Verhuizen (of je eerste eigen huis) is hét moment om na te denken over zonnepanelen. Een nieuw huis betekent nieuwe mogelijkheden. Vaak verschuiven de zonnepanelen langzamerhand naar de achtergrond als het verhuizen dichterbij komt. Er moet namelijk al zoveel geregeld worden, over die zonnepanelen denk je later nog wel een keer na. En dat is zonde. Want op de vraag of investeren in zonnepanelen met een nieuwe woning interessant is antwoordt Fritts een volmondig: JA! Het is echter wel belangrijk de volgende aspecten, zoals jouw motivatie, het soort woning, je energieverbruiksgedrag en de beschikbare financiële middelen op een rijtje te zetten.
In deze blog vind je de volgende onderwerpen:
- Een goed verhaal
- Verhuizen en zonnepanelen, wat is nou belangrijk?
- Patronen doorbreken
- Een nieuw huis
- Wat is jouw verbruik?
- Financiering
- De twijfel
- En dan nu: Doorpakken!
Een goed verhaal:
Een goede blog begint met een goed verhaal.
‘Is het een goede investering?’, vroeg de trotse woningeigenaar Minke aan zonnepaneel verkoper Rene die naast haar woonde. ‘Het is zeker een goede investering’, zei zonnepaneel verkoper Rene, want er zijn verschillende manieren om slim de voordelen van investeren in zonne-energie te benutten, juist nu je in aan het verhuizen bent.
Minke, die al druk was met de komst van haar eerste kind, het schuren van de vloeren, het schilderen van de kozijnen, het stukadoren van de woonkamer, het regelen van dubbelglas & een houtkachel, kon de noodzaak van het nu investeren in zonne-energie nog niet duiden. Toch heeft ze een offerte aangevraagd en hulp gekregen met het maken van haar keuze voor echt duurzame energie, van eigen dak. De maandlasten konden structureel worden verlaagd wat het piepjonge gezin ongeveer 500 euro per jaar bespaart. De keuze werd gemaakt. Vanaf februari liggen er 10 zonnepanelen op het dak in Zwolle te shinen. Verhuizen en zonnepanelen blijken een gouden combinatie!
Verhuizen en zonnepanelen, wat is nou belangrijk?
Je hebt je droomhuis gevonden en je bent je aan het voorbereiden op de verhuizing. Daar komt een hoop bij kijken. Duizend dingen lijken meer prioriteit te hebben dan die zonnepanelen. En toch denken we dat je goed moet nadenken over de mogelijkheden om je eigen energie te gaan opwekken, en wel om de volgende redenen:
a. Patronen doorbreken
Verhuizen is een hectische periode waar je een levensfase afsluit en je je voorbereidt op de volgende stap, vaak voor langere tijd. Een verhuizing is daarbij het moment om slimme keuzes te maken en patronen te doorbreken. Je wordt doortastender en doet investeringen van een niet alledaagse omvang. Daarnaast ben je soms ook veel bezig met klussen. Ook dat is voor niet iedereen alledaagse kost, maar als je dan toch technisch bezig bent (stukadoren, timmeren, leidingwerk etc.), maak dan van die mogelijkheid gebruik om door te pakken. Het opwekken van energie met jouw woning ligt nu binnen de mogelijkheden, dus oriënteer je in ieder geval op de verschillende opties. Een huis koop je voor de toekomst, waarom dan niet gelijk nadenken over de energie van de toekomst?
b. Een nieuw huis
Zonnepanelen gaan ontzettend lang mee (minimaal 25 jaar), wie kan zo’n periode nou overzien? Niemand weet of hij of zij de komende 25 jaar nog in hetzelfde huis woont. Gelukkig maakt dat helemaal niet uit.
- Waardestijging van de woning
Nu zonnepanelen gemeengoed worden op de Nederlandse daken (zo’n 10 % van de huishoudens wekt zijn eigen stroom op), zijn er verschillende instanties die het effect van zonnepanelen op een woning bekijken vanuit een financieel perspectief. Bijvoorbeeld; is een woning met zonnepanelen beter te verkopen en levert deze na plaatsen van zonnepanelen meer op? Het antwoord is gelukkig positief (voor onderzoek, zie hier). Dit heeft verschillende redenen. Allereerst is een woning met lagere maandlasten aantrekkelijk, omdat je elke maand een keer uit eten kan gaan van het geld dat je bespaart op je energierekening. De meeste mensen zouden dus meer geld over hebben voor een huis met zonnepanelen. Jij ook?
Daarnaast zijn lagere maandlasten een belangrijk feit voor de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk of de nieuwe eigenaar (in dat geval iemand die een huis gaat kopen met jouw zonnepanelen) de maandlasten wel kan ophoesten. In het geval dat er zonnepanelen op het huis liggen, zijn de maandlasten dus lager en zou het dus eenvoudiger moeten zijn om een financiering te krijgen.
Tot slot hanteren sommige hypotheekverstrekkers een rente die gekoppeld is aan het energielabel van de woning. Je krijgt dus gewoon korting op je hypotheek als je zonnepanelen hebt! Daardoor bespaar je niet alleen op je energierekening, maar betaal je ook elke maand minder hypotheekrente! Geef mij maar zo’n woning met zonnepanelen! Een voorbeeld van een hypotheekverstrekker die rentetarieven hanteert op basis van energielabel is de Triodos bank. Voor meer informatie kan je even kijken op https://www.triodos.nl/nl/particulieren/hypotheken/rentetarieven/
- Verhuisservice
Als jij de komende 25 jaar gaat verhuizen, kan je een aantal dingen doen. Allereerst bekijk je de mogelijkheden om je huis met zonnepanelen te verkopen. Daar krijg je waarschijnlijk een hogere prijs voor (zie bovenstaand). Maar er zijn meer mogelijkheden. Misschien heeft je nieuwe huis ook wel een geschikt dak. In dat geval kunnen de zonnepanelen gewoon mee verhuizen. Denk hierbij aan ongeveer 50 euro per paneel aan kosten. Mocht je nieuwe huis niet geschikt zijn en de nieuwe eigenaar van je oude huis geen zonnepanelen willen? Dan kan je ze gewoon weer verkopen. Zonnepanelen gaan namelijk lang mee.
- De potentie van je nieuwe dak
Zijn de bezwaren om geen zonnepanelen op je nieuwe dak na het lezen van het bovenstaande verdwenen? Mooi! Dan is het nu tijd om eens goed naar je nieuwe dak te kijken. Want wat kan jouw dak opwekken?
Dat hangt af van a) de grootte van jouw dak, b) de oriëntatie en hellingshoek van jouw dak en c) obstakels op en om jouw dak. Samen vormen deze drie punten de opwekcapaciteit van een dak per m2. Dit is een heel belangrijk gegeven. Deze factoren bepalen namelijk de echte instraling van zonne-energie op jouw dak. Dit moet worden vastgesteld met onafhankelijk software en kan niet verschillen tussen aanbieder A en aanbieder B. Het is dus wel handig om bij verschillende aanbieders een analyse/offerte op te vragen. Uiteindelijk wil je deze aanbiedingen vergelijken met een stukje onafhankelijk advies. Hier kan Fritts je goed bij helpen. Vraag eenvoudig offertes aan voor zonnepanelen via de Fritts offerteservice en wij maken een onafhankelijke analyse van jouw dak!
c. Wat is jouw verbruik?
Naast de potentie van je nieuwe dak, is je verbruik erg belangrijk voor het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je wilt kopen. Verbruik? Tja, hoe ziet dat eruit? Dat blijft altijd een moeilijke vraag om te beantwoorden, ondanks dat de vraag zo makkelijk lijkt. Waar is eigenlijk de factuur van je energierekening en wat staat er nou eigenlijk op?
De inhoud van de verbruiksfactuur is als de rosetta stone. Deze factuur is ingewikkeld, omdat er meerdere partijen bij betrokken zijn. De overheid met belastingen, de netbeheerder voor het stroomtransport en de energieleverancier met de vermeende productie (of alleen de tussenhandel – want echt niet elke energieleverancier produceert zijn stroom zelf) en natuurlijk jijzelf, met je verbruik. En dat verbruik op die factuur is dan weer niet alleen elektriciteit, maar ook gas. Het aandeel gas op de energierekening verschilt sterk per huis, door aansluiting op een warmtenet, elektrische boiler en isolatie.
Toch is het verbruik van elektriciteit belangrijk om te weten. Waarom? Het is aantrekkelijk om net zo veel op te wekken als je zelf verbruikt. Met je verbruiksgegevens stroom in de hand kan je namelijk de keuze maken met welke type zonnepaneel je het dak wilt bedekken.
Op het moment dat je genoeg ruimte hebt, kan je kiezen voor het voordelige paneel met een lagere opbrengst per m2, omdat je met meer panelen alsnog je totaalverbruik afdekt. Heb je beperkte ruimte? Dan moet je twee afwegingen maken:
1) wil je meer investeren om mijn volledige verbruik af te dekken (= hogere initiële investering), of
2) vind je het prima om niet het volledige verbruik af te dekken en daarmee een lagere investering te doen in het zonnestroomsysteem, maar daardoor nog wel een bepaald deel te moeten betalen aan de energieleverancier (waardoor je dus fiscale voordelen misloopt).
d. Financiering
Ik zal het niet ontkennen. De kosten gaan voor de baten uit. Daarom heet het ook investeren en heet het niet uitgeven. Je geld aan de energiemaatschappij geef je uit, omdat je het nooit meer terug ziet (nou ja, misschien nog als roetdeeltjes in de atmosfeer). Het idee van investeren is dat je nadenkt, de feiten op een rijtje zet de risico’s afweegt en iets anders doet dan anders. Je toont lef. Je toont initiatief. Je neemt het heft in eigen hand.
Ok, Joris, alles leuk en aardig, maar welke ‘type’ geld kan je daar dan het beste voor aanwenden? (Hier zijn een aantal blogs meer in detail over geschreven, zoals Rendement Zonnepanelen; het eerlijke verhaal en Zonnepanelen kopen – in 5 simpele stappen naar de beste deal)
- Spaargeld
Het gaat in de meeste gevallen van een investering tussen de 3.000 en 6.000 euro. Het bedrag dat je jaarlijks minder uitgeeft kan je direct naar je spaarrekening boeken (doe dat bijvoorbeeld met je voorschotverlaging (en doe dat dan ook echt!)) en je zal maandelijks zien dat het gat dat je nu geslagen hebt in je persoonlijke reserve, maand na maand aangroeit. En tadaa! Aan het eind van het jaar heb je het eerste echt geld bespaard doordat je hebt geïnvesteerd. En de panelen liggen nog steeds op het dak. En ze wekken nog steeds stroom op. Tof hè!
Die zonnepanelen blijven van jou. Ook na jaar 1. Waar je buren zonder zonnepanelen weer 1.000 euro achteruit zijn gegaan en het geld hebben uitgegeven aan het in stand houden van een kolencentrale, heb jij en 1.000 euro op de rekening (van het voorschotgeld, weet je nog) en heb je panelen die niet alleen de ‘terugverdientijd’ meegaan, maar nog zeker 20 jaar hierna.
- Via een schenking
De fiscus is vriendelijk. Wanneer? Als er een herverdelingsvraagstuk ontstaat. De fiscus wil belastingvrijstelling toekennen als dat geld wordt gestopt in een, ja daar komt ie, nieuwe woning of de verbouwing/ verbetering van een bestaande woning. Dit kan tot een bedrag van 100.000 euro. Meer informatie over schenken vind je hier
Een andere mogelijkheid is het schenken in de vorm van een zonnestroomsysteem. Mijn vader kan dus mijn zonnestroomsysteem bekostigen. Hoe gaat de fiscus dat controleren? Dat moet je aangeven via een speciaal belastingformulier. Kijk hiervoor ook even op de website van de belastingdienst.
Buiten al de juridisch aspecten waar ik zelf niet 100% in thuis ben, is er 1 veel mooier aspecten aan schenken of erven. Het gaat om een duurzame (en dan heb ik het niet over het milieu aspect) investering in de vorm van iets blijvends voor ten minste 25 jaar. Dat zonder oprakende bron, constant stroom blijft opwekken. Kijk dat vind ik nou een kadootje voor de volgende generatie. Bedankt vader, bedankt oma, ik zal het geld niet verspillen aan kolen die na het verbranden verdwenen zijn, maar aan zonnepanelen die na het plaatsen op het dak nog voor heel veel jaren goed doen. Concluderend: het is een waardevolle gift, want het effect is nog lang zichtbaar en je vermindert je eigen belastingdruk of dat van de familie.
- Verruiming van je hypotheek
Waarom banken en hypotheekverstrekkers graag geld uitlenen voor het investeren in duurzame maatregelen zoals zonne-energie op eigen dak?
Omdat zonnepanelen een waardevaste investering zijn. Dat zegt de bank. En de hypotheekverstrekker. De financiële mannen onderschrijven de zekerheid van de investering in zonnepanelen. Niet de nieuwe keuken wordt nog gefinancierd. Nee de zonnepanelen. De keuken wordt niet meer gefinancierd, omdat het geen aantoonbare waardevermeerdering is voor een woning. Zonnepanelen zijn dat blijkbaar wel. Zoals al eerder gezegd; dat komt door de daling van de maandlasten. Omdat de financiële experts het belonen en stimuleren leveren zij het bewijs dat de investering een goed plan is!
- Huren of leasen
Eigenaarschap van spullen is enorm ouderwets. Tenminste, dat beweren een paar duurzaamheidsiconen, zoals Thomas Rau. “Ik wil geen lampen of producten; ik wil alleen de oplossing die het product mij biedt. Ik wil geen boormachine, ik wil een gat in de muur.” Met stroom werkt dat in principe hetzelfde. Je hoeft het zonnepanelensysteem op je dak niet per se te bezitten. Het kan ook in het bezit zijn van een bedrijf die dat systeem exploiteert. Jij bent de gebruiker in dat geval van die stroom.
Daarbij heb je het voordeel dat je niet verantwoordelijk bent voor dat systeem. Kan heel gemakkelijk zijn. Hoef je ook niet na te denken over type panelen en omvormers en onderhoud en verhuizen en dat soort zaken. Dus huur en lease, een prima oplossing om zonnepanelen op je dak te krijgen en groene stroom op te weken zonder zelf kosten te maken. Het valt alleen niet onder investeren in zonnepanelen, want het financiële voordeel is voor de lease/huur maatschappij. En dat is ook logisch. Zij dragen het risico.
De twijfel
In Nederland zijn er naast jou nog eens 3,5 miljoen mensen die twijfelen over het investeren in zonne-energie. Gelukkig is er ook een groep van 400.000 Nederlander die daar nooit meer over twijfelt. Zonnepanelen zijn geen eerste levensbehoefte van een mens. Dat is doorgaans ook de reden waarom investeren in zonne-energie zo snel van het prioriteitenlijstje verdwijnt. Ik denk echter dat een investering in zonne-energie meer is dan de stroom alleen, of het financiële voordeel. Het is een lifestyle. Een lifestyle die financieel aantrekkelijk is. En die het goede voorbeeld geeft (aan bijvoorbeeld je kinderen).
Maar ik begrijp net zo hard dat de oriëntatie voor een goed systeem veel keuzes met zich meebrengt en de oriënterende koper een grote spiegel voorhoudt: Is het wel echt duurzaam? Haal ik de voorspelde rendementen? Moet ik het zelf doen? Wat als het misgaat? Aan wie moet ik me dan verantwoorden (vrouw / buren)? Wat als het mijn huis lelijk of minder waard maakt?
Het heeft uiteindelijk te maken met de stap uit de comfort zone. Naar iets nieuws. Iets beters. Uiteindelijk zal zonne-energie gemeengoed worden in Nederland. De vraag is niet of, maar wanneer je in het bootje van duurzame energie naar een co2 neutraal 2050 stapt. De vraag is wel hoeveel financieel voordeel je in die tijd hebt laten liggen. En hoeveel nuttige energie er al op jouw dak is gevallen die je niet gebruikt hebt. En hoe je je (klein)kinderen uitlegt waarom je geen zonnepanelen hebt.
Het gaat om het korte termijn gewin, tegen lange termijn onzekerheden en niet in te schatten risico’s. Of zoals eerder aangehaald, de comfort zone. Juist nu de comfort er niet is tijdens een heftige verhuizing, is het tijd die gedragsverandering handen en voeten te geven. Je kan jarenlang duurzame producten kopen in de supermarkt en Fairtrade koffie drinken (vooral blijven doen!), maar dit is het moment om een echte impact te maken! Structureel je carbon footprint verlagen.
En nu doorpakken!
Iedere aankoop heeft zo zijn voors en tegens. Het is wikken en wegen. Maar wat scheidt de mensen die opgeven van de doorzetters? De risicomijders van de risicozoekers en keuzemakers? Een goede coach. Fritts is jouw coach, die je leidt tot waar het om draait: ten volle genieten van zelf opgewekte energie.
Dus als wij je een handje kunnen helpen (en dat doen we graag!) laat dan onder dit bericht een reactie achter of vraag direct offertes aan!
Lieske Verhoeven
op 21 Apr 2018Willem
op 14 Mar 2020Niek
op 08 Jul 2020Harry
op 15 Sep 2020Marie
op 18 Mar 2021