Innovatie: Glas-glas zonnepanelen
21 oktober 2015 
5 min. leestijd

Innovatie: Glas-glas zonnepanelen

Zonnepanelen liggen in weer en wind op je dak. Het wordt bloedheet, ijskoud en dan heb je ook nog regen, hagel en sneeuw. En dan verwachten wij dat ze 25 jaar zonder problemen blijven werken.

Gelukkig kunnen zonnepanelen van een goede kwaliteit hier wel allemaal tegen. Maar sinds een jaar zijn er ook zonnepanelen te koop die er zeker tegen kunnen. Deze worden ook wel glas-glas zonnepanelen genoemd. Glas-glas zonnepanelen zijn zo sterk dat je er een olifant overheen kan laten lopen. Nou bij wijze van spreken dan, want wanneer loopt er nou een olifant op je dak?

Waarom is dubbel glas beter?

Bij ‘standaard’ zonnepanelen bestaat de achterkant uit een zogenaamde backsheet. Dit is een plastic laag. En het gekke is dat vrijwel elk materiaal niet waterdicht is. Zo ook de plastic folie van de backsheet. Gedurende vele jaren weersinvloeden kan vocht zelfs door het plastic dringen. En zonnecellen met vocht is geen goede combinatie.

Waarom zijn niet alle zonnepanelen met dubbel glas?

Dubbel glas zonnepanelen zijn overigens niet te vergelijken met het dubbele glas in woningen. Bij dubbel glas in woningen zit er lucht of gas tussen om te isoleren. Bij zonnepanelen is het juist de bedoeling dat er geen lucht tussen zit. We praten dan ook meestal over glas-glas zonnepanelen. Het paneel bestaat uit de volgende lagen:

  • Glas
  • EVA Folie (lijmfolie)
  • Zonnecellen
  • EVA Folie
  • Glas

Deze lagen worden op elkaar gelegd en gaan vervolgens de oven in. Dit noemt Fritts ook wel de Tosti.

Glas-glas zonnepanelen werden tot sinds kort eigenlijk niet geproduceerd omdat de minimale dikte het glas voor de zonnepanelen 3,2 of 4 mm was. Een standaard zonnepaneel met 3,2mm glas weegt circa 20 kilo, waarvan +/- 16kilo glas. Een glas-glas paneel zou dan +/- 40 kilo gaan wegen, wat erg zwaar en onhandig zou zijn.

Dit veiligheids- zonnepaneelglas kan pas sinds enkele jaren op grote schaal op 2 mm dikte geproduceerd worden. Daarmee komt het gewicht weer op +/- 20 kilo en perfect hanteerbaar.

Stress test

Bij glas-glas zonnepanelen zitten de zonnecellen tussen 2 glasplaten. Lekker stevig en waterdicht. Dit is ook getest in zogenaamde klimaatkamers. Hierbij worden de zonnepanelen opgewarmd tot 85 graden en afgekoeld tot -40 graden. Deze test wordt aangevuld met dezelfde test maar dan met een luchtvochtigheid van 85%. En nog een test met continu 85 graden en 85% luchtvochtigheid.

De stress testen bootsen de levensduur van de zonnepanelen na. Hoe houden de materialen het? Blijft het paneel veilig én levert het nog energie?

Uit deze testen blijkt dat vrijwel elk zonnepaneel minder gaat presteren. Echter het grote verschil van glas-glas ten opzichte van glas-folie is dat deze beter blijft werken, minder interne onzichtbare schade vertoont en ze geen drop down kennen. De drop down is het punt waarop het zonnepaneel het eigenlijk begeeft. Dit is het punt waarop de backsheet en EVA folie geen bescherming meer bieden en de opbrengst zeer snel af neemt.

Bij zonnepanelen van goede kwaliteit is dit normaliter na 25-30 jaar. Maar, in de testen worden vaak panelen gezien die veel sneller in opbrengst afnemen en amper de 10 jaar productgarantie overleven. Helaas zijn de testen niet openbaar en wordt nooit verteld welke panelen getest zijn. De grafieken die ik heb zien er ongeveer zo uit:

Glas-glas zonnepaneel vs glas folie zonnepaneel

Het middelpunt

Bijkomend voordeel is dat de zonnecellen midden tussen de glazen platen zitten. We praten hier over tiende millimeters maar in de praktijk blijkt dat dit veel scheelt. Het middelpunt betekent namelijk dat de zonnecel in het punt zit waar het minste druk wordt uitgeoefend. Dit kan je het beste zien als je kijkt naar het volgende plaatje:

animals-35972_1280

Het nijlpaard staat in het midden (2mm en 2mm glas) op de wip en zal amper bewegen. Terwijl de leeuw en het luipaard heel veel bewegen. Ter vergelijking: als het nijlpaard vlakbij de leeuw zou zitten dan beweegt hij hevig. Dit is net zoals bij glasfolie zonnepanelen (3,2 mm glas en 0,5mm folie).

Vervoer en installatie

Het maakt niet uit hoe goed de zonnepanelen uit de fabriek komen als er tijdens het transport en installatie niet zorgvuldig mee wordt om gegaan. En dat gebeurt nogal eens. Een heftruck die een pallet raakt. Een installateur die een paneel op zijn schouder neemt. Elke keer ontstaan er kleine barstjes (micro cracks) die op termijn voor problemen en minder opbrengst zorgen. Met de stevige glas-glas zonnepanelen heb je hier vrijwel geen last van. Maar natuurlijk wel altijd voorzichtig mee om gaan.

Lange garanties

Door de productie kwaliteit van glas-glas worden door de fabrikanten vaak betere en langere garanties gegeven dan op standaard folie zonnepanelen. Tot wel 30 jaar. Normaal hebben lange garanties altijd de schijn van marketing garanties. Met glas-glas is dit ook echt technisch bewezen en lijken de fabrikanten dus niet veel risico’s te nemen met de langere garanties.

Transparant

Glas-glas zonnepanelen zijn doorgaans transparant. Een backsheet in een standaardzonnepaneel heeft meestal de kleur wit of zwart. Omdat de achterkant nu van glas is, heeft het niet direct zin om dit te kleuren. Met als bijeffect dat het gedeelte waar geen zonnecellen zitten volledig transparant is. Op een schuin dak kan dit een interessant effect geven. Als er glas-glas zonnepanelen geplaatst worden met een zwart frame en zwarte zonnecellen dan lijkt dit hetzelfde als wanneer er een normaal paneel met een zwarte backsheet gebruikt wordt. En het kan zelfs dat de zonnepanelen iets meekleuren met het dak.

Er worden ook speciale glas-glas zonnepanelen gemaakt die gebruikt worden voor overkappingen. Deze zijn bijvoorbeeld gebruikt op de treinstations van Utrecht en Rotterdam.

Glas Glas zonnepaneel overkapping

Mooi al die voordelen maar wat zijn de nadelen?

Moeilijk te produceren

Glas-glas zonnepanelen worden al tientallen jaren gemaakt. Maar pas sinds een paar jaar gebeurt dit ook echt op grotere schaal. Dit komt onder andere omdat het maken van glas-glas zonnepanelen erg moeilijk is. Er hoeft maar één klein luchtbelletje tussen de glasplaten te zitten en je kan hem weg gooien. De kunst is dus om dit proces volledig onder controle te hebben.

Hogere aanschafprijs

Zoals je kan voorstellen zijn glas-glas zonnepanelen duurder dan de ‘normale’ zonnepanelen. Dat komt vooral door het duurdere productieproces. Daar staat tegenover dat de zekerheid op productie toeneemt (zonne-energie oogsten). Als je kijkt naar de totale kosten in de looptijd (aanschaf + onderhoud) gedeeld door de opbrengst (kilowatturen) dan kan het wel eens zo zijn dat glas-glas zonnepanelen eigenlijk heel goedkoop zijn.

Glimmend

In tegenstelling tot de ‘normale’ zonnepanelen wordt bij glas-glas extreem dun glas van 2mm gebruikt. Dit glas is vaak gemaakt van zogenaamd floating glas. Hier zit geen anti-reflectie structuur op met als gevolg dat het glas helemaal glad is. Net zoals op je telefoon. Dit geeft de zonnepanelen een glimmend effect wat niet altijd mooi gevonden wordt. Maar als jij een beetje bling bling op je dak geen probleem vindt, dan is het misschien juist mooi.

De meeste glas-glas zonnepanelen glimmen nog mooi maar er zijn ook al zonnepanelen te koop met een matte anti reflectie laag voor als je niet zo van bling bling houdt.

Conclusie

Glas-glas zonnepanelen zijn misschien de grootste doorbraak in de zonnepanelen van de laatste jaren. Een mooi bewijs dat innovatie heel simpel kan zijn. Op gebied van levensduur en rendement gedurende de levensduur belooft het heel veel voordelen. Zouden alle zonnepanelen over een aantal jaar dubbelglas bevatten? Wat denk jij?

Over de schrijver
gerard nijhuis
Door

gerard nijhuis

op 21 Oct 2015

Beste Lex In jouw verhaal over g/g heb je het dan ook over solar frontier of over SolarwattHeb net een offerte binnen Dak schuin volledig op zuiden 20 panelen solar frontier 12 op schuin dak en 8 plat dak ook volledig op zuid inverter Omnikso 3.0 gevraagde dekking 3500 kwh opbrengst 3400 mogelijk meer ????? Hoe kijk jij tegen deze offerte aanGroet Gerardzie door alle offertes de boom niet meer in het bos

Lex
Door

Lex

op 21 Oct 2015

Hallo Gerard,Solar Frontier is inderdaad ook glas-glas. Maar die bedoel ik eigenlijk niet. Ik heb het hier over traditionele zonnecellen. Die zijn breekbaar en daarom heeft dubbelglas zoveel voordeel. Bij dunnefilm is dit niet gedaan voor de stevigheid maar voor het productie proces. Bij dunnefilm wordt het glas gebruik als onderlaag waarop de filmlaag wordt aangebracht.Voor meer info over dunnefilm: https://fritts.nl/dunnefilm-zonnepanelen-vs-gewone-zonnepanelen/SolarWatt is inderdaad één van de fabrikanten die glas-glas zonnepanelen maakt. Daarnaast zijn er nog een aantal zoals Solarworld en het Nederlandse Exasun.Speciaal voor mensen zoals jij die door de bomen het bos niet meer zien heb ik de laatste maanden gewerkt aan een advies module en offerteservice. Met nu een leuke aanbiedingsprijs. Zie voor meer info: http://start.fritts.nlGroeten, Lex

Robin van Hameren
Door

Robin van Hameren

op 11 Nov 2015

Beste Lex, wij verkopen al 2 jaar deze Solarwatt Glas/Glas panelen ,onze ervaringen met de juiste bekabeling en Goede omvormer, halen wij heel vaak rendementen van tussen de 0,96 en 104%. zelfs het pakket met 0,96% heeft in de zomer vanaf 16:00uur schaduw en geen optimizers wij en onze klanten, zijn er steeds weer verbaasd over. echter door deze klanten hebben we vele nieuwe klanten gekregen. Wij adviseren eigenlijk ook niets anders meer. indien je wilt wil ik je graag op deze systemen laten inloggen..groeten Robin van Hameren

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Nov 2015

Beste Robin,Goed om te horen. In neem aan dat je bedoelt 960 kWh/kWp tot 1040 kWh/kWp.Toevallig was ik net aan het kijken om een paar honderd systemen in kaart te brengen. Dus graag. Ik mail je even.Groeten, Lex

Robin van Hameren
Door

Robin van Hameren

op 12 Nov 2015

Beste Lex,ik bedoel geinstalleerd vermogen x 0,96 tot 1,04= wat men over het jaar opwekt. Ik heb inmiddels de inlog gegevens verstuurt dus je kunt het nazien. We kunnen ook een keer bij enkele klanten op bezoek gaan als je in de buurt bent.robin.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 16 Nov 2015

Hallo Robin,Top. Ik zag de mail inderdaad. Zal eens kijken.Groeten, Lex

Nicolette Meijer
Door

Nicolette Meijer

op 03 Mar 2017

Beste Lex, Wij willen zonnepanelen op ons dak. Helaas ligt het dak van het huis slecht op de zon (oost en west). Echter aan de achterzijde is een dakje dat wel geschikt is, maar de panelen zijn allemaal zo groot, dat het de moeite niet loont. Ik kan eigenlijk nergens kleinere panelen vinden. Andere mogelijkheid is de serre. Helaas staat die al, maar hij vangt volle zon pal zuid. Zijn er mogelijkheden om hier alsnog zonnepanelen op te leggen? Ik kan ze niet vinden.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Mar 2017

Hoi Nicolette,Zonnepanelen zijn inderdaad vrij groot maar er zijn ook zeker kleinere zonnepanelen. Panasonic is een bekende fabrikant die ook andere formaten heeft (korter, smaller etc).Ik neem aan dat het dak van de serre van glas is. Dan is het denk ik lastig deze alsnog uit te voeren met zonnepanelen. In onze community staat wel een mooi voorbeeld hiervan. Zie: https://leden.fritts.nl/boards/inspiratieGroeten, Lex

Frank
Door

Frank

op 09 Mar 2017

Hebben jullie de g/g panelen al in de testopstelling staan? Ik kom ze nog niet tegen, maar ben wel benieuwd of de beloofde rendementen inderdaad behaald worden (m.n de rendementen tot 10jr).

Mark
Door

Mark

op 12 Mar 2016

Dag Lex, Wat is je indruk van Centrosolar panelen: Vision 60 black, balance of smart? En welke omvormer adviseer je als ik er 12 van op min dak laat leggen? Heb je ook een voorkeur voor bepaalde bevestigingssystemen bij een dak van 15 graden? Hoe belangrijk is de montagegarantie? Alvast bedankt! Mark Smits

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 15 Mar 2016

Hallo Mark,CentroSolar was wat betreft product top maar helaas is het bedrijf vorig jaar failliet gegaan. Delen zijn wel over genomen maar volgens mij kan je het in Nederland niet meer kopen. De Nederlandse tak is overgenomen door SolarWatt. Dat zijn ook mooie panelen.Er zijn 100-en omvormers en een omvormer kies je geheel aan de hand van de situatie. Dus daar kan ik zo niets over zeggen.In de Fritts Gids vind je hier wel antwoorden op. En lees je ook de reviews van onder andere SolarWatt. Meer informatie hierover lees je op: https://start.fritts.nlDe montagegarantie is heel belangrijk. Hier valt bijvoorbeeld ook lekkage onder veroorzaakt door de installateur. En mocht er iets aan de hand zijn dan wordt dit opgelost.Succes.Groeten, Lex

Frank
Door

Frank

op 15 Mar 2017

Ik heb vorige week ook een vraag gepost, maar die komt er om de e.o.a. manier niet bij, dus ik probeer het gewoon nog een keer: Er wordt inderdaad veel beloofd door de G/G leveranciers, maar is er ook goed vergelijkingsmateriaal beschikbaar? Zover ik kan zien, worden bij de test op zonnepanelen.net alleen dunne film en andere "reguliere" panelen getest, geen glas/glas....

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 17 Mar 2017

Hallo Frank,Ik heb je ook al gemaild. Is inderdaad iets mis gegaan met je reactie maar nu werkt het weer.Terug naar je vraag. De meeste praktijktesten zeggen helemaal niets dus daar hoef je niet naar te kijken. Zie: https://fritts.nl/zonnepanelen-test/ voor meer informatie daarover.Wat het grootste verschil is met glas-glas i.p.v. glas folie is de lange levensduur. Dit kan alleen getest worden in laboratoriums en geven de resultaten zoals je hierboven onder stress test ziet (originele publicatie kan ik niet online zetten).Groeten, Lex

Jos Le Large
Door

Jos Le Large

op 27 Apr 2018

Hallo Fritts, Een paar vragen: 1) Het prijsverschil tussen glas/folie en glas/glas zonnepanelen schommelt al snel tussen de €100 en €200 per paneel als ik simpel de offerteprijzen die ik heb ontvangen deel door het aantal geplaatste panelen. Is dat prijsverschil in verhouding tot de levensduur een rendabele investering? 2) Welke glas/glas van goede kwaliteit zijn er naast de Solarwatt? 3) Hoeveel zin heeft het om je dak maximaal vol te leggen met panelen en naar verwachting 6900kWh te leveren als je nu jaarlijks 5400kWh gebruikt? 4) Is de vraag 3 misschien op te lossen door energie opslag?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 May 2018

Hoi Jos,1. Je moet appels met appels vergelijken. De prijs zit niet in het extra glas maar in het feit dat de meeste glas glas fabrikanten een compleet andere kwaliteit leveren dan standaard fabrikanten. Het gaat dus om het geheel. 2. Zoek ook op bifacial zonnepanelen of double glass. 3. Dat ligt uiteraard aan je toekomstig te verwachten verbruik. Ga je in de toekomst een warmtepomp aanschaffen en elektrisch rijden of juist minder elektra verbruiken. 4. Energie opslag heeft geen invloed op de opbrengst en het verbruik (min het kleine beetje verlies wat de opslag kost). Het heeft alleen invloed op de hoeveelheid energie die je zelf direct verbruikt (eigen verbruik).Groeten, Lex

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 01 Jun 2018

beste Lex Hoe denk je over glas glas zonnepanelen van AEG AS-M606G. Zijn deze kwalitatief even goed als de glas glas panelen van Solarwatt? Hartelijke groet Elisabeth

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi Elisabeth,Ik ken geen goede test waarin de verschillen zichtbaar worden. Wat ik wel zeker weet is dat de SolarWatt zonnepanelen in Duitsland gemaakt worden. AEG geloof ik niet. Ook is de garantie bij AEG korter en AEG is een bekende naam maar de modules worden in licentie gemaakt (net zoals Philips tv's tegenwoordig). Check dus goed de garantievoorwaarden.

Els
Door

Els

op 25 Jan 2019

Dag Michael Kun je mij de vergelijking van de garantievoorwaarden toe mailen? Alvast bedankt

Mark Boogard
Door

Mark Boogard

op 07 May 2019

Ik ben erop gewezen door een installateur dat dit helemaal niet van de AEG is. Iover AEG zonnepanelen helemaal niet klopt. De merknaam wordt in licentie gebruikt.Er wordt een fee betaald om een merknaam te mogen voeren. Het is een paneel uit China van een andere firma die merknaam AEG voert. Ik ben hierop gewezen door de algemene voorwaarde en garanties te checken. Het is dus niet zo dat AEG een paneel in China laat maken en er een AEG sticker op plakt. Dan zou het nog van AEG zijn. Maar het is een ander bedrijf dat de merknaam voert. Ik heb gebeld met AEG en zij bevestigen dit. Ook bevestigen zij dat ik geen garantie kan claimen bij AEG in Nederland of Duitsland. Maar bij een heel ander bedrijf:Ik schrok hiervan aangezien voor mij de garanties van belang zijn. In dit geval is het bedrijf :Solar Solutions GmbH https://www.aeg-industrialsolar.de/wp-content/uploads/GD201901_Limited_Warranty_Terms_V1_EN.pdfDit is het adres van "Solar Solutions GmbH - Headquarters" , de partij die AEG in de markt zet. Dit adres staat op de website als HEADQUARTERS en heb ik in Google ingevuld. Ik heb geen vertrouwen in een brievenbusfirma.

Maarten
Door

Maarten

op 14 May 2019

Pas op : Installateur wees me op het volgende. De zogenaamde AEG glas glas panelen zijn niet van het bekende AEG consumenten merk. Het is een klein bedrijf (Solar Solutions GmbH )dat de merknaam in licensie koopt. Je kunt dit ook zien in de garantievoorwaarde.Ik heb dit nagevraagd bij AEG Nederland en die geven ook aan dat je geen garantie hebt van AEG Nederland en Duitsland. Het bedrijf laat deze panelen in China maken en plakt er een sticker AEG op. Maar de garanties behoren bij dit kleine bedrijf. Heb ze opgezocht, blijkt een brievenbusfirma. Mooi marketing verhaal. Heb uiteindelijk Solarwatt glas glas gekozen omdat dit bedrijf al 25 jaar bestaat en een van de grootste in Europa is.

Ank
Door

Ank

op 20 Jun 2018

Beste Lex, Ken jij de werkwijze van Solar Studio? Je betaalt de panelen in 10 jaar door het deel dat je normaal betaalt voor elektra nu aan hen te betalen. Ze gebruiken glas-glaspanelen vanuit de BMW-fabriek in Duitsland. Wij hebben 9 panelen nodig voor 2000 kwh per jaar. De totale kosten zijn ruim 10.000,- . Is dat reëel? Groeten, Ank

Eugène
Door

Eugène

op 04 Jul 2018

Als je 2000 kWh per jaar opwekt, verdien je 440€ terug. Dan is jouw terugverdientijd 23 jaar, bizar lang.

Frank
Door

Frank

op 28 Aug 2018

Je beschrijft het optische voordeel van een zwart frame. Maar ik zie vooral ook optische voordelen (mogelijk naast prijsvoordeel) als het paneel frameloos is. Maar is dat mogelijk met dit soort panelen?

dirk
Door

dirk

op 26 Dec 2018

hallo Lex heb dit najaar bij mij thuis pv panelen geplaatst de panelen zijn solarwatt 60M highpower 300 wp glas-glas, zwart frame,witte tussen folie,Monokristallijne nu wordt mij verteld dat de panelen die gemonteert zijn niet de genoemde [aangeboden] panelen zijn omdat de genoemde panelen veel zwaarder zijn ., mijn vraag is nu hoe kan ik zien dat ik de aangeboden pv panelen heb

Jasper Bijlsma
Door

Jasper Bijlsma

op 20 Feb 2019

Je kunt het beste het serienummer op het paneel noteren. Dit nummer kun je checken bj de fabrikant. De fabrikant in dit geval Solarwatt kan je direct aangeven of de panelen van Solarwatt zijn.

Eric ten Westenend
Door

Eric ten Westenend

op 03 Feb 2019

Beste Lex Als ik nog ma. 15-17 jaar in mijn huidige huis blijf wonen heeft de investering in glas glas panelen dan nog zin? Eric

Jasper Bijlsma
Door

Jasper Bijlsma

op 20 Feb 2019

Het is altijd gunstig. 30 jaar garantie wordt gegeven omdat de testen laten zien dat de glas glas zonnepanelen langer mee gaan. Het voordeel van glas glas zonnepanelen gelden al vanaf het eerste jaar. Aangezien glas glas beter bestand is tegen weersinvloeden van buitenaf loop je elk jaar minder risico op problemen. Daarnaast neemt het vermogen ook elk jaar veel minder af dan bij glas folie panelen en heb je hierdoor elk jaar een gegarandeerde hogere opbrengst. Daarnaast zijn Microcracks uitgesloten van garantie bij zonnepanelen omdat deze ontstaan door externe oorzaken. Bij glas glas is het ontstaan van microcracks nihil. https://www.cobouw.nl/bouwbreed/partner/2018/05/zonnepanelen-glas-glas-glas-folie-101260877

gerard
Door

gerard

op 27 Feb 2020

Eric, ik hoop dat je ze er op hebt gelegd want hoe sneller hoe beter. terugverdientijd van 5/6 jaar. 10 jaar gratis stroom

Bert
Door

Bert

op 13 Aug 2019

Beste Lex, Is er ervaring opgedaan met het plakken van glas/glas panelen op een schuin zinken dak. Door de sterke uitzetting van zink is het niet mogelijk de panelen vast te schroeven op de houten onderconstructie.

Robin
Door

Robin

op 12 Sep 2019

Hallo Lex,Ben jij bekend met OSDA Solar panelen. Ik heb een offerte liggen van 16 Osda mono ODA 300-30-M panelen en een offerte van een andere leverancier, die een glas-glas paneel aanbied. Er zit wel een behoorlijk prijsverschil in.Groeten, Robin

Riemersma
Door

Riemersma

op 14 Jan 2020

Beste Lex, Zag door de bomen nog amper het bos met al die offertes. Bij een laatste offerte was er sprake van glas glas van Solar Watt 60M PERC 310 Wp (27 stuks uitgaande van elec. auto op termijn). Wel een stukje duurder t.o.v. 24 LG 330 fb. Jouw objectieve beschouwing over glas glas heeft veel duidelijk gemaakt. Mij is niet geheel duidelijk of ik direct al meer voordeel heb van glas glas t.o.v. glas folie? Groet! Meindert

Marnix Alberts
Door

Marnix Alberts

op 16 Mar 2020

Hoi Meindert, Bij glas glas zonnepanelen heb je vanaf het begin direct voordelen. De kans op microcracks bij glas glas zonnepanelen zijn nihil . En deze kunnen door verschillende invloeden van buitenaf direct voorkomen. Daarnaast is glas glas sowieso veilger en robuuster.Het voordeel in opbrengst door een lagere degradatie zie je doorgaans na een aantal jaren. Solarwatt is de een van de oudste zonnepanelen fabrikanten in de wereld en een van de grootste producenten van glas glas zonnepanelen. PERC cellen zijn ook beter in glas glas omdat deze hoog rendement cellen in folie eerder reageren op zuurstof en vocht. Goede keuze!

Reactie plaatsen