor terug levering (staat beschreven in de Metrologiewet)"Ik kan deze verplichting nergens in die wet vinden. Het zal dus wel een interpretatie van een rechter zijn en is dus aan te vechten. Ik ken een PV-installatie waar de degelijke en trouwe ferraris-meter nog gewoon z'n werk doet. Maw volgens mij kun/mag je de "slimme-meter" net zo goed weigeren als je panelen op je dak neer laat leggen. Wat is de juiste actie tav de netbeheerder?? Bij voorbaat dank voor Uw reactie. PvH

Lex
Door

Lex

op 13 May 2015

Hallo Pieter,Het gaat om de ijkingen die gedaan worden. Er wordt niet op gehandhaafd dus voorlopig zal je er echt geen last van hebben. Maar als de netbeheerder het wil mogen ze het vervangen want dat is zo in de wet geregeld.Met de nieuwe Nietzoslimmemeter oplossing is het ook niet meer zo spannend en is het eigenlijk gewoon een vervanging van een meter door een iets modernere meter die allebei gewoon door de meteropnemer uitgelezen moeten worden.Groeten,Lex

EdH
Door

EdH

op 29 May 2015

"Waarom is heel simpel: het is nodig om het net in de toekomst in het gareel te houden." Onzin. Bij de consument thuis wel te verstaan. Ze hebben de wijk-meters al, die bijvoorbeeld een 900Ampere wijk-verdeelkast meten. Daar hebben ze voor net beheersing en controle echt genoeg aan.

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hoi Ed,In wijken waar veel Tesla's geladen worden zie je nu al problemen ontstaan met het trafo station van de wijk. In Utrecht is een wijk waar de hele wijk zonder stroom zit als iedereen om 6 uur thuis komt en gaat laden. Het kan dus wel degelijk helpen.Groeten, Lex

Peter
Door

Peter

op 25 Oct 2015

Hoi Lex, De meeste huishoudens hebben een 1 fase max 35amp aansluiting. Je zou kunnen zeggen dat het net daarop is afgesteld. Al jaren gaat in een hele straat om 18:00 uur zonder problemen de frituurpan de wasdroger en de de combioven. Waarom geven die paar tesla''s nu dan op eens zoveel over belasting. grt Peter

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 26 Oct 2015

Hallo Peter,Een paar Tesla's is wel wat anders dan een frituurpan, wasdroger en combi-oven. Grootste verschillen: > Hogere vermogens (3x16A) is 11kW > Continu gedurende een langere tijd (8uur)Ieder huis heeft een bepaald profiel en gelijktijdigheids- maximum. Met de Tesla's heb je veel verbruik gelijkertijd en dat kan dus problemen geven. Zelfde geldt overigens voor straten met veel zonnepanelen.Groeten, Lex

Eduard
Door

Eduard

op 08 Jun 2015

Beste Lex, 1. Ik ben nu 3.5 jaar (jaar!) aan het proberen om de opbrengst van mijn zonnepanelen gesaldeerd te krijgen. (Ik heb mij in september 2011 aangemeld als leverancier.) Al die tijd verkoopt ENECO dus mijn stroom aan de buurt zonder mij te compenseren. Dat is inmiddels bijna 3 Megawatt. 2. Netbeheerder LIANDER die in mijn streek een monopolie heeft, beweert dat ik een slimme meter moet aanschaffen om de stroom gecompenseerd te krijgen. 3. Mijn meter heeft er een apart telwerk voor teruglevering (Siemens S2AS300). Op basis van welke regeling kunnen ze me nu dwingen een slimme meter aan te schaffen? Het lijkt me dat ik mijn zorg voor het milieu nu moet bekopen met inbreuk op mijn privacy.

Lex
Door

Lex

op 08 Jun 2015

Beste Eduard,Wat vervelend. Heb je het artikel helemaal uitgelezen?En dan bedoel ik met name de update en de NietZoSlimmeMeter die je kan aanvragen?Succes!Groeten, Lex Schiebaan

Bo
Door

Bo

op 05 Sep 2015

Lex. Kan je ook zeggen hoe je dat doet? NietZoSlimmeMeter die je kan aanvragen.

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo Bo,Het woord NietZoSlimmeMeter heb ik denk ik bedacht. Dus dat zal de netbeheerders weinig zeggen.Maar officieel is het een slimme meter die administratief geblokkeerd is (hij zend geen signaal uit). Dat zou ze wat moeten zeggen. Ander hoor ik het graag dan ga ik er even achteraan.Groeten, Lex

Ocin
Door

Ocin

op 09 Sep 2015

In Duitsland is iedereen verplicht om de opbrengst van zijn zonnepaneelinstallatie terug te schroeven naar 70% of het de netwerkbeheerder mogelijk te maken dat de levering tijdelijk wordt stop gezet. Zo gaat de terugverdientijd behoorlijk omhoog.

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo Ocin,Het is inderdaad zo dat de omvormer technisch gezien op afstand (d.m.v. frequentie verandering) terug geregeld kan worden. Dit voor het geval als het netwerk op hol slaat. Voor zover ik weet is dit echter nog nooit toegepast. Voor de terugverdientijd maakt het voorlopig dus nog niets uit.Groeten, Lex

Gijs Noorlander
Door

Gijs Noorlander

op 11 Oct 2015

De hele opzet van de slimme meter is IMHO verkeerd.Prima dat ze intern via een P1 poort bekeken kunnen worden. Graag zelfs! Maar de communicatie met "buiten" is helemaal niet nodig via een GPRS-achtige module. Je zou als netwerkleverancier (dus de Enexis enzo, niet de administratieve leveranciers) prima een simpel signaal op het netwerk kunnen zetten wat een indicatie is van de mate van overcapaciteit en de huishoudens zouden hun gedrag daaraan moeten kunnen aanpassen. Een dergelijk signaal heb je nu ook al in de vorm van een puls die aangeeft wanneer het nacht- en dagtarief in gaat. Maar ook heb je dat de spanning fluctueert over de dag en die fluctuatie correleert met de (lokale) netwerkbelasting.Het idee is heel simpel; Wanneer je de huishoudens kunt laten kiezen om bijvoorbeeld de wasmachine of het laden van je auto, alleen te laten starten wanneer er veel overcapaciteit is, dan bereik je toch een egalisatie van het verbruik en je biedt waarborgen voor de privacy. Het doorsturen van de standen zou nog steeds een gebruiker-geïnitieerd proces moeten zijn, al kan je dat prima semi-automatisch voor elkaar krijgen door iets via de P1 poort. Maar dan heeft de gebruiker tenminste invloed op hoe vaak en hoe gedetailleerd die informatie is. Via een GPRS verbinding heb je dat niet.Ook het initiële idee om de meter op afstand uit te zetten bij bijvoorbeeld wanbetaling, is een nogal praktisch vervelend idee. Zeker gelet op de hoeveelheid fouten die energiemaatschappijen maken in hun administratie. Een mens aan de deur kun je dan nog duidelijk maken waar de fout zit. Een datapakketje door de lucht niet echt.

mydv
Door

mydv

op 26 Nov 2015

Hoi Lex,Je zegt "En zeker voordat de salderingwet wordt aangepast want de overheid heeft al aangegeven dat er nooit ongelijkheid mag ontstaan tussen mensen met een slimme meter of draaistroommeter."Heb je daar ook een bron van?groetjes

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 05 Jan 2016

Hallo Mas,Dat was een presentatie van Netbeheer Nederland tijdens de Solar Solutions van 2014.Dit is onlangs nogmaals bevestigd in de nota behorende bij de behandeling van de STROOM wet."Bovendien is het feitelijk onjuist dat men meer kan salderen met een ouderwetse terugdraaimeter. Of men nu een slimme of een ouderwetse meter heeft, men kan onbeperkt salderen tot en met het eigen jaarlijkse verbruik."Het hele document vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2015/08/27/regels-met-betrekking-tot-de-productie-het-transport-de-handel-en-de-levering-van-elektriciteit-en-gas-elektriciteits-en-gaswet/regels-met-betrekking-tot-de-productie-het-transport-de-handel-en-de-levering-van-elektriciteit-en-gas-elektriciteits-en-gaswet.pdfGroeten, Lex

rob
Door

rob

op 08 Mar 2016

zijn er eigenlijk ook ontwikkelingen gaande waarbij je de zelf opgewekte stroom kan opslaan in accu's ?was van plan zonnepanelen te plaatsen maar als door het salderingsgeneuzel de zonnepanelen niet terugverdiend worden, dan hoef ik ze niet..

Lex Schiebaan
Rinus
Door

Rinus

op 05 May 2018

Verplicht aan de slimme meter is niet verplicht en kan ook niet verplicht worden ,kijk maar in de grondwet EU mensen rechten en de Universele mensen rechten ze mogen je niet verplichten ergens bij te horen ,je bent vrij om gebruik te maken van een dienst maar niet verplicht. Zo is er laatst een rechtszaak geweest tegen de ziekte zorg en is gewonnen op die gronden dus laat je niets wijsmaken door geldwolven .

R Smith
Door

R Smith

op 22 Jul 2018

Netten worden nauwelijks extra belast door de privé zonnecellen. Wat lokaal wordt opgewekt wordt ook veelal lokaal of verbruikt vóór dat het "het huis uit gaat" en betekent dus direct minder belasting van het net. of het wordt "door de buren verbruikt". En die belasten anders het net door het van de centrale af te nemen. De overheid is alleen maar bang voor het mislopen van energiebelasting, en dat is de reden van de verplichte nieuwe meter, zodra de salderingsregeling wordt aangepast.

Master
Door

Master

op 29 Dec 2018

De "slimme meter" prodcueert veel informatie dat niet direct voor de eindgebruiker inzichtelijk is. De BeeClear presenteert deze informatie via de P1-poort wel. De informatie wordt decentraal op een uitneembare SD-kaart opgeslagen. Hiermee wordt maximaal aan de privacy van de eindgebruiker gedacht.

Reactie plaatsen